Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Argentína zdolala Belgicko 1:0, je tretím semifinalistom MS

Argentínčan Gonzalo Higuain (vpravo) sa teší so spoluhráčom Angelom di Mariom po strelení úvodného gólu vo štvrťfinále futbalových MS Argentína - Belgicko v brazílskom meste Brasilia 5. júla 2014. Foto: TASR/AP

O triumfe dvojnásobných majstrov sveta na Národnom štadióne v Brasilii rozhodol v 8. minúte svojím prvým gólom na šampionáte útočník Gonzalo Higuain.

Brasilia 5. júla (TASR) - Argentínski futbaloví reprezentanti sa stali tretími semifinalistami MS v Brazílii, keď v úvodnom sobotňajšom štvrťfinále zvíťazili nad Belgickom 1:0. O triumfe dvojnásobných majstrov sveta na Národnom štadióne v Brasilii rozhodol v 8. minúte svojím prvým gólom na šampionáte útočník Gonzalo Higuain.

Juhoameričania si v stredu o 22.00 SEČ v Sao Paule zmerajú sily s Holandskom, ktoré zvíťazilo v záverečnom štvrťfinále nad Kostarikou po penaltovom rozstrele 4:3. Argentína nastúpila proti Belgicku bez vykartovaného obrancu Marcosa Roja i stredopoliara Fernanda Gaga. Príležitosť dostali Jose Basanta, Lucas Biglia a prvýkrát na šampionáte aj skúsený zadák Martin Demichellis. V belgickej stredovej formácii sa namiesto Diesa Mertensa objavil Kevin Mirallas.

Skorý gól Higuaina

Argentínčan Gonzalo Higuain sa teší po strelení úvodného gólu vo štvrťfinále futbalových MS Argentína - Belgicko v brazílskom meste Brasilia 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Argentínčania začali aktívne a po akcii Messiho a prihrávke Lavezziho musel hasiť nebezpečenstvo Kompany. V 8. minúte však belgický kapitán stratil loptu v strede ihriska a vekovo najmladší tím šampionátu za to pykal. Messi po sérii fínt posunul loptu di Mariovi, jeho prihrávku zrazila belgická obrana k Higuainovi, ktorý strelou z hranice šestnástky k vzdialenejšej žrdi prekonal Curtoisa - 1:0. Belgičania to po inkasovanom góle začali čoraz častejšie skúšať po krídelných priestoroch - De Bruyna však najskôr mieril vysoko nad a jeho druhý pokus vyboxoval Romero. Po výbornej prihrávke Messiho mohol zvýšiť argentínsky náskok di Maria, stroskotal však na Kompanym. V 33. minúte musel krdelník Realu Madrid a jeden z oporných pilierov "Albicelestes" opustiť ihrisko pre svalové zranenie a nahradil ho Perez. V závere polčasu Messiho priamy kop z výhodnej pozície presvišťal nad belgickou bránkou, na druhej strane hlavička Mirallasa išla tesne vedľa pravej žrde.

Belgičania neskórovali

Argentínčan Lionel Messi (vľavo) a Belgičan Kevin De Bruyne si podávajú ruky pred začiatkom futbalového zápasu štvrťfinále Argentína - Belgicko na MS 2014 vo futbale v Brasilii 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Aj úvod druhého dejstva patril Argentínčanom. Higuain sa uvoľnil na rohu šestnástky, jeho strelu však van Buyten zrazil na roh. Krátko na to po chybe dovtedy takmer neviditeľného Hazarda sa Higuain kľučkou zbavil Kompanyho a rútil sa sám na Curtoisa, opečiatkoval však iba brvno. V 60. minúte sa belgický tréner Marc Wilmots odhodlal k dvojitému striedaniu a na ihrisko poslal Mertensa s Lukakum. Do argentínskej šestnástky začal smerovať jeden center za druhým, Fellaini však mieril nad a so strelou Lukaka, ktorú ešte tečoval Garay, si poradil Romero. Štvrťhodinu pred koncom stiahol Wilmots aj Hazarda, no Belgičanom sa už nepodarilo vyrovnať V nadstavenom čase Curtois zlikvidoval sólo Meesiho a z následnej akcie to po skrumáži v šestnástke skúšal Witzel, mieril však nad a tak Argentína po prvý raz od roku 1990 postúpila medzi elitné kvarteto.



štvrťfinále MS v Brazílii:
Argentína - Belgicko 1:0 (1:0)
Gól:
8. Higuain. Rozhodoval: Rizzoli (Tal.), ŽK: Biglia - Hazard. Alderweireld, 69.000 divákov

zostavy:
Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Basanta - Biglia, Mascherano - Lavezzi (71. Palacio), Messi, Di Maria (33. Perez) - Higuain (81. Gago)
Belgicko: Courtois - Alderweireld, Kompany, van Buyten, Vertonghen - Mirallas (60. Mertens), Witsel, Fellaini - Hazard (75. Chadli), De Bruyne - Origi (60. Lukaku)

Hlasy po zápase (zdroj Reuters):
Gonzalo Higuain, strelec víťazného gólu Argentíny: "Vedel som, že už musím pretrhnúť streleckú smolu. Gól prišiel v tom najvhodnejšom čase. V semifinále MS sme neboli už dlhé roky, teraz musíme podať ďalší dobrý výkon, aby sme postúpili do finále. Dáme do toho všetko."
Alejandro Sabella, tréner Argentíny: "Všetci prežívame obrovskú radosť - hráči, tréneri, realizačný tím, fanúšikovia i moja rodina. Prekročili sme prah semifinále, ktoré bolo pre argentínsky tím dlho zakliate. Proti Belgicku sme predviedli náš najlepší výkon na turnaji."
Marc Wilmots, tréner Belgicka: "Argentínčania nás nedostali pod žiaden súvislý tlak, je to iba obyčajné mužstvo. Mnohí členovia nášho realizačného tímu v šatní plakali, lebo keby sme premenili jednu zo šancí, mohli sme ísť do predĺženia. Dnes sme sa veľa naučili. Hoci sme vypadli, na chlapcov som hrdý. Boli sme najmladším tímom medzi elitnou osmičkou."
Daniel Van Buyten, obranca Belgicka: "Nášmu tímu chýbali potrebné skúsenosti z veľkých turnajov. Pre Belgicko je to trpké."

program semifinále:
utorok 8. júla:
Brazília - Nemecko (22.00 SELČ, Belo Horizonte)

streda 9. júla:
Argentína - Holandsko (22.00, Sao Paulo)