Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Nemecko je svetovým šampiónom, porazilo Argentínu 1:0

Nemecký futbalista Mario Götze (19) sa raduje so spoluhráčmi z gólu na 1:0 v druhom predĺžení vo finále na MS vo futbale 2014 Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014. FOTO TASR/AP

O triumfe Nationalelf rozhodol striedajúci Mario Götze v 113. minúte.

Rio de Janeiro 13. júla (TASR) - Futbalisti Nemecka získali v nedeľu titul svetových šampiónov na 20. MS v Brazílii. Vo finále na bájnej Maracane v Rio de Janeiro zvíťazili nad Argentínou 1:0 po predĺžení a vybojovali si už ich štvrté svetové zlato po rokoch 1954, 1974 a 1990. O triumfe Nationalelf rozhodol striedajúci Mario Götze v 113. minúte predĺženia.

Na tróne pre svetových šampiónov Nemci vystriedali Španielov, ktorí získali ich prvý titul pred štyrmi rokmi v JAR. Prvýkrát v histórii MS sa stalo, že európske mužstvo získalo zlato na americkom kontinente. Argentína má tak stále "iba" dva tituly, v roku 1978 z domáceho turnaja, resp. z Mexika 1986.

Tréneri finalistov Joachim Löw aj Alejandro Sabella pôvodne chceli poslať do ohňa finálového duelu rovnaké zostavy ako v semifinále. Trojnásobní majstri sveta z Nemecka ale museli tesne pred zápasom urobiť jednu vynútenú zmenu. V rozcvičke si zranil lýtko Sami Khedira a jeho miesto zaujal Christoph Kramer. Smola Nemcov pokračovala, Kramer po tvrdom zákroku protihráča do hlavy nemohol pokračovať, hoci chcel, a v 31. minúte ho musel vystriedať Andre Schürrle. Európania mali na hrote 36-ročného veterána Miroslava Kloseho. Kapitán Philipp Lahm opäť nastúpil na poste pravého obrancu.

Argentínska zostava sa nezmenila. Dvojnásobní majstri sveta Albiceleste nastúpili bez útočníka Sergia Agüera a nedoliečeného stredopoliara Angela Di Mariu.

Argentínsky futbalista Rodrigo Palacio (18) v šanci pred nemeckým brankárom Manuelom Neuerom vo finále na MS vo futbale 2014 Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014.
FOTO TASR/AP


Štvrtý titul majstrov sveta pre Nemcov

Na Maracane to bolo v prvom polčase dobýjanie argentínskej žuly nemeckým strojom. Nemci mali územnú prevahu, usadili sa na polovici súpera a trpezlivo sa snažili kombinačne vyšachovať kompaktnú a dobre si pomáhajúcu defenzívu Juhoameričanov. Tí podľa očakávania expertov prenechali iniciatívu rivalovi a čakali na rýchly brejk. Prvá obrovská šanca prišla v 21. minúte, keď Kroos nepochopiteľne hlavičkoval späť svojmu brankárovi, tam bol ale zabudnutý Higuain, ktorý išiel sám na Neuera, no strela mu vôbec nesadla. Po polhodine sa viac osmelila aj Argentína. V 30. minúte Higuain po centri s chuťou hrajúceho Lavezziho strelil gól, ale z ofsajdu. Potom skúsil Messi prehodiť cez stred loptu do jasnej šance spoluhráčovi, ale Nemci odvrátili na roh. V 38. minúte zakončil Schürrle, ale Romero vyrazil a pískal sa aj ofsajd. V 40. minúte sa do šance prebil Messi, z ostrého uhla chcel ešte prihrať, ale loptu opäť odvrátil Boateng. Na konci polčasu slabo a do stredu brány pálil Kroos a potom prišla najväčšia šanca Nemcov, keď po centri Kroosa vo výskoku hlavou napálil loptu do pravej tyče Höwedes.

Argentínsky tréner Alejandro Sabella sa drží za hlavu vedľa Lionela Messiho po riadnom hracom čase vo finále na MS vo futbale 2014 Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014.
FOTO TASR/AP
Do druhého dejstva prekvapujúco nahradil Lavezziho Agüero a Argentínčania mohli udrieť ako prví. To výborná Bigliova prihrávka za chrbát Boatenga našla Messiho, ten vo výbornej pozícii zakončoval pred Neuerom, ale jeho strela na vzdialenejšiu žrď o centimetre minula bránu. V ďalších fázach hry už mali Nemci o čosi menej držanie lopty. Zaujal aj tvrdý obranný zákrok brankára Neuera, ktorý vybehol hasiť pred Higuainom a tvrdo ho zostrelil za šestnástkou, faul sa však nepískal. Aktéri sa stále sústredili na snahu najmä sa vyhnúť osudovej chybe. Takmer sa tak stalo v 62. minúte po zlej rozohrávke Demichelisa Schürrle nacentroval Özilovi, ten ale strieľal mizerne.

