Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Futbal

Belgičania zdolali Švédsko 1:0. V osemfinále vyzvú Maďarov

Na snímke vľavo švédsky útočník Zlatan Ibrahimovič a vpravo belgický hráč Thomas Vermaelen v zápase E-skupiny ME 2016 vo futbale Švédsko - Belgicko vo francúzskom Nice 22. júna 2016. Foto: TASR/AP

Pre Švédov sa šampionát skončil.

Nice 22. júna (TASR) - Belgickí futbaloví reprezentanti zvíťazili v záverečnom vystúpení v E-skupine na EURO 2016 nad Švédskom 1:0 a z druhého miesta postúpili do osemfinále. V ňom v nedeľu o 21.00 v Toulouse narazia na Maďarsko - nečakaného víťaza F-skupiny. Pre Švédov sa šampionát skončil.

Na snímke fanúšikovia Švédska pred začiatkom zápasu E-skupiny ME 2016 vo futbale Švédsko - Belgicko vo francúzskom Nice 22. júna 2016.
Foto: TASR/AP
Švédi nastúpili s imperatívom zvíťaziť a v piatej minúte mohli ísť do vedenia. Berg však po štandardke Källströma stroskotal na Curtoisovi. Pre "Tre Kronor" to bola vôbec prvá strela na bránku v priebehu celého šampionátu.

Belgičania postupne prevzali iniciatívu, pokusy Witzela však mierili nad. Švédom rovnako v úvodných dvoch súbojoch chýbala kreativita v strede poľa. Severania to skúšali dlhými nakopávanými loptami, no kanoniera Ibrahimoviča belgická obrana pozorne strážila.

V 27. minúte sa "Ibra" po prihrávke Berga dokázal uvoľniť, no jeho strela tesne minula bránku. Belgičania v závere prvého polčasu pohrozili hlavičkou Meuniera.

Na snímke švédsky útočník Zlatan Ibrahimovič v zápase E-skupiny ME 2016 vo futbale Švédsko - Belgicko vo francúzskom Nice 22. júna 2016.
Foto: TASR/AP
Úvod druhého dejstva patril Švédom, hlavička Ibrahimoviča však minula cieľ a s nedôraznou strelou Ekdala si poradil Courtois. Belgičania sa príliš nehrnuli dopredu, keďže remíza im stačila na druhú priečku v skupine. Skúšali to najmä prihrávkami do šírky a aj keď sa z času na čas predviedli krídelnú akciu, nedostali sa k zakončeniu. Švédsky kouč Erik Hamren v snahe oživiť hru poslal namiesto Berga na trávnik dravého Guidettiho. V útoku však boli jeho zverenci naďalej bezzubí. Sterilne pôsobili aj Belgičania a nič na tom nezmenila ani strela de Bruynea, ktorú zlikvidoval Isaksson. Zmenu skóre nepriniesol ani nájazd Lukakua či pokus striedajúceho Mertensa. Švédi v záverečnej dvadsaťminútovke vystupňovali tlak. Pri priamom kope Ibrahimoviča však dobre zasiahol Courtois, po hlavičke Granlunda na bránkovej čiare odvrátil de Bruyne a tak prišiel trest. V 84. minúte sa dostal k lopte Nainggolan a prudkou strelou s prispením teču Zengina rozhodol o osude zápasu.



E-skupina, 3. kolo:

Švédsko - Belgicko 0:1 (0:0)
Gól:
84. Nainggolan, rozhodovali: Brych – Borsch, Lupp (všetci Nem.), ŽK: Ekdal, E. Johansson - Meunier, Witzel, 33.000 divákov

zostavy:

Švédsko: Isaksson – Lindelöf, E. Johansson, Granqvist, M. Olsson – Seb. Larsson (70. Durmaz), Ekdal, Källström, Forsberg (82. Zengin) – Berg (63, Guidetti), Ibrahimovič

Belgicko: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – Ferreira-Carrasco (71. Mertens), De Bruyne, Hazard (90+3. Origi) – Lukaku (87. Benteke)

Hlasy po zápase (zdroj dpa):

Radja Nainggolan, strelec víťazného gólu Belgicka: "Bol to pre nás ťažký zápas a na víťazstvo sme sa veľa nadreli. Švédi museli trochu riskovať, my sme dobre bránili a spoliehali sa na rýchle kontry."

Eden Hazard, Hráč zápasu podľa UEFA: "Maďarov v osemfinále nemôžeme podceniť, majú solídny tím, no do zápasu v Toulouse pôjdeme s cieľom zvíťaziť. Herne to nie je ešte optimálne, verím však, že sa postupne budeme zlepšovať."

