Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Angličania zdolali Talianov po 36 rokoch, rekordný Kane

Na snímke britský útočník Harry Kane oslavuje svoj gól a druhý mužstva v zápase C-skupiny kvalifikácie na ME 2024 vo futbale Taliansko - Anglicko v Neapole 23. marca 2023. Foto: TASR/AP

O góly hostí sa v šlágri úvodného dňa kvalifikačných bojov v Neapole postarali Declan Rice a Harry Kane.

Neapol 24. marca (TASR) - Futbalisti Anglicka odštartovali kvalifikáciu na majstrovstvá Európy 2024 úspešne a zároveň pretrhli dve dlhočizné série. Nad Talianskom totiž vyhrali v súťažnom zápase prvýkrát od kvalifikácie majstrovstiev sveta v roku 1977 a na Apeninskom polostrove ho zdolali naposledy v roku 1961.

O góly hostí sa v šlágri úvodného dňa kvalifikačných bojov v Neapole postarali Declan Rice a Harry Kane. Kapitán "Albionu" v závere prvého polčasu premenil jedenástku a 54. presným zásahom sa odpútal od Waynea Rooneyho na čele historickej tabuľky strelcov anglickej reprezentácie. "Bol som na ihrisku, keď Wayne vytvoril rekord. Viem, čo to pre neho znamenalo a bol som naňho veľmi hrdý. Pamätám si, ako som mu odovzdal kopačku za rekord, povedal, že mi ju raz vráti. Výnimočný muž," povedal Kane podľa uefa.com. Už najlepšiemu kanonierovi reprezentácie na diaľku zagratuloval aj jeho predchodca: "Vedel som, že to nebude trvať dlho, ale toto bola veľká rýchlosť. Skvelý muž a neuveriteľný kanonier. Gratulujem Harry," napísal Rooney na sociálnych sieťach.

Angličania pricestovali na Apeninský polostrov s negatívnou bilanciou proti "squadre", ktorú nedokázali zdolať v šiestich predošlých vystúpeniach. Obzvlášť bolestivá bola pre nich prehra vo finále ME 2020, ktorú utrpeli v jedenástkovom rozstrele. Nádeje domácich na bodový zisk rozdúchal po prestávke Retegui. Domácim sa však už ďalší gól streliť nepodarilo ani po tom, ako dostal v 80. minúte červenú kartu Luke Shaw.

"V Taliansku sme nezvíťazili veľmi dlho. Takže skórovať a vyhrať tento zápas, je niečo veľmi výnimočné. Jasné, že to musela byť penalta a keď skončila lopta v sieti, boli to obrovské emócie. Znamená to veľmi veľa," tešil sa po stretnutí kanonier Tottenhamu Hotspur.

Pre úradujúcich európskych šampiónov to bol ďalší nevydarený vstup do kvalifikácie. "Vedeli sme, že to bude ťažký zápas, no dostali sme dva góly z dvoch štandardiek. Prvý polčas bol ťažký, no v druhom sme dominovali a snažili sme sa dosiahnuť aspoň na remízu, čo by bol podľa mňa spravodlivý výsledok. Sme sklamaní, no máme pred sebou ešte dlhú cestu. Budeme štartovať zozadu, no dúfame, že kvalifikáciu zakončíme dobre," zhodnotil stretnutie taliansky kouč Roberto Mancini.

Ten zaradil do nominácie premiérovo aj Matea Reteguiho. Rodáka z argentínskeho San Fernanda reprezentoval juhoamerickú krajinu vo vekovej kategórii do 19 i 20 rokov, za národný A-tím však nikdy nehral. Dvadsaťtriročný útočník Tigre Buenos Aires, ktorý je v prebiehajúcej sezóne najlepší strelec argentínskej ligy, vlastní aj talianske občianstvo prostredníctvom starej mamy z matkinej strany. "V prvom polčase mal problémy, keďže anglickí obrancovia sú silní a dokázali ho limitovať. Po prestávke sa už lepšie pohyboval. Je mladý a hrá v Argentíne, takže potrebuje čas," povedal Mancini.

Dvadsaťtriročný útočník je prvý hráč "Azzurri", ktorý hrá mimo Európy a dokázal skórovať pri svojej premiére v talianskom drese. "Som smutný z prehry, ale veľmi šťastný, že som si odbil debut v tomto drese. Je to veľká hrdosť pre mňa i moju rodinu. Všetci v tíme sa ku mne správali dobre a som šťastný, že som tu. Debutovať na štadióne Diega Maradonu je pre mňa niečo obzvlášť výnimočné," citovala ho uefa.com.

Taliansko nastúpilo v dresoch s pripomienkou bývalého útočníka a trénera Gianlucu Vialliho, ktorý zomrel v januári vo veku 58 rokov na rakovinu pankreasu. Na zadnej strane goliera bolo vytlačené "Luca, Azzurri per sempre" (Luca, Azzurri navždy).