V 71. minúte sa po šťastnej kombinácii cez stred argentínskej obrany dostával do pozície Schürrle, ale nedokázal zakončiť. V 75. minúte sa pokúsil vytvoriť si parketu Messi, ale jeho obstrel išiel vedľa. A jeho individuálna akcia mu nevyšla ani o pár minút neskôr.

Ohlasy svetových médií na finále 20. MS vo futbale
kicker.de (Nem.): "Vďaka Götze: Nemecko je štvrtýkrát majstrom sveta."
lequipe.fr (Fr.): "Supergól Götzeho v predĺžení daroval Nemecku titul. Štvrtý v histórii."
bild.de (Nem.): "Sme majstri sveta. Hrdinský večer Nationalelf. Vidíme sa doma s trofejou."
Allgemeine Zeitung (Nem.): "Vykupiteľ Götze - Nemci sú svetoví šampióni."
Süddeutsche Zeitung (Nem.): "54, 74, 90 - 2014. Center Schürrleho na Götzeho, Götzeho ľavačka... A je to tu: štvrtá hviezda."
marca.com (Šp.): "Jednoducho Nemecko. Taktický boj zvládli lepšie Nemci. Uspávací futbal smeroval do penaltového rozstrelu, ten však odmietol nový nemecký hrdina Götze."
mirror.co.uk (Angl.): "Super Mario: Götze zariadil Nemecku štvrtý titul majstra sveta exportným gólom v predĺžení."
V 80. minúte po prihrávke Özila dlho váhal so zakončením Höwedes a tak obrana súpera odvrátila. O ďalšie dve minúty sa nepodarilo zakončenie z hranice 16-ky ani Kroosovi. Zápas tak dospel do predĺženia, už tretieho vo finále MS za sebou.

Začalo to zostra, skóre mohol otvoriť Schürrle, ale Romero vytiahol výborný zákrok. Odpovedať sa pokúsil Agüero, no jeho prienik skončil nepodarenou strelou. Rozhodnutie mal na kopačke v 97. minúte Palacio, center Roja podcenil Hummels, ale argentínsky útočník zle loboval cez Neuera.

O zlate sa rozhodlo v 113. minúte, Schürrle naviazal na ľavej čiare trio hráčov súpera, prehodil na voľného Götzeho a ten strelou ľavačkou otvoril skóre a rozhodol o štvrtom titule majstrov sveta pre Nemcov. Nič na tom nezmenili ani dva posledné strely Messiho nad bránu víťazov v posledných minútach finále.

Reakcie po zápase

Joachim Löw, tréner Nemecka: "Hráči prekročili svoje hranice. Počas celého šampionátu boli jednotní a usilovne pracovali na našom spoločnom sne. Desať rokov tvrdej driny sa vyplatilo, pre každého z nás je titul splnením tajného želania, s ktorým sme do Brazílie cestovali."

Alejandro Sabella, tréner Argentíny: "Cítim smútok, že sme neboli schopní vyhrať turnaj, ale aj pýchu na toto mužstvo. Odohrali sme skvelé finále. Gratulujem hráčom. Sú pýchou národa, lebo odovzdali obrovské množstvo práce na celom turnaji."

Manuel Neuer, brankár Nemecka: "Je to neuveriteľné! Naše mužstvo dosiahlo nesmierny úspech. Podieľali sme sa na ňom nielen my - hráči, ale vôbec každý, kto stál za nami. Budeme tento titul oslavovať, užijeme si to naplno."

Philipp Lahm, kapitán Nemecka: "Neskutočný pocit. Dokázali sme veľkú vec, toto mužstvo ukázalo svoju silu. Lomcujú mnou neuveriteľné pocity."

Javier Mascherano, stredopoliar Argentíny: "Bolesť je obrovská. Chceli sme ľuďom v Argentíne spraviť radosť a priniesť domov pohár. Sme zničení. Dali sme do finále celé naše úsilie a je nám ľúto prehry s Nemeckom práve kvôli našim oddaným fanúšikom. Bude nás to mrzieť do konca života, pretože sme prepásli veľkú šancu."

Bastian Schweinsteiger, stredopoliar Nemecka: "Ešte si to poriadne neuvedomujem. Musíme si užiť tento moment. Ďakujeme celému Nemecku za podporu. Môže byť na nás pyšné. Dnes sa tam musí oslavovať všade."

