Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 22. december 2025Meniny má Adela
 

Tradičná Slovenská zabíjačka

ZabíjačkaZabíjačkaZabíjačkaZabíjačkaZabíjačka

Zabíjačka

Ľudia na vidieku, no aj v menších mestách, sa v poslednom období vracajú k tradícii domácich zakáľačiek. Predovšetkým kvôli kvalitným vlastným výrobkom, ale nezanedbateľná je aj nevšedná atmosféra a nezvyčajný zážitok zo zakáľačky, často pre celú rodinu. Je to totiž často tiež rodinná spoločenská udalosť, pri ktorej deti aj dospelí radi pomáhajú. Čistia cesnak, cibuľu, krájajú a melú mäso, kúria pod kotlami, či topia masť. Tvrdí to mäsiar Ján Bolfík z Malinovej, ktorého v tejto podhorskej obci v okrese Prievidza, ale aj v širokom okolí, považujú za najväčšieho odborníka na zakáľačky a zakáľačkové špeciality. Na snímke domáca zakáľačka.