Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Amatérske rozhodnutia pánov v pruhovanom, ktoré zabili športové nádeje

Na snímke vľavo tréner slovenskej reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád, uprostred jeho asisitent Norbert Hrnčár a vpravo hlavný rozhodca Steven McLean zo Škótska po zrušenom pokutovom kope, ktorý nariadil. Pár minút na to bol slovenský tréner vykázaný z lavičky v odvetnom zápase baráže o postup na finálový turnaj ME 2015 vo futbale hráčov do 21 rokov Taliansko 21 – Slovensko 21 v Reggio Emilia v utorok 14. októbra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Našu dvadsaťjednotku "zarezal" rozhodca, Maradonova ruka bola možno božia, ale oko arbitra celkom určite slepé. A čo zápas Košíc s Trnavou? Tu sú rozhodnutia rozhodcov, ktoré zabili športové nádeje.

Bratislava 19. októbra (Teraz.sk) - Na Slovensku je to tak, eufóriu strieda sklamanie a naopak. V športe to platí dvojnásobne. Presvedčiť sa o tom mohli v minulých dňoch hlavne futbaloví fanúšikovia. Rozprávkový vstup Kozákovho mužstva do kvalifikácie na európsky šampionát vo Francúzsku 2016 nás nadchol natoľko, že mnohí vidia jedenástku na čele so Škrtelom vo finále ME.

O pár dni neskôr ale prišla tvrdá rana. Svoju pozornosť sme sústredili na našu futbalovú nádej. Po domácej remíze 1:1, dvadsaťjednotka cestovala na odvetu baráže o postup na Euro 2015 tejto vekovej kategórie do talianskej Reggie Emilie. Miestenky do Česka, kde sa turnaj odohrá, sme mali na dosah. Galádovci ale odchádzali z ihriska so slzami v očiach, frustrovaní a znechutení. "Zarezal nás škótsky, iba 33-ročný rozhodca Steven McLean", znejú titulky v novinách. Nepochopiteľné verdikty hlavného arbitra (divné vylúčenia a odpískaná - neodpískaná jedenástaka, všetko na slovenskej strane), budú ešte dlho rezonovať v hlavách futbalovej obce a mali by aj na najvyšších miestach najpopulárnejšieho športu na svete.

Video z posledného zápasu slovenskej 21, nálady v kabíne a šatni:







Na Slovensku sa rozpútala revolúcia, zväz posiela protest do UEFA, futbaloví fanúšikovia spisujú petíciu, aby sa zápas opakoval. Mladíci cítia podporu z každej strany. So zápasom sa však už žiaľ neudeje nič. "Nebezpečný precedens" by totiž mohol naštartovať vlnu zmien - reforiem, ktorým by úradníci od stolov z UEFA a FIFA len ťažko odolávali. Museli by sa totiž zaoberať stovkami prípadov, keď amatérske rozhodnutia pánov s píšťalkou, zmarili sny nielen slovenským športovcom, ale aj oveľa slávnejším tímom.

Diegova božia ruka



Na archívnej snímke z 22. júna 1986 argentínsky futbalista Diego Maradona (vľavo) strieľa brankárovi Anglicka Petrovi Shiltonovi prvý zo svojich dvoch gólov vo štvrťfinále majstrovstiev sveta Mexiko - Anglicko na Aztéckom štadióne v Mexico City. ZAUJÍMAVOSŤ: Toto bol deň "Božej ruky", keď argentinský útočník Diego Maradona pomocou ľavej ruky prekonal anglického brankára Shiltona. Rozhodca gól v rozpore s pravidlami uznal a Argentína vyhrala 2:1 a postúpila do semifinále. Gól a celý zápas vošli do futbalovej histórie.
Foto: TASR/AP


Presne tak, o kontroverzné momenty vo futbalovej histórii nie je núdza. Keď sa povie "božia ruka", tak každému správnemu futbalovému fanúšikovi v hlave zarezonuje jediné meno – Diego Maradona. Tento fenomenálny futbalista zariadil kontroverzným gólom postup Argentíny do semifinále MS v zápase proti Anglicku (2:1). Maradona veľmi dlho popieral, žeby dal gól rukou. Jeho počin odhalili už televízne kamery a Diegovi neverili ani jeho vlastní spoluhráči. On však stále tvrdil, že to bola hlava a tak trošku „božia ruka“. K celému incidentu sa priznal až v roku 2002 vo svojej autobiografii. V nej uviedol, že to nebol žiaden Boh ale Maradona, ktorý vsietil gól rukou. Maradonovú návnadu aj s navijakom zjedol hlavný rozhodca z Tuniska, ktorého priezvisko v slovenskom ponímaní vyjadruje to, čo v tom momente prežívalo celé Anglicko. Volal sa Ali Bin Nasser.