Lukas Podolski, stredopoliar Nemecka: "Sme super tím. Teraz sme získali to, kvôli čomu sme tak tvrdo pracovali."

Christoph Kramer, stredopoliar Nemecka: "Dosť si toho nepamätám, ale toto si budem."

Jerome Boateng, obranca Nemecka: "Cítim iba číru radosť. Celé Nemecko je na nás pyšné. Vedeli sme, že to nepôjde tak ľahko ako proti Brazílii. Mali sme ale dosť priestoru, takže som vedel, že to dokážeme."

Pozrite si fotogalériu z finále:




Zápasy v Brazílii navštívilo viac ako 3 milióny divákov

Najväčšiu divácku návštevnosť v histórii MS zaznamenal šampionát v USA v roku 1994 najmä vďaka kapacite štadiónov. Priemerná návštevnosť na zápas bola 68.991 divákov, celkovo si na tribúnach pozrelo turnaj 3,587.538 divákov. Hralo sa 52 stretnutí.

Prvýkrát padla hranica 1 milióna divákov (1,337.000) na MS 1950 v Brazílii, čo predstavuje pri 22 zápasoch druhý najvyšší priemer vyše 60.000 divákov na jeden duel (60.773).

Na finálových turnajoch v Nemecku 2006 a JAR 2010 sa návštevnosť dostala cez tri milióny fanúšikov priamo na tribúnach, v priemere však lepšie vyšlo Nemecko (3,359.439/52.491) ako JAR (3,178.856/49.669).

V Brazílii navštívilo 64 zápasov dovedna 3,429.873 divákov, čo predstavuje druhý najvyšší priemer v histórii finálových turnajov MS (53.592 divákov/zápas - pozn.).

Na 20. futbalových MS v Brazílii padlo spolu 171 gólov

Po nedeľňajšom finále 20. MS vo futbale medzi Nemeckom a Argentínou (1:0 pp) k doterajšej elitnej osmičke Brazília, Taliansko, Nemecko, Argentína, Uruguaj, Anglicko, Francúzsko a Španielsko nemohol pribudnúť deviaty majster sveta. Nemci tak majú na konte už štyri tituly, keď na svetový trón zasadli aj v rokoch 1954, 1974 a 1990. Vyrovnali sa tak Taliansku.

Argentína má na konte stále "len" dva tituly, keď svetový šampionát vyhrala v rokoch 1978 v domácom prostredí, resp. v 1986 v Mexiku. Päť titulov futbalových majstrov sveta majú na konte reprezentanti Brazílie, ktorí sa z výhier na šampionátoch tešili v rokoch 1958, 1962, 1970, 1994 a 2002. Doma ale zlyhali, v semifinále ich potupili Nemci (1:7) a v boji o bronz dostali tri góly aj od Holandska (0:3).

Nemecký futbalista Mario Götze strieľa prvý gól argentínskemu brankárovi Sergiovi Romerovi v druhom predĺžení vo finále na MS vo futbale 2014 Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014.
FOTO TASR/AP
Prvenstvo zo šampionátu 2010 v JAR neobhájili Španieli, ktorí vypadli v Brazílii už v skupine. Taliani vyhrali MS 2006 v Nemecku, okrem toho brali zlaté medaily aj v rokoch 1934, 1938 a 1982. Dva tituly majú Uruguajčania (1930 a 1950), jeden získali Angličania (1966), resp. Francúzi (1998). V domácom prostredí získali titul Uruguajčania, Taliani, Angličania, Nemci, Argentínčania a Francúzi. Na 20. futbalových MS v Brazílii padlo spolu 171 gólov, čo je priemer 2,67 gólu na zápas. Vyrovnal sa tak na vlas zápis z MS 1998 vo Francúzsku.

Na predchádzajúcich futbalových MS v JAR (2010) zaznamenali štatisti v 64 zápasoch celkovo 145 gólov, čo predstavuje priemer 2,30 gólov na zápas. Zásluhou tohto ukazovateľa sa svetový šampionát v roku 2010 stal po MS 1990 v Taliansku (2,21 gólov na zápas), resp. s rovnakým priemerom ako boli MS 2006 v Nemecku (2,30) druhým finálovým turnajom s najnižším gólovým priemerom na zápas.

Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu získal Lionel Messi

Nemecký futbalista Miroslav Klose sa v Brazílii stal najlepším strelcom v histórii finálových turnajov MS, keď v semifinále proti domácemu výberu (7:1) zaznamenal svoj 16. presný zásah. O jeden gól sa tak v historických tabuľkách dostal pred Brazílčana Ronalda.

