Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

VIDEO: Blatter končí ako šéf FIFA, zostáva však minimálne do decembra

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter reční počas tlačovej konferencie v sídle FIFA v Zürichu 2. júna 2015. Prezident FIFA Sepp Blatter rezignoval na svoju funkciu. Foto: TASR/AP

Iba minulý týždeň 79-ročného Švajčiara opätovne zvolili za šéfa FIFA.

Zürich 2. júna (TASR) - Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter rezignoval na svoju funkciu. Oznámil to v utorok na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii v Zürichu s tým, že zvolá mimoriadny kongres, kde zvolia jeho nástupcu. Ten by sa mal uskutočniť niekedy medzi decembrom a marcom.

Iba minulý týždeň v piatok pritom 79-ročného Švajčiara opätovne zvolili za šéfa FIFA už do jeho piateho funkčného obdobia. Stalo sa tak dva dni po vypuknutí veľkého korupčného škandálu, v súvislosti s ktorým zadržali pred kongresom FIFA v Zürichu sedem vysokopostavených funkcionárov.

"Zvolám mimoriadny kongres, na ktorom zvolia môjho nástupcu," citovala Blattera v jeho prvom vyjadrení agentúra DPA s konštatovaním, že ide o veľké prekvapenie. Švajčiarsky funkcionár krátko odôvodnil aj svoje rozhodnutie: "Je po voľbách, ale zápletka škandálu nemá konca." Svoj úrad však plánuje zastávať až do zvolenia svojho nástupcu.



"Potrebujeme teraz čas, aby sme našli čo najlepšieho kandidáta na tento post. Vážne som rozmýšľal nad mojim prezidentovaním a nad štyridsiatimi rokmi, počas ktorých bol môj život nerozlučne spätý s FIFA a s týmto skvelým športom. Mám pocit, že nemám mandát celého futbalového sveta. Dávam svoj mandát k dispozícii, bojoval som tvrdo za zmeny a za reformy. Ale nemôžem to robiť sám. Tak som sa rozhodol. K tomuto rozhodnutiu ma vedie hlboká obava o federáciu a o jej záujmy. Chcem sa poďakovať mojim podporovateľom a tým, čo ma sprevádzali na mojej ceste," dodal Blatter a miestnosť opustil bez možnosti klásť mu otázky.



"Podľa štatútu FIFA sú na prípravu volebného kongresu potrebné minimálne štyri mesiace," povedal šéf nezávislej auditórskej komisie FIFA Domenico Scala. Najbližší riadny kongres federácie sa uskutoční až v máji 2016 v Mexiku. "To by znamenalo zbytočné prieťahy," konštatoval Blatter a naznačil tým, že nový šéf FIFA by sa mohol zrodiť niekedy na začiatku budúceho roka. Podľa DPA Švajčiar počas celého svojho abdikačného vystúpenia pôsobil vyrovnane a na konci zdôraznil: "Mám hlbokú starosť o záujmy FIFA. A moja špeciálna vďaka patrí tým, ktorí ma podporovali konštruktívnym spôsobom."



Joseph Blatter sa stal staronovým šéfom svetového futbalu na piatkovom kongrese po tajnom hlasovaní. V 1. kole dostal 133 hlasov, za jeho oponenta, jordánskeho princa Aliho bin Al-Husseina hlasovalo 73 delegátov, takže nebolo dvojtretinového víťaza. Pred druhým kolom, v ktorom mala rozhodnúť nadpolovičná väčšina hlasov, sa jordánsky princ kandidatúry vzdal a uznal prehru. Blatter vo svojej ďakovnej reči potvrdil, že napriek rôznym pochybnostiam a korupčným podozreniam sa za jeho éry nebudú prehodnocovať dejiská nasledujúcich dvoch svetových šampionátov, MS 2018 v Rusku a o štyri roky neskôr v Katare.

Švajčiarska polícia minulý týždeň na žiadosť amerických úradov zadržala v Zürichu sedem vysokopostavených funkcionárov FIFA pre podozrenie z korupcie. Všetci čelia vydaniu na stíhanie do USA. Medzi celkovo štrnástimi obvinenými Blatter nefiguruje, ale bol pod tvrdou paľbou kritiky za korupčné podozrenia vo FIFA. Do rozsiahleho škandálu je podľa všetkého zapojený aj súčasný generálny sekretár organizácie Jerome Valcke. Americkí vyšetrovatelia veria, že Valcke bol súčasťou reťazca, ktorý si rôznymi finančnými transakciami od sponzorov či marketingových firiem posúval veľké sumy peňazí. Francúzsky funkcionár je spomenutý vo federálnej žalobe, ktorej spis leží na súde v Brooklyne.

Blatterov protikandidát Ali bin Al-Hussein privítal jeho odstúpenie

Jordánsky princ Ali bin Al-Hussein považuje utorňajšie rozhodnutie Josepha Blattera rezignovať na funkciu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) za správny krok. Povedal to pre televíznu stanicu CNN s tým, že zatiaľ nie je rozhodnutý, či sa bude na mimoriadnom kongrese opäť uchádzať o funkciu. Tridsaťdeväťročný Al-Hussein stiahol v piatok po prvom kole voľby kandidatúru, keď za neho hlasovalo iba 73 delegátov. Blatter dostal 133 hlasov.