Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Fortunaliga

Trenčín je novým majstrom Fortuna ligy, Skalica ju naopak opúšťa

Hráči AS Trenčín oslavujú zisk titulu po zápase 33. kola futbalovej Fortuna ligy medzi AS Trenčín - MFK Skalica, 20. mája 2016 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Tri minúty pred koncom mohol o všetkom rozhodnúť striedajúci Maierhofer, ale k zakončeniu mu chýbalo pár centimetrov.

Trenčín 21. mája (TASR) - Futbalisti MFK Skalica po roku opúšťajú najvyššiu slovenskú súťaž. V piatkovom 33. kole Fortuna ligy prehrali zverenci trénera Štefana Horného na pôde držiteľa domáceho double AS Trenčín 1:2 a obsadili posledné 12. miesto. Na úkor Záhorákov sa zachránil MFK Zemplín Michalovce.




Domáci tím si pred zápasom užil potlesk na otvorenej scéne. Už v 4. min Guba poslal prihrávku do päťky Van Kesselovi, ktorý z pár krokov napálil loptu do brvna. Na dlhé minúty to však bolo zo šancí všetko. Trenčín mal síce územnú prevahu, ale do gólového efektu to pretaviť nedokázal. Skaličania sa uzavreli pred vlastnou šestnástkou s prechodom do rýchlych kontier. V 23. min to potvrdil Masaryk, pred ktorým v poslednej chvíli loptu do bezpečia odkopol Chovan. O tri minúty padol gól na opačnej strane. Van Kessel dostal ideálny center na hlavu a nikým neatakovaný pohotovo otvoril skóre zápasu. Ideálnu šancu na vyrovnanie mala Skalica po pol hodine hry. Chovanovi lopta vypadla z rúk, Dobrotka ju mohol hlavičkou poslať do brány, ale v poslednej chvíli zasiahol Lawrence stojaci na čiare.



Po prestávke sa diváci dobre zabávali a užívali si zisk titulu. V 50. min sa vrútil do pokutového územia Van Kessel, prešprintoval celú obranu, ale v poslednej chvíli mu loptu zobral Záhumenský. O dve minúty mu Šulek ponúkol šancu na potvrdenie koruny kráľa strelcov, avšak loptu dobre netrafil. V 53. min sa vyznamenal Chovan po nebezpečnom zakončení Šebestu. Ďalšiu tutovku spálil ten istý hráč, keď zostal nikým nepokrytý na zadnej tyči. Strela z prvej si našla miesto v brankárovom náručí. Štvrťhodinu pred naplnením riadneho času neuspel zblízka ani Hlinka. Hosťom sa napokon poradilo streliť gól a potvrdili zlepšenú hru po prestávke. Po rohovom kope najvyššie vyskočil Dobrotka a hoci Chovan zasiahol, gólu nedokázal zabrániť. Tri minúty pred koncom mohol o všetkom rozhodnúť striedajúci Maierhofer, ale k zakončeniu mu chýbalo pár centimetrov. O všetkom napokon rozhodol žolík Bala, keď dostal loptu do voľného priestoru a strelou po zemi rozhodol o troch bodoch pre Trenčín.



AS Trenčín - MFK Skalica 2:1 (0:1)
Góly:
26. Van Kessel, 90. Bala - 76. Dobrotka. Rozhodoval: Sedlák, ŽK: Lawrence, 3000 divákov.

zostavy a striedania:
Trenčín:
Chovan – Šulek, Kleščík, Skovajsa, Madu – Lawrence – Jančo (63. Holúbek), Rabiu – Guba (82. Maierhofer), Van Kessel, Kalu (76. Bala)

Skalica: Krnáč – Hlavatovič, Dobrotka, Hudák, Záhumenský – Šebesta (79. Ulrich), Neoveský, Hlinka (79. Hillary), Švrček – Masaryk, Piroska (61. Čermák)


Slovan s Podbrezovou skončili nerozhodne


Senec 21. mája (TASR) -Do 30. minúty sa hral väčšinou medzišestnástkový futbal a ani jedno mužstvo si prakticky nevytvorilo žiadnu nádejnejšiu streleckú príležitosť. Až do 29. minúty, keď Podaný fauloval pred šestnástkou Viazanka a loptu si na priamy kop nachytal Podio. Ten z ostrého uhla vystrelil na bránu Slovana a presnou strelou prekonal brankára Greifa.

