Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Basaksehir v odvete nemal nárok, Kodaň sa už teší na Manchester United

Futbalisti Basaksehiru Foto: TASR/AP

Basaksehir ťahal za kratší koniec od úvodu, už v 4. min vyrovnal skóre dvojzápasu Jonas Wind a ten istý hráč krátko po zmene strán premenil aj pokutový kop.

Kodaň 6. augusta (TASR) - Futbalisti Basaksehiru Istanbul koncom júla oslávili svoj historicky prvý titul v tureckej najvyššej súťaži, no v Európskej lige si na výraznejší úspech musia počkať. V stredu nestačili v odvete osemfinále na FC Kodaň jednoznačne 0:3 a náskok 1:0 z duelu ešte pred koronavírusovou prestávkou im na postup nestačil. V obrane tureckého družstva odohral celé stretnutie slovenský reprezentant Martin Škrtel.

Basaksehir ťahal za kratší koniec od úvodu, už v 4. min vyrovnal skóre dvojzápasu Jonas Wind a ten istý hráč krátko po zmene strán premenil aj pokutový kop. Do štvrťfinále nasmeroval dánsky klub definitívne Rasmus Falk v 62. min po individuálnej akcii a strele z diaľky. Hráčov tureckého klubu trápila nemohúcnosť v zakončení, na bránu vystrelili desaťkrát, no iba raz trafili priestor medzi žrďami. "Je mi ľúto tohto zápasu. Nedokázali sme hrať našu hru, beriem za to úplnú zodpovednosť. Hráči Kodane hrali veľmi dobre, výrazne nás prehrali. Hrali ako tím a zaslúžili si postup," ocenil kvality súpera tréner Basaksehiru Okan Buruk.

Klubu z dánskej metropoly sa v domácej súťaži nepodarilo obhájiť titul, keď s odstupom štrnástich bodov skončil druhý za Midtjyllandom. Postupom do štvrťfinále EL sa však zapísal do histórie, Dánsko sa vďaka nemu stalo pätnástou krajinou, ktorá sa v Európskej lige dostala takto ďaleko. "Som za hráčov veľmi šťastný, je to historický úspech pre severský futbal. Škoda, že to nikto nemohol vidieť na štadióne. Bol to z našej strany fantastický výkon, v závere sme už ani neboli pod tlakom," tešil sa po zápase podľa oficiálnej stránky FC Kodaň tréner Stale Solbakken.

Kodaň sa stala súčasťou prvej známej štvrťfinálovej dvojice, jej súperom bude v ďalšom kole Manchester United. Ten mal v odvete pomerne ľahkú úlohu, LASK Linz v prvom súboji zdolal na jeho trávniku 5:0 a víťazstvo zaznamenal aj v odvete - 2:1. Klub z Old Traffordu tak skóroval v každom z uplynulých 20 zápasov v Európskej lige. O zásahy sa postarali Jesse Lingard a Anthony Martial. "Nič nemôže prekonať ten pocit z víťazstva a poťažkania si striebra. Bol by to skvelý zážitok, ak by sme túto trofej vyhrali. S týmto kádrom a realizačným tímom cítim istotu, že sa nám to môže podariť," oznámil útok na prvenstvo v Európskej lige strelec úvodného gólu duelu Lingard.

Manchester United a FC Kodaň zmerajú sily v pondelok 10. augusta. V ten istý deň proti sebe nastúpia aj Inter Miláno a úspešný z duelu Glasgow Rangers - Bayer Leverkusen.