Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Francúzi zdolali Honduras 3:0, koncert Benzemu

Francúzsky futbalista Karim Benzema sa teší po strelení gólu v zápase základnej E-skupiny Francúzsko - Honduras na MS vo futbale v brazílskom meste Porto Alegre v nedeľu 15. júna 2014. Foto: TASR/AP

Veľkým trapasom organizátorov tesne pred zápasom bola absencia hymien a po prvý raz v histórii o góle rozhodla goal - line technológia.

Porto Alegre 15. júna (TASR) - Favorizovaní futbalisti Francúzska zvíťazili v nedeľňajšom zápase E-skupiny na MS v Brazílii nad Hondurasom 3:0. Po 1. kole sú tak na čele tabuľky o skóre pred Švajčiarmi, ktorí zdolali Ekvádor 2:1.

Na štadióne Beira-Rio v Porto Alegre tréner "Les Bleus" Didier Deschamps poslal do ofenzívy duo Karim Benzema a Antoine Griezmann a práve kanonier Realu Madrid Benzema otvoril skóre gólom z penalty v 44. minúte, ktorej predchádzalo vylúčenie Hondurasana Wilsona Palaciosa po druhej ŽK. Po strele Benzemu v 48. minúte vošla do histórie aj "goal-line" technológia, keď si dezorientovaný brankár Noel Valladares zrazil loptu tesne za bránkovú čiaru. Výberu kolumbijského lodivoda Hondurasu Fernanda Suareza ešte zasadil tretí úder opäť Benzema v 72. minúte.

Francúzi sa najbližšie stretnú v piatok 20. júna (21.00 SELČ) v Salvadore so Švajčiarmi, v rovnaký deň o 24.00 SELČ sa v Curitibe uskutoční duel Honduras - Ekvádor.


Vylúčenie a penalta

Hráč Hondurasu Wilson Palacios (druhý vľavo) dostáva červenú kartu v zápase základnej E-skupiny Francúzsko - Honduras na MS vo futbale v brazílskom meste Porto Alegre v nedeľu 15. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Veľkým trapasom organizátorov tesne pred zápasom bola absencia hymien. Honduraský outsider začal aktívne a odvážne, ale vydržalo mu to len päť minút. Potom prebrali opraty Francúzi, boli technickejší, futbalovejší, držali loptu a ich tlak postupne rástol. Stredoameričania hrali fyzicky, tvrdo v osobných súbojoch a čakali na brejky, ale tie neprichádzali. V 16. minúte Matuidi výborne vystrelil, ale loptu vytlačil skvele na brvno skúsený brankár Valladares. Hlavička Greizmana v 23. minúte tiež skončila len na brvne, no futbalovejší Francúzi vytrvalo útočili do plných a sebavedome si išli za cieľom. Citlivo pískajúci Brazílčan Ricci potom nevylúčil po oplácaní Pogbu, ktorý sa dostal do potýčky s Palaciosom. Gól favorita prišiel v 44. minúte, keď Palacios zbytočne tvrdo išiel do súboja v 16-ke, videl druhú žltú, resp. červenú kartu a Benzema sa z penalty nepomýlil.


Premiéra goal-line technológie

Záznam z goal line technológie, ktorú premiérovo použili v zápase základnej E-skupiny Francúzsko - Honduras na MS vo futbale v brazílskom meste Porto Alegre v nedeľu 15. júna 2014. Vľavo brankár Hondurasu Noela Valladaresa, ktorý si dal vlastný gól.
Foto: TASR/AP
Oslabený Honduras dostal druhý direkt hneď na začiatku druhého polčasu, keď do akcie prišla aj "goal-line" technológia, lebo strela Benzemu sa od tyčky odrazila do tela nešťastného Valladaresa a od neho za bránkovú čiaru. A keďže na hodinkách Ricciho zasvietil oznam gól, zrodila sa historická situácia a pískal sa stav 2:0 pre "trikolóru". Kanonier Realu Madrid Benzema mohol pridať ďalší gól v 55. minúte, ale jeho pohotovú strelu skrotil gólman Hondurasu. Koncert Francúzov pokračoval aj ďalej, v 64. minúte Matuidi trafil po Evrovom centri tesne vedľa pravej tyčky.

Tretí úder Benzemu

Skvelý Benzema tretíkrát udrel v 72. minúte, po strele Debuchyho sa k nemu odrazila vo vnútri pokutového územia lopta a tvrdá bomba znamenala vedenie 3:0. Zúfalo sa brániaci Honduras mohol inkasovať ešte niekoľkokrát, no do konečného hvizdu už odolal. Honduras v siedmom zápase na MS ešte ani raz nevyhral, Francúzi po kolapse na MS 2010 JAR odštartovali brazílske dobrodružstvo excelentne.

.
E-skupina, 1. kolo:

Francúzsko - Honduras 3:0 (1:0)
Góly:
44. a 72. Benzema (prvý z 11 m), 48. Valladares (vlastný), ŽK: Evra, Pogba, Cabaye - Palacios, Garcia, Garrido, ČK: 43. Palacios (Hond.) po 2 ŽK. Rozhodovali: Ricci - de Carvalho, van Gasse (všetci Braz.), 40.000 divákov.

Francúzsko: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho, Evra - Matuidi, Pogba (57. Sissoko), Valbuena (78. Giroud), Cabaye (65. Mavuba) - Benzema, Greizmann

Honduras: Valladares - Beckeles, Bernardez (46. Chavez), Figueroa, Izaguirre - Najar (58. Claros), Palacios, Garrido, Espinoza - Bengtson (46. Garcia), Costly

Hlasy po zápase (zdroj: ORF, DPA):

Karim Benzema, autor dvoch gólov Francúzska: "Je to pekná výhra, ale bol to ťažký zápas. Po penalte to už bolo pre nás lepšie a ľahšie. V súboji so Švajčiarmi sa pokúsime opäť zvíťaziť."

Luis Fernando Suarez, tréner Hondurasu: "Bolo to ťažké, najmä po vylúčení nášho hráča. Ale Francúzi boli lepší, rýchlejší a zaslúžene zvíťazili. Je to ale futbal. Technológia ukázala, že druhý gól bol, rešpektujem to. Teraz to budeme mať ťažké, ale v súboji s Ekvádorom sa budeme snažiť zo všetkých síl zvíťaziť".

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Nebolo jednoduché hrať proti tak agresívnemu štýlu súpera, ale moje mužstvo bolo trpezlivé, počkali sme si a využili svoje šance. Je to pre nás výborný štart do turnaja."

tabuľka:
1. Francúzsko 1 1 0 0 3:0 3
2. Švajčiarsko 1 1 0 0 2:1 3
3. Ekvádor 1 0 0 1 1:2 0
4. Honduras 1 0 0 1 0:3 0
.
Francúz Mathieu Debuchy (vľavo) a hráč Hondurasu Wilson Palacios v zápase základnej E-skupiny Francúzsko - Honduras na MS vo futbale v brazílskom meste Porto Alegre v nedeľu 15. júna 2014.
Foto: TASR/AP