Trenčan Gino Van Kessel naháňa kohúta, ktorého priniesol na pódium počas osláv zisku titulu po zápase 33. kola futbalovej Fortuna ligy medzi AS Trenčín - MFK Skalica, 20. mája 2016 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


V druhom polčase Slovan nastúpil o niečo aktívnejšie, v 54. minúte mohol vyrovnať Podaný, ale jeho strela tesne minula bránu. Tlak Slovana bol zužitkovaný v 63. minúte, keď Savičevič potiahol loptu po ľavej strane, krížne prihral Šefčíkovi a ten nedal šancu Lukáčovi - 1:1. O päť minút sa opäť do vedenia dostali hostia, keď úplne voľný Rendla prekonal Greifa. Už v nadstavenom čase sa dostal do šance Lády, ale toho v šestnástke fauloval Šafranko. Loptu si na biely bod postavil Priskin a vyrovnal stav na konečných 2:2.

Nikodimos Papavasiliou, tréner Slovana: "Do dnešného stretnutia sme nastúpili s mladými chlapcami, lebo nám chýbalo viacero hráčov. Bol to ťažký zápas, momentálne je už po ňom aj po sezóne a budeme musieť na sebe tvrdo makať, aby sme v budúcej sezóne boli majstrami my."

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej:
"Musím sa poďakovať za celú sezónu ŽP Šport Podbrezovej, že nám vytvorili veľmi dobré podmienky. S dnešným zápasom som veľmi spokojný, chlapci podali dobrý výkon a malo to všetko čo to malo mať. Svojim zverencom môžem len zablahoželať."


Slovan Bratislava - ŽP Šport Podbrezová 2:2 (0:1)
Góly:
63. Šefčík, 90.+1 Priskin (z 11 m) - 30. Podio, 67. Rendla. Rozhodoval: Vlk, ŽK: Podaný - Peševski, Viazanko, Kupčík, Šafranko, 528 divákov.

zostavy a striedania:
Slovan Bratislava:
Greif – Kotula, Simovič, Sekulič, Podaný – Scott (65. Kopičár), Savičevič – Šefčík (90. Lády), Kubík, Kele (54. Gonzalez) – Priskin

ŽP Šport Podbrezová: Lukáč – Turňa, Krivák, Kostelný, Djordjevič – Podio, Vajda (86. Kupčík) – Viazanko, Peševski (69. Duda), Šafranko – Rendla


Ružomberok si podmanil Dunajskú Stredu 3:0


Ružomberok 21. mája (TASR) -V 5. minúte Nagy peknou kolmicou oslovil Lačného, ten potiahol loptu až do šestnástky, kde si zasekol jedného z hráčov DAC, ale ku koncovke sa nedostal. V 12. minúte to bol opäť Lačný, ktorého center Gála-Adrezlyho našiel pred pred bránou hostí, ale tiesnený hráč MFK sa v koncovke nepresadil. V 17. minúte mal veľkú príležitosť na otvorenie skóre Nagy, no z minisúboja so štítom vyšiel brankár Dunajskej Stredy Miloševič. O štyri minúty neskôr nebezpečný brejk Polievku v poslednej chvíli stopol Boszorád. V 28. minúte Szépe vo vlastnom "veľkom vápne" fauloval Jakubka a Ďubek z nariadenej penalty dostal domácich do vedenia. Od tejto chvíle Liptáci až do konca polčasu mali jednoznačne navrch. V 34. minúte na konci vydarenej akcie MFK bol J. Maslo, hlavou ale namieril nad. V 40. minúte sa Lačný rútil na Milošoviča, ale nepochodil. Minútu pred naplnením prvého polčasu strelecký pokus Gála-Andrezlyho skončil na ruke Michalíka a druhú ružomberskú jedenástku zužitkoval Lačný.

