Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Začína 30.ročník Fortuna ligy s trojicou nováčikov,favoritom je Slovan

Na snímke vľavo Tigran Barseghjan (Slovan) a Milosz Kozak (Trnava) v zápase 8. kola nadstavbovej časti futbalovej Fortuna ligy v skupine o titul medzi ŠK Slovan Bratislava - Spartak Trnava 1. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

V novom ročníku FL budú účinkovať netradične až traja nováčikovia - okrem Podbrezovej aj MFK Dukla Banská Bystrica a MFK Skalica.

Bratislava 13. júla (TASR) - Zápasom MFK Zemplín Michalovce - MFK Dukla Banská Bystrica odštartuje v piatok jubilejný 30. ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže. Program 1. kola Fortuna ligy 2022/2023 je rozťahaný do troch dní. V sobotu pokračuje tromi stretnutiami, v nedeľu sú na programe zvyšné dva súboje.

Favorit číslo jeden je opäť Slovan Bratislava, ktorý sa bude usilovať o zisk piateho majstrovského titulu v sérii. V lete sa "belasí" výrazne posilnili, do svojich radov získali okrem iných kvalitných hráčov aj skúseného reprezentačného stredopoliara Juraja Kucku. Zverenci Vladimíra Weissa st. začnú púť za obhajobou titulu na ihrisku FK Železiarne Podbrezová iba tri dni po ceste z gruzínskeho Batumi, kde odohrajú v stredu večer odvetný duel 1. predkola Ligy majstrov proti domácemu Dinamu.

V novom ročníku FL budú účinkovať netradične až traja nováčikovia - okrem Podbrezovej aj MFK Dukla Banská Bystrica a MFK Skalica. Podbrezová si miestenku vybojovala ako víťaz II. ligy. Banská Bystrica nahradí v najvyššej súťaži ŠKF Sereď, ktorý nezískal licenciu. Rovnaký osud postretol aj FK Senica, ktorého miesto zaujme iný klub zo Záhoria MFK Skalica.

V minulej sezóne nasadil vysoko latku MFK Ružomberok, ktorý skončil na druhom mieste o 11 bodov za dominujúcim Slovanom. Liptáci dokázali počas krátkej letnej prestávky udržať káder pohromade, navyše sa so Slovanom dohodli na pokračovaní hosťovania stredopoliara Filipa Lichého pod Čebraťom. Aj v novej sezóne tak "Ruža" deklaruje vysoké ambície. Kvalitne sa posilnil trnavský Spartak, ktorého rady vystužili Martin Vantruba, Lukáš Štetina, Samuel Štefánik a Jakub Paur. "Andelom" v minulom ročníku došla na jar para a napokon obsadili tretiu priečku, hoci pôvodne sa chceli pokúsiť o naháňanie Slovana. Útechou pre nich bol aspoň triumf v Slovenskom pohári nad úhlavným rivalom z hlavného mesta.

Zaujímavé zmeny sa udiali na trénerských postoch vo viacerých kluboch. Po pôsobení v zahraničí sa na slovenskú scénu vrátil Adrian Guľa, ktorý nahradil Portugalca Joaa Janeira v FC DAC 1904 Dunajská Streda. Vo Fortuna lige sa opäť objaví Peter Hyballa, nemecký kouč prevzal kormidlo AS Trenčín. V rokoch 2018-2020 viedol Dunajskú Stredu. Juraj Jarábek prešiel zo Serede na lavičku Skalice, v Žiline dostane šancu ukázať svoje schopnosti Čech Jaroslav Hynek. Jeho krajan Michal Ščasný, ktorý v minulosti koučoval trnavský Spartak, nahradil Stanislava Vargu v Dukle Banská Bystrica.

Jesenná časť sa vzhľadom na netradičný "zimný" termín MS v Katare skončí, podobne ako vo všetkých relevantných európskych súťažiach, už 11.-13. novembra zápasmi 18. kola. Jarná časť by mala odštartovať 10.-12. februára, pričom do konca základnej časti odohrajú tímy už iba po štyri zápasy. Záverečné 22. kolo je na programe 3.-5. marca. Po ňom sa liga rozdelí na dve polovice, horná šestka bude bojovať v skupine o titul a mužstvá na 7.-12. mieste v skupine o udržanie sa.

Program 1. kola Fortuna ligy 2022/2023:

piatok 15. júla

20.30 MFK Zemplín Michalovce - MFK Dukla Banská Bystrica (rozhodcovia: Smolák - Vitko, Roszbeck)

sobota 16. júla

18.00 FC Spartak Trnava - FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble (Dohál - Hrmo, Košecký)

18.00 AS Trenčín - MŠK Žilina (Kružliak - Poláček, Štofik)

20.30 FK Železiarne Podbrezová - ŠK Slovan Bratislava (Ziemba - Hancko, Bednár)

nedeľa 17. júla

18.00 MFK Skalica - MFK Ružomberok (Glova - Straka, Kmec)

18.00 FC DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Tatran Liptovský Mikuláš (Kráľovič - Jekkel, Vass)