Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Argentína zdola Bosnu 2:1, Messiho 2.gól na MS

Lionel Messi oslavuje svoj gól na MS proti Bosne Foto: TASR/AP

Zaplnená Maracana odetá do modro-bieleho šatu videla gól už v 3. minúte.

Rio de Janeiro 16. júna (TASR) - Futbalisti dvojnásobných svetových šampiónov z Argentíny zvíťazili v zápase F-skupiny na MS v Brazílii nad nováčikom turnaja z Bosny a Hercegoviny 2:1. Duel na legendárnej Maracane v Rio de Janeiro rozhodli najrýchlejší vlastný gól v histórii finálových turnajov Seada Kolašinaca po dvoch minútach a ôsmich sekundách, resp. krásna typická akcia Lionela Messiho zo 65. minúty. Kontaktný gól Bosny z kopačky striedajúceho Vedada Ibiševiča v 85. minúte už prišiel neskoro.

Argentínsky tréner Alejandro Sabella rozhodol pre rozostavenie 5-3-2, bez zraneného Gonzala Higuaina v základe, resp. duom Lionel Messi a Sergio Agüero na hrote. Lodivod Safet Sušič, ktorého tím v kvalifikácii vyradil Slovákov, poslal v systéme 4-2-3-1 do hry špílmachra Miralema Pjaniča a na hrot Edina Džeka.

Argentína sa najbližšie stretne v sobotu 21. júna o 18.00 SELČ v Belo Horizonte s Iránom, Bosnu vyzve v rovnaký deň o 24.00 SELČ v Cuiabe Nigéria.

Zaplnená Maracana odetá do modro-bieleho šatu videla gól už v 3. minúte. Po priamom kope Messiho jemne hlavou usmernil loptu na nohy Bosniaka Kolašinaca Rojo a zrodil sa ďalší, už tretí, vlastný gól na MS. Rýchly gól atraktivite zápasu ublížil. Hoci teoretici a odborníci si určite vo vysoko taktickom, vyspelom a organizovane vedenom súboji z oboch strán prišli na svoje, fanúšikom chýbali vzrušujúce nebezpečné okamihy v zakončení a čisté šance takmer neboli. V 13. minúte chýbal kúsok Hajrovičovi, ktorý si akrobaticky spracoval loptu za obranu, ale Romero mu ju v poslednej chvíli vyrazil. Hviezdny Messi bol výborne bránený a takmer neviditeľný, Juhoameričania hrali veľmi pragmaticky, no o čosi aktívnejšia Bosna im bola absolútne vyrovnaným súperom. A mohla vyrovnať v 41. minúte, keď po rohu Misimoviča hlavičkoval výborne Lulič, ale Romero skvele vyrazil.



Po prestávke Argentína predviedla v 55. minúte rýchly prechod do útoku, Messi prihral Agüerovi, ten ale pálil nepresne. "La Albiceleste" odolávali rastúcej aktivite Balkáncov, tí ale nevedeli nič poriadne vymyslieť. A tak osud zápasu zobral do rúk kapitán Messi v 65. minúte. Jeho typickým spôsobom sa rozbehol s loptou, narazil si s Higuainom, prešiel cez obranu a presnou strelou od pravej žrde nezadržateľne skóroval. Na MS to bol len jeho druhý presný zásah, celkovo v najcennejšom drese 39. Hra sa otvorila a dej dostal zápletku v 85. minúte, keď striedajúci Ibiševič rutinérsky medzi nohy Romera využil skvele načasovanú prihrávku Pjaniča za obranu. Skóre sa však už nezmenilo, hoci Messi v 90.+2 minúte trafil v šanci bočnú sieť Begovičovej brány.

Messi ukončil 8-ročný pôst

Argentínski futbalisti vstúpili do bojov na majstrovstvách sveta u svojho veľkého rivala v Brazílii tesným víťazstvom nad Bosnou a Hercegovinou 2:1, ktoré zariadil Lionel Messi. Jeden z topkanonierov tak dokázal prelomiť osemročný gólový pôst na svetových šampionátoch.