Kloseho prvé góly na svetovom šampionáte prišli v roku 2002 v Japonsku a Kórejskej republike v premiérovom zápase proti Saudskej Arábii, keď zaznamenal hneď hetrik a potom na turnaji pridal ešte dva góly. Ďalších päť "kúskov" pridal na domácich MS 2006 v Nemecku, kde získal aj Zlatú kopačku a štyri presné zásahy dosiahol na MS 2010 v JAR. Na 20. MS v Brazílii skóroval v skupinovej fáze do siete Ghany, rekordný šestnásty zásah prišiel v semifinále proti krajine usporiadateľa.

Klose odohral za národný tím dokopy 137 zápasov a strelil v nich 71 gólov.

Argentínsky futbalista Lionel Messi kráča okolo víťazného pohára po finále majstrovstiev sveta Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014.
FOTO TASR/AP
Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu 20. MS v Brazílii získal Argentínčan Lionel Messi. Po finálovej prehre s Nemeckom (0:1 po predĺžení) sa jeho tímu ušli iba strieborné medaily a hoci sa útočník FC Barcelona strelecky nepresadil, jeho výkony na celom turnaji posúdila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ako najlepšie zo všetkých aktérov.

FIFA vybrala do širšieho okruhu desiatku kandidátov, sedem z nich pochádzalo z tímov finalistov turnaja Nemecka a Argentíny. Okrem Messiho boli kandidátmi na individuálny honor jeho spoluhráči Angel Di Maria a Javier Mascherano, Nemecko zastupovali Mats Hummels, Toni Kroos, Philipp Lahm a Thomas Müller. Desiatku dopĺňali Brazílčan Neymar, Holanďan Arjen Robben a James Rodriquez z Kolumbie.

Najlepším brankárom šampionátu sa stal Manuel Neuer, ktorý priviedol Nemecko k zisku štvrtého titulu. Vo finále sa Neuer zaskvel čistým kontom a získal Zlatú rukavicu, keď počas celého turnaja inkasoval iba štyri góly. Zlatú kopačku získal autor 6 gólov James Rodriguez, ktorý s Kolumbiou stroskotal vo štvrťfinále, ocenenie je tak pre neho aspoň malou náplasťou.

Technická komisia FIFA vybrala za najlepšieho mladého hráča MS francúzskeho stredopoliara Paula Pogbu, ktorý na tróne v tejto kategórii nahradil čerstvého majstra sveta Thomasa Müllera.

MS v Brazílii, finále:

Nemecko - Argentína 1:0 po predĺžení (0:0)


Gól: 113. Götze, ŽK: Schweinsteiger, Höwedes - Mascherano, Agüero. Rozhodovali: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), 74.738 divákov.

Nemecko: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Kramer (31. Schürrle) - Müller, Kroos, Özil (120. Mertesacker) - Klose (88. Götze)
Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Perez (86. Gago), Mascherano, Biglia - Messi, Lavezzi (46. Agüero) - Higuain (78. Palacio)


Cesta futbalistov Nemecka za triumfom na 20. MS v Brazílii:

G-skupina:

Nemecko - Portugalsko 4:0 (3:0)
Góly: 12., 45.+1, 78 Müller (prvý z 11 m), 32. Hummels
Nemecko - Ghana 2:2 (0:0)
Góly: 51. Götze, 71. Klose - 54. André Ayew, 63. Gyan
Nemecko ­ USA 1:0 (0:0)
Gól: 55. Müller
1. miesto, 7 bodov, skóre 7:2

osemfinále:

Nemecko ­ Alžírsko 2:1 pp (0:0)
Góly: 92. Schürrle, 120. Özil - 120.+1 Djabou

štvrťfinále:
Nemecko ­ Francúzsko 1:0 (1:0)
Gól: 13. Hummels

semifinále:
Nemecko ­ Brazília 7:1 (5:0)
Góly: 24. a 26. Kroos, 69. a 79. Schürrle, 11. Müller, 23. Klose, 29. Khedira - 90. Oscar

finále:
Nemecko - Argentína 1:0 pp (1:0)
Gól: 113. Götze


PORADIE 20. MS V BRAZÍLII


1. Nemecko
2. Argentína
3. Holandsko
4. Brazília
5. Kolumbia
6. Belgicko
7. Francúzsko
8. Kostarika
9. Chile
10. Mexiko
11. Švajčiarsko
12. Uruguaj
13. Grécko
14. Alžírsko
15. USA
16. Nigéria
17. Ekvádor
18. Portugalsko
19. Chorvátsko
20. Bosna a Hercegovina
21. Pobrežie Slonoviny
22. Taliansko
23. Španielsko
24. Rusko
25. Ghana
26. Anglicko
27. Kórejská republika
28. Irán
29. Japonsko
30. Austrália
31. Honduras
32. Kamerun