Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Angličania si v generálke na ME poradili s oslabeným Portugalskom 1:0

Anglický hráč a kapitán Wayne Rooney usmerňuje hráčov vo futbalovom prípravnom zápase Anglicko - Portugalsko v Londýne 2. júna 2016. Foto: TASR/AP

O triumfe vo Wembley rozhodol v 86. minúte obranca Chris Smalling.

Londýn 2. júna (TASR) - Anglickí futbaloví reprezentanti zvíťazili v generálke na majstrovstvá Európy nad Portugalskom 1:0. O triumfe vo Wembley rozhodol v 86. minúte obranca Chris Smalling. Hostia hrali od 35. minúty bez vylúčeného Bruna Alvesa.

Anglické hviezdne trio neoslnilo

Anglické hviezdne trio útočníkov neprinieslo očakávaný ofenzívny víchor, a tak musel "Albión" zachrániť v prípravnom súboji s oslabeným Portugalskom (1:0) Chris Smalling. Stopér Manchestru United si v 86. minúte generálky na majstrovstvá sveta vo Francúzsku zapísal premiérový gól v reprezentačnom A-tíme.

Angličania nastúpili prvýkrát od začiatku s útočným trojzáprahom Wayne Rooney, Harry Kane a Jamie Vardy, no trio si nedokázalo vypracovať veľké príležitosti, a to ani v početnej výhode, ktorá trvala vyše hodinu. Portugalčania totiž hrali od 35. minúty bez vylúčeného obrancu Bruna Alvesa, ktorý "kung-fu" štýlom takmer odkopol hlavu Kaneovi.

"Nemali sme veľa šancí, ani jeden z nás, takže je to niečo, na čo sa musí tréner poriadne pozrieť. Portugalčania nám to však poriadne sťažili. No nie je to len o nás troch, je nás tu 23 hráčov a na šampionáte treba počítať so všetkými," povedal kapitán Rooney.

Kane s Vardym hrali pre nich nezvyčajne na krajoch, Rooney bol v strede. "Keď hráte tento systém, nemôžete mať dvoch hráčov na hrote a Rooneyho pod nimi, takto by ste nikdy neubránili voľné kraje ihriska," vysvetlil tréner Roy Hodgson, ktorý si chcel vyskúšať, ako bude fungovať ich spolupráca a či na šampionáte môže použiť všetkých troch naraz.

Rooney bol v prvom polčase blízko k prekonaniu svojho streleckého rekordu v drese Albionu, no 53. zásah nepridal. Kane zaznamenal jednu strelu na bránku a Vardy sa k nej ani poriadne nedostal. "Boli momenty, keď boli príliš roztiahnutí. Ak to mám zjednodušiť, ich džob je rozdeliť sa, pokryť strany a zase sa spojiť," vysvetlil Hodgson.

Napriek neoslnivému výkonu Anglicko opäť triumfovalo a do Francúzska tak cestuje s tromi víťazstvami z troch prípravných duelov. Všetky rozhodlo iba jednogólovým rozdielom. Vo štvrtok vo Wembley ho zariadil štyri minúty pred koncom duelu až Smalling, ktorý zužitkoval hlavou presný center Raheema Sterlinga. "Vyhrávame zápasy, keď nehrám príliš dobre. Na turnaji sa však musíme zlepšiť, aby sme uspeli," povedal Rooney pre agentúru AP.

Celkom spokojný bol napriek prehre tréner hostí Fernando Santos. "Defenzívne sme hrali veľmi dobre. Angličania sa snažili útočiť po stranách, no v týchto pozíciách sme ich postrážili. Nemali veľa šancí na gól," uviedol a vrátil sa aj k Alvesovi: "Za svoj zákrok sa po zápase ospravedlnil. Bol to tvrdý stret, no už sa to nebude opakovať."

Portugalčanov čaká pred úvodným duelom na EURO s Islandom ešte jeden prípravný duel. V stredu proti Estónsku nastúpia už aj s hviezdnym Cristianom Ronaldom, ktorý si doteraz plnil klubové povinnosti. Minulú sobotu získal s Realom Madrid víťaznú trofej v Lige majstrov.

Angličania sa v základnej B-skupine stretnú s Ruskom, Walesom a Slovenskom. V príprave zdolali okrem Portugalska aj Turecko a Austráliu. "Stále nie sme 'uzavretá kapitola', čo je celkom dobré. Ak by sme ich všetkých zdolali 4:0, tak by fanúšikovia i médiá vraveli: 'Teraz musíte vyhrať celý turnaj'. A na taký mladý tím by to bol až priveľký tlak," dodal Hodgson.


Anglicko - Portugalsko 1:0 (0:0)

Gól: 86. Smalling, ČK: 35. Alves (Port.)

zostava Anglicka: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Dier - Milner (66. Wilshere), Alli (90. Henderson) - Rooney (78. Lallana) - Kane (78. Sturridge), Vardy (66. Sterling)