Konečná tabuľka E-skupiny:

1. Taliansko 3 2 0 1 3:1 6*
2. Belgicko 3 2 0 1 4:2 6*
3. Írsko 3 1 1 1 2:4 4*
4. Švédsko 3 0 1 2 1:3 1

*- postup do osemfinále


Štatistiky po trinástolm hracom dni na EURO 2016 vo Francúzsku (po 36 z 51 zápasov):





Góly:

3 - Gareth Bale (Wal.), Alvaro Morata (Šp.)

2 - Romelu Lukaku (Bel.), Dimitri Payet (Fr.), Bogdan Stancu (Rum.), Ivan Perišič (Chorv.), Balázs Dzsudzsák (Maď.), Cristiano Ronaldo, Nani (obaja Port.)

1 - Ondrej DUDA, Vladimír WEISS, Marek HAMŠÍK (všetci SR), Hal Robson-Kanu, Neil Taylor, Aaron Ramsey (všetci Wal.), Olivier Giroud, Antoine Griezmann (obaja Fr.), Fabian Schär, Admir Mehmedi (obaja Švaj.), Eric Dier, Jamie Vardy, Daniel Sturridge (Angl.), Vasilij Berezuckij, Denis Glušakov (obaja Rus.), Arkadiusz Milik, Jakub Blaszczykowski (obaja Poľ.), Luka Modrič, Ivan Rakitič, Nikola Kalinič (všetci Chorv.), Shkodran Mustafi, Bastian Schweinsteiger, Mario Gomez (všetci Nem.), Gerard Pique, Nolito (obaja Šp.), Wes Hoolahan, Robbie Brady (obaja Ír.), Emanuele Giaccherini, Graziano Pelle, Eder (všetci Tal.), Ádám Szalai, Zoltán Stieber, Zoltán Gera (všetci Maď.), Birkir Bjarnason, Gylfi Sigurdsson, Jón Bödvarsson, Arnór Traustason (všetci Isl.), Gareth McAuley, Niall McGinn (obaja Sev. Írsko), Tomáš Necid, Milan Škoda (obaja ČR), Axel Witsel, Radja Nainggolan (obaja Bel.), Armando Sadiku (Alb.), Burak Yilmaz, Ozan Tufan (obaja Tur.), Alessandro Schöpf (Rak.)

vlastné góly - Ciaran Clark (Ír.), Birkir Savarsson (Isl.)

Žlté karty (125):

SLOVENSKO (7): Hrošovský, Mak, Weiss, Kucka, Škrtel, Ďurica, Pečovský
Anglicko (2): Cahill, Bertrand
Albánsko (8): Kukeli (2), Mavraj, Abrashi, Kace, Basha, Memushaj, Hysaj

Rumunsko (10): Chiriches, Rat, Popa, Prepelita, Chipciu, Keseru, Grigore, Matel, Sapunaru, Torje
Rusko (2): Ščennikov, Mamajev
Švajčiarsko (4): Schär, Behrami, Xhaka, Embolo

Francúzsko (4): Giroud, Kanté, Rami, Koscielny
Turecko (7): Balta (2), Tosun, Sen, Tufan, Yilmaz, Köybasi

Poľsko (6): Kapustka (2), Piszczek, Grosicki, Maczynski, Peszko
Chorvátsko (8): Strinič, Badelj, Brozovič, Vida, Rog, Vrsaljko, Srna, Perišič
Severné Írsko (4): Cathcart, Ward, Dallas, J. Evans
Ukrajina (5): Konopľanka, Selezňov, Sydorčuk, Kučer, Rotaň

ČR (5): Limberský, Sivok, Plašil, Pavelka, Šural
Írsko (5): McCarthy, Whelan, Hendrick, Long, Ward
Švédsko (4): Nilsson-Lindelöf, Martin Olsson, Ekdal, E. Johansson
Belgicko (5): Vertonghen, Vermaelen, Meunier, Witsel

Taliansko (10): Chiellini, Eder, Bonucci, Motta, De Rossi, Buffon, Sirigu, Barzagli, Zaza, Insigne
Rakúsko (6): Dragovič, Harnik, Fuchs, Hinteregger, Schöpf, Janko
Maďarsko (8): Németh, Kádár, Kleinheisler, Nagy, Dzsudzsák, Gera, Juhász, Guzmics
Island (9): Bjarnason, Finnbogason (2), B. Saevarsson, Gudmundsson, Skulason, Sigthórsson, Arnason, Halldórsson

Wales (2): Davies, Vokes
Nemecko (3): Khedira, Özil, Boateng
Španielsko (1): Sergio Ramos
Portugalsko (2): Quaresma, Pepe

Červené karty (2):

Albánsko (1): Cana
Rakúsko (1): Dragovič