Dvadsaťšesťročný útočník FC Barcelona predtým skóroval na MS iba 16. júna 2006 v Nemecku pri vysokom víťazstve 6:0 nad Srbskom. Proti Bosne rozvlnil sieť v 65. minúte, keď sa typickým spôsobom rozbehol s loptou, narazil si s Higuainom, prešiel cez obranu a presnou strelou od pravej žrde nezadržateľne skóroval. Na MS to bol len jeho druhý presný zásah, celkovo v najcennejšom drese 39.

"Rozhodne je pre mňa skvelé, že som strelil gól. Bol dôležitý, zaistil nám tri body a dobrý vstup do turnaja, no musíme sa ešte zlepšiť," uviedol Messi, ktorého vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu F-skupiny.

Argentína, ktorá sa radí medzi najväčších favoritov turnaja však nepodala presvedčivý výkon. Do vedenia sa dostala so šťastím, keď si po dvoch minútach a ôsmich sekundách strelil Sead Kolašinac najrýchlejší vlastný gól v histórii finálových turnajov. Druhý gól pridal Messi, no v 85. minúte znížil Vedad Ibiševič, ktorý tak strelil premiérový gól Bosny na svetových šampionátoch a postaral sa tak o dramatický záver duelu.

"Boli sme nervózni, bol to prvý zápas na turnaji. Prvý polčas bol veľmi ťažký. Stálo to veľa úsilia, aby sme vyhrali. Musíme sa ešte veľa zlepšovať. Mali sme menej šancí, lebo sme sa sústredili na obranu a menej útočili," dodal kapitán Argentíny Messi.

"Odohrali sme dobrý zápas. Cieľom bolo, aby sme čo najviac vzdorovali. Chlapci odohrali to, čo sme od nich očakávali. Vzhľadom na priebeh zápasu nie je dôvod, aby sme boli nespokojní. Veríme si do ďalších duelov," zhodnotil stretnutie tréner Bosny Safet Sušič.

Zápas bol prvým na slávnom štadióne Maracana počas MS od prehry Brazílie s Uruguajom vo finále šampionátu v roku 1950 a odohrá sa tu aj tohtoročný boj o zlato. Argentína sa v sobotu stretne s Iránom, Bosna si zahrá proti Nigérii.

hlasy po zápase (zdroj: ČT Šport):

Safet Sušič, tréner Bosny: "Odohrali sme dobrý zápas. Cieľom bolo, aby sme čo najviac vzdorovali. Chlapci odohrali to, čo sme od nich očakávali. Vzhľadom na priebeh zápasu nie je dôvod, aby sme boli nespokojní. Veríme si do ďalších zápasov."

Lionel Messi, kapitán Argentíny a autor víťazného gólu: "Boli sme nervózni, bol to prvý zápas na turnaji. Stálo to veľa úsilia, aby sme vyhrali. Musíme sa ešte veľa zlepšovať. Mali sme menej šancí, lebo sme sa sústredili na obranu a menej útočili. Rozhodne je pre mňa skvelé, že som strelil gól. Bol dôležitý, zaistil nám tri body a dobrý vstup do turnaja."


F-skupina, 1. kolo:

Argentína - Bosna a Hercegovina 2:1 (1:0)

Góly: 3. Kolašinac (vlastný), 65. Messi - 85. Ibiševič, ŽK: Rojo - Spahič. Rozhodovali: Aguilar - Torres, Zumba (Všetci Salvádor), 73.500 divákov.

Argentína: Romero - Zabaleta, Campagnaro (46. Gago), Fernandez, Garay, Rojo - Rodriguez (46. Higuain), Mascherano, Di Maria - Messi, Agüero (87. Biglia)

Bosna a Hercegovina: Begovič - Mujdža (69. Ibiševič), Bičakčič, Spahič, Kolašinac - Hajrovič (71. Višča), Bešič - Misimovič (74. Medunjanin), Pjanič, Lulič - Džeko