Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Albánsko nie je zrelé pre futbalovú Európu, tvrdia Srbi po incidente

Bitka na ihrisku počas zápasu Srbsko - Albánsko Foto: TASR/AP

Srbsko si v stredu predvolalo albánskeho veľvyslanca v Belehrade.

Belehrad 16. októbra (TASR) - Albánsko nie je dostatočne zrelé na to, aby sa pripojilo k európskej komunite. Vyhlásil to vo štvrtok srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič v ďalšej reakcii na utorňajší incident v zápase kvalifikácie EURO 2016 medzi futbalistami Srbska a Albánska. Ten rozhodca predčasne ukončil za stavu 0:0 na konci prvého polčasu, keď priebeh narušila diaľkovo riadená minihelikoptéra s vlajkou "veľkého Albánska", čo vyvolalo vášne na ihrisku i v hľadisku.

"Vyhlásenia lídrov albánskej vlády dokazujú, že vedeli o tom, že sa takáto provokácia pripravuje," cituje agentúra Reuters z vyjadrenia srbského ministra vnútra. "Ak sa Albánsko domnieva, že európske hodnoty sú hodnotami takzvaného 'veľkého Albánska', tak Srbská republika ich v žiadnom prípade nemôže zdieľať a preto sme presvedčení, že nie sú ako štát dostatočne zrelí na pripojenie sa k európskej rodine," dodal Stefanovič v pokračovaní vojny slov medzi predstaviteľmi oboch krajín. Vzájomné napätie tak stúpa tesne pred plánovanou historickou návštevou albánskeho premiéra Ediho Ramu v Belehrade na budúci týždeň, prvou za takmer 70 rokov.

Srbsko si v stredu predvolalo albánskeho veľvyslanca v Belehrade. Tlmočilo mu nespokojnosť so správaním sa výpravy hostí na zápase a podalo formálny protest. "Srbsko tvrdo pracuje na udržiavaní priateľských vzťahov medzi oboma národmi a podobný prístup očakáva aj od Albánska. Podobné provokácie nebudeme tolerovať," uviedlo v stanovisku srbské ministerstvo zahraničia. Srbi zo zinscenovania "vlajkovej kauzy" obvinili Olsiho Ramu, ktorý je bratom albánskeho premiéra a nachádzal sa vo VIP zóne štadióna. Policajti u neho údajne našli diaľkový ovládač na minihelikoptéru s provokatívnou vlajkou. Ten ale svoju účasť na incidente poprel vyhlásením, že toto zariadenie nikdy v živote nepoužil.

Srbsko i Albánsko majú záujem o vstup do Európskej únie, Albánsko je už členom NATO. Medzi oboma krajinami panuje dlhotrvajúce napätie ohľadom Kosova. Bývalá srbská provincia, ktorej obyvateľstvo tvoria prevažne kosovskí Albánci, vyhlásila v roku 2008 nezávislosť. Srbsko a mnohé ďalšie krajiny sveta, medzi nimi aj Slovenská republika, však tento akt neuznali.

Európska futbalová únia (UEFA) už začala celú kauzu vyšetrovať a odštartovala disciplinárne konanie voči obom federáciám. Verdikt ohľadom trestov by mala vyniesť na budúci štvrtok 23. októbra.