Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Ghana vytrápila Nemcov, pripísala si bod za remízu 2:2

Futbalisti Ghany tancom oslavujú vyrovnávajúci gól na 1:1 v zápase G-skupiny Nemecko - Ghana na futbalových MS v brazílskom meste Fortaleza 21. júna 2014. Foto: TASR/AP

Bod pre Nemecko zabezpečil Miroslav Klose.

Fortaleza 21. júna (TASR) - Reprezentanti Nemecka remizovali v sobotňajšom zápase G-skupiny na futbalových MS v Brazílii s Ghanou 2:2.

Favoriti sa v atraktívnom ofenzívnom stretnutí dostali do vedenia v 51. minúte zásluhou Götze, no Afričania dokázali za dvanásť minút otočiť na 2:1, keď sa presadili A. Ayew a Gyan. V 71. minúte upravil na konečných 2:2 Miroslav Klose, pre ktorého to bol už pätnásty gól na svetových šampionátoch a vyrovnal tak historický rekord kanonierov na MS Brazílčana Ronalda.

Ghana začala proti favoritovi aktívne a v 7. minúte si vypracovala prvú vážnejšiu šancu, no Gyan pálil zo šestnástky nad. Potom prišla séria pološancí Nemcov, ale tí sa proti pozornej obrane súpera nedokázali presadiť a