Aj druhé dejstvo Ruža začala s ofenzívnym apetítom. V 58. minúte sa ale po Poliovkovej bombe zatriaslo ich brvno. O tri minúty na to na druhej strane Miloševič chytil Gálovi-Andrezlymu hlavičku. V 63. minúte tretí úspech MFK mal na kopačke Nagy, ale netrafil bránu. V 72. minúte Hajdúch reflexívne vychytal Meszárosa. Vzápätí Zošák zblízka zvýšil na 3:0. V 90. minúte mal tutovku Kwin na čestný úspech, ale proti bola Hajdúchova bravúra.

Ladislav Pecko, tréner Ružomberka: "Som rád, že aspoň na záver sezóny sme si užili víťazstva, ktorých sme tiež mali málo. Samozrejme, sezóna mohla byť lepšia, alebo chceli sme, aby bola lepšia. Máme na čom stavať i vieme, kde sme urobili chyby... Pred zápasom som povedal, nech si to chlapci rozdajú na ihrisku, boli šance na oboch stranách, my sme dali góly. Boli tam krásne akcie. Som rád, že sa to rozhodlo na ihrisku.“

Tomislav Marič, tréner DAC Dunajská Streda:
"Nebudem špeciálne analyzovať tento zápas, myslím si, že všetci sme šťastní, že táto sezóna sa už konečne skončila. Našim najväčším problémom bolo, že vonku sme nedokázali uhrať toľko bodov, koľko v domácom prostredí. Aj keď sme prehrali 0:3, pochválil by som mojich hráčov. Bolo však vidno, že týmto mladým hráčom chýba trochu viac pokoja a ľahkosti. Chcem sa poďakovať realizačnému tímu a ľuďom, ktorí so mnou spolupracovali."


MFK Ružomberok – DAC Dunajská Streda 3:0 (2:0)
Góly:
29. Ďubek (z 11 m), 44. Lačný (z 11 m), 72. Zošák. Rozhodoval: Prešinský, ŽK: Jakubko - Szépe, Huk, Michalík, Štepanovský, 1088 divákov.

zostavy a striedania:
Ružomberok:
Hajdúch – P. Maslo (76. Daghbašjyan), J. Maslo, Kružliak, Boszorád – M. Nagy – Gál-Andrezly, Ďubek, Lovás (81. Kučera) – Lačný (46. Zošák), Jakubko

Dunajská Streda:
Milošovič – Živkovič, Michalík, Szépe, Kwin – Huk – Štepanovský, Ľupták, Pačinda, Stephens (46. Černák) – Polievka (67. Mészáros)


Seničania opäť v jarnej časti remizovali


Senica 21. mája (TASR) -Záhorácko–kopaničiarske derby malo úvod plný oficialít. Domáci najprv popriali k 50. narodeninám Petrovi Baumgartnerovi, potom sa Seničania poďakovali dlhoročnému športovému riaditeľovi Dušanovi Vrťovi, ktorý odchádza do Baníku Ostrava a nakoniec si uctili minútou ticha pamiatku dlhoročného predsedu klubu Imricha Laláka.

Hráči AS Trenčín oslavujú zisk titulu po zápase 33. kola futbalovej Fortuna ligy medzi AS Trenčín - MFK Skalica, 20. mája 2016 v Trenčíne.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Obe mužstvá nastúpili do zápasu v značne pozmenených zostavách, domácim chýbalo z rôznych dôvodov 9 hráčov a Myjavčania nechali niektorých hráčov základnej zostavy odpočívať. Najmä Seničania sa snažili o kombináciu a celkom aktívne napádali rozohrávku hostí, výrazne nebezpečné však v úvode nebolo ani jedno mužstvo. Po 22 minútach však vyčaroval výbornú loptu za obranu Kollár, Denis Duga pohodlne usmernil jeho center do Junasovej siete- 0:1. O päť minút neskôr boli Seničania blízko vyrovnaniu. Na rohový kop si nabehol Almási a jeho hlavička minula Solničkovu bránu len tesne. V 36. minúte obliehali hostia šestnástku Záhorákov, menší tlak vyústil len do Škutkovej nepresnej hlavičky a zakončenie z druhej vlny takisto hosťom nevyšlo. O minútu neskôr to skúšal z diaľky aj hosťujúci kapitán Kóňa, jeho strela minula Junasovu bránu o decimetre. Tesne pred prestávkou domáci pekne zakombinovali, najprv sa po Almásiho strele dožadovali ruky, odrazenú loptu smeroval do brány Čunta, Solnička bol však proti.