Božia ruka po druhé



Kapitán Francúzov Thierry Henry (2. zľava) prihráva loptu Williamovi Gallasovi (nie je na snímke) pred bránou Shaya Givena v predĺžení odvety baráže 18. novembra 2009 v Saint Denis. Francúzi v riadnom hracom čase síce prehrali s Írskom 0:1, ale vďaka kontroverznému gólu Gallasa v predĺžení zápasu nakoniec postúpili na svetový šampionát.
Foto: TASR/AP


Ruky hrali hlavnú úlohu aj v iných dôležitých zápasoch. Po Argentínčanovi sa zázraku dopustil ďalší slávny futbalista. Francúz a kapitán národného mužstva v kvalifikácii o postup na MS 2010 Thierry Henry dokázal, že predvedie svoje majstrovstvo hry s rukou. Odskákali si to Íri. Vtedajší hráč FC Barcelona predviedol, akým spôsobom sa dá spracovať lopta rukou na kopačku a nahrať na rozhodujúci gól Williamovi Gallasovi. Íri na francúzskej pôde prehrali 1:0, ale doma im prehru oplatili rovnako a tak sa muselo predlžovať. Sporný gól prišiel práve v nadstavbovom čase. Ďalší už nepadol a do Juhoafrickej republiky postúpili zverenci Raymonda Domenecha. Nepomohli demarše, sťažnosti ani vyhrážky. FIFA nepotrestala ani Henryho. Údajne nemala na to páky, aby túto zapeklitú situáciu vyriešila. Zmena výsledku by vytvorila nebezpečný precedens, znie záver celej spornej situácie. Tak či onak, karma dobehla hráčov gálskeho kohúta na africkom kontinente. Domenechova družina po katastrofálnych výkonoch a hádkach v tíme nepostúpila ani zo základnej skupiny. S jedným bodom za remízu s Uruguajom 0:0 skončili na poslednom mieste.

Japonský kamikadze Nišimura



Dejan Lovren v strede a jeho spoluhráči Ivan Rakitič vpravo a Ivica Olič protestujú u hlavného rozhodcu Juičiho Nišimuru, ktorý proti Chorvátsku odpískal pokutový kop.
Foto: TASR/AP


Bez kontroverzie a vypetých emócií sa nezaobišiel ani tohtoročný šampionát v Brazílii. Turnaj bol poznačený mnohými nepochopiteľnými rozhodnutiami arbitrov. Rozhodcovia si na šampionáte vybrali totižto niekoľko zlých dní a dvíhali tak adrenalín trénerom, hráčom aj fanúšikom. Momentom, ktorý zdvihol vlnu emócií, ostane rozhodnutie japonského hlavného rozhodcu Juičiho Nišimuru v otváracom zápase Brazília - Chorvátsko. Brazília vstupovala do turnaja ako jednoznačný favorit na celkové víťazstvo. Túto prognózu však naštrbil hneď úvodný nevýrazný zápas kanárikov. Húževnatí Chorváti držali dlho nerozhodný stav 1:1. V 71. minúte však Japonec nariadil sporný pokutový kop za zákrok Dejana Lovrena na Freda. Opakovaný záber ukázal, že Lovren sa Freda takmer nedotkol. Rozhodení Chorváti nakoniec prehrali otvárací zápas MS 3:1. Chorvátske médiá bez váhania označili Nišimuru za "japoského atentátnika". Brazílčania sami priznali, že Neymar premenil penaltu, ktorá neexistovala. Jediný kto ju jednoznačne videl, bol tréner Luiz Felipe Scolari. "Rozhodca pokutový kop videl, tak to bol pokutový kop. Ja som si záznam prezrel niekoľkokrát a faul som videl," konštatoval Brazílčan.

Na Slovensku sme mali tiež svojho Stevena McLeana



Fanúšikovia Trnavy počas 1. kola futbalovej Corgoň ligy medzi Spartakom Trnava a MFK Košice 14. júla 2012 v Trnave
Foto: TASR/Michal Svítok


V poslednom vstupe sa vrátime na koniec 90-tých rokov do našej futbalovej ligy. V tej dobe lige kráľovali dvaja odvekí rivali 1. FC Košice a Spartak Trnava. 1. slovenská futbalová liga 1996/1997 písala svoj štvrtý ročník. Košickí tigri získali svoj prvý historický titul. Blízko k nemu boli aj Bíli Andeli, avšak tí v poslednom kole prehrali v Rimavskej Sobote. Prehra by však nebola ničím výnimočná, ak by neprišlo k spornému momentu, ktorý naštartoval búrku nevôle a dohady o tom, že si Košice kúpili titul. Hlavný rozhodca Antón Stredák po faule rimavskosobotského Dušana Rupeca na trnavského Stanislava Hlaváča najskôr odpískal jedenástku, no následne po konzultácii s čiarovým rozhodcom Igorom Šramkom penaltu zrušil. Košice bojovali o titul na diaľku s Trnavou, doma porazili mestského rivala Lokomotívu Košice 2:1. Rimavská sobota nakoniec dotiahla zápas so Spartakom do víťazného konca a zachránila sa v prvej lige. Radosť legendárneho brankára Laca Molnára, trénera Jána Kozáka a ďalších na jedenej strane. Frustrácia trénera Karola Peczeho, plač a sklamanie hráčov Trnavy na strane druhej. Scénar až neuveriteľne podobný tomu talianskému.

Na záver môžeme skonštatovať iba toľko, aj rozhodcovia sú iba ľudia, ktorí majú právo na omyly. Kiksy, ktoré sme spomenuli, sú iba zlomkom toho, čo sa stáva v národných ligách alebo na medzinárodnej scéne. Kompetentní však stále zaryto odmietajú technológie a nápady, ktoré by predchádzali podobným sporným momentom. Výsledkom môže byť fraška, ktorú vytvoria z najpopulárnejšej hry na svete a z rozhodcov pobehujúcich šašov s píšťalkou v ústach. Ako napríklad ten v záverečnom videu. Nenechajte sa inšpirovať!