Na snímke radosť hráčov Michaloviec po záchrane vo Fortuna lige v záverečnom 33. kole futbalovej Fortuna ligy medzi MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina v piatok 20. mája 2016 v Michalovciach.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Hneď po zmene strán vybehli na trávnik Seničania ako vymenení. Po prihrávke Samuela Mráza za obranu nezaváhal pred Solničkom v 48. minúte Jozef Dolný a vyrovnal na 1:1. Hneď v zápätí sa preštrikoval do pokutového územia Morong a jeho prízemná strela prešla krížom popred bránu Kopaničiarov bez efektu. Futbal po zmene strán mal solídne tempo, nakloniť misky váh na svoju stranu mohli aj hostia, strelu smerujúcu do siete vykopol z bránkovej čiary domáci kapitán Pavlík. V 78. minúte mal obrovskú šancu na obrátenie skóre Jozef Dolný, z piatich metrov však nastrelil brániaceho Ostojiča. V 89. minúte sa po dlhom čase dostali k slovu aj hostia, Danielova strela však smerovala vysoko nad Junasovu bránu. Do konca stretnutia už sa nič podstatné neudialo a Seničania po šiestykrát v jarnej časti remizovali.

Dušan Vrťo, tréner FK Senica: "Naozaj to bol zápas, ktorý sa mohol páčiť. Je fakt, že jar bola pre nás nepríjemná najmä výsledkovo, ale určite sa máme od čoho odraziť. Mužstvo, keď sa posilní, tak určite má šancu sa v budúcnosti vrátiť do hornej polovice tabuľky."

Norbert Hrnčár, tréner Spartaka Myjava: "Zápas mal slušnú úroveň, hral sa v slušnom tempe. Priestor dostali hráči, ktorí neboli tak vyťažení. Sme spokojní, že sme neprehrali, 60 bodov je fantastických."


FK Senica - Spartak Myjava 1:1 (0:1)
Góly:
48. Dolný - 22. Duga. Rozhodoval: Smolák, bez kariet, 1866 divákov.


Žilina podľahla Zemplínu Michalovce 3:0


Michalovce 20. mája (TASR) -Domáci sa v boji o záchranu nechceli spoliehať na pomoc Trenčína a do súpera sa pustili od úvodu. V 9. minúte však ešte tiesnený Dominik Kunca nenamieril presne. Entuziazmus Michalovčanov mohol v 13. schladiť Hlohovský, jeho technická strela však minula žrď Kelemenovej bránky. Aktívny Kunca sa dočkal v 32. minúte, keď využil dobrú prihrávku za obranu hostí a krížnou strelou prestrelil Mandousa v žilinskej bránke. Domáci boli na koni a o sedem minút sa radovali opäť. V 39. minúte sa lopta po rohovom kope dostala až ku Koscelníkovi, ktorý v ideálnej pozícii nezaváhal - 2:0. V 41. minúte zachránila domáceho brankára Kelemena žŕdka a z následnej dorážky neuspel Káčer.





Hostia sa v úvode druhého polčasu snažili o skorigovanie výsledku, ale do výhodnej streleckej pozície sa dlho nevedeli dostať. Ich šance na zvrat v zápase výrazne naštrbil kapitán Švejdík, ktorý po faule na prenikajúceho Kuncu v 65. minúte videl červenú kartu. Krátko na to sa za obranu hostí dostal Koscelník, brankára Mandousa síce obstrelil, ale tesne minul bránku. V 76. minúte hosťom takmer vyšiel protiútok, utešená strela Michlíka sa však od brvna odrazila na bránkovú čiaru. V 79. minúte sa na ihrisko dostal Hamuľak, ktorého prvý dotyk s loptou znamenal strelu na Mandousa. Tú žilinský brankár vyrazil priamo pred nekrytého Kuncu, ktorý pohodlne pridal tretí gól. Domáci tak v poslednom zápase sezóny presvedčivo zvíťazili a udržali si príslušnosť v najvyššej súťaži aj pre budúcu sezónu.



Stanislav Griga, tréner MFK Zemplín Michalovce: "Som veľmi šťastný, že sa to podarilo. Môj angažmán v Michalovciach patril k najťažším v kariére. Dnes skladám kompliment pred tým, ako hráči pristúpili k zápasu. Žilinu sme dnes, na rozdiel od predošlého vzájomného zápasu, zdolali zaslúžene. Myslím si, že to bol najlepší výkon tímu, odkedy ho vediem."

Adrián Guľa, tréner MŠK Žilina:
"Dnes sme podali sterilný výkon najmä v ofenzíve. Proti dravým domácim hráčom sa takouto hrou nedal vyhrať zápas. Michalovčania mali správny "chtíč" a podporu divákov. Vyhrali úplne zaslúžene."


MFK Zemplín Michalovce - MŠK Žilina 3:0 (2:0)
Góly:
32. Kunca, 39. Koscelník, 80. Kunca. Rozhodoval: Pavlík, ŽK: Vernon, Sviarčinski, ČK: 65. Švejdík (Žilina), 3984 divákov.

Zostavy a striedania:
MFK Zemplín Michalovce:
Kelemen - Sviarčinski, Chubutija, Vernon, Šimčák - Sedlák - Koscelník, Lukič (59. Bayón), Danko (84. Grič), Kunca - Serečin (79. Hamuľak)

MŠK Žilina: Mandous – Diaz, Káčer, Švejdík, Špalek – Hlohovský (66. Hučko), Letič, Haskič (40. Michlík), Králik – Škvarka, Mabouka


zostavy a striedania:
FK Senica:
Junas – Čunta, Pavlík, Pillár, Mehremić – Leško, Ventúra – Morong (69. Kosorin), Mráz (86. Jedinák), Dolný – Almási Spartak Myjava: Solnička – Múdry, Ostojič, Černáček (66. Marček), Machovec – Kóňa, Bílovský (66. Daniel) – Kollár, Duga, Chovanec – Škutka (71. Copko)


Prehľad trénerských zmien vo Fortuna lige 2015/2016:
Slovan Bratislava: Dušan Tittel - Nikodimos Papavasiliou (od 6. kola)
ViOn Zlaté Moravce: Milko Djurovski - poverené duo Libor Fašiang, Jozef Pavlík (od 7. kola)
Spartak Trnava: Juraj Jarábek - dočasne poverený Branislav Mráz (od 7. kola) - Ivan Hucko (od 8. do 28. kola) - Miroslav Karhan (od 29. kola)
FK Senica: Eduard Pagáč - Juraj Sabol (od 8. kola)
MFK Ružomberok: Ivan Galád - Ladislav Pecko (od 8. kola)
ŽP Šport Podbrezová: Zdenko Frťala - Marek Fabuľa (od 10. kola)
MFK Skalica: Aleš Křeček - Štefan Horný (po 14. kole)
Zemplín Michalovce: František Šturma - Stanislav Griga (od 20. kola)
FK DAC 1904 Dunajská Streda: Tomislav Marič (po sezóne skončí)

konečná tabuľka FL 2015/2016:
1. Trenčín 33 26 3 4 73:28 81 *
2. Slovan 33 20 9 4 50:25 69 **
3. Myjava 33 18 6 9 41:33 60 **
4. Trnava 33 16 6 11 49:41 54 **
5. Žilina 33 14 6 13 58:46 48
6. Ružomberok 33 12 9 12 42:41 45
7. D. Streda 33 12 7 14 38:42 43
8. Podbrezová 33 10 7 16 43:46 37
9. Z. Moravce 33 7 10 16 38:57 31
10. Senica 33 7 9 17 30:48 30
11. Michalovce 33 7 8 18 32:55 29
12. Skalica 33 6 6 21 30:62 24 ***
/legenda: poradie, názov klubu, zápasy, výhry, remízy, prehry, skóre, body/

- * majster SR + účasť v LM 2016/2017
- ** účasť v EL 2016/2017
- *** vypadávajúci do 2. DOXXbet ligy

Poradie strelcov po stretnutiach 32. kola:
17 gólov: Gino van Kessel (Trenčín)
15 gólov: Matúš Bero (Trenčín), David Alberto Depetris (Trnava)
12 gólov: Tamás Priskin (Slovan Bratislava)
11 gólov: Leandre Gael Tawamba Kana (Zlaté Moravce), Peter Sládek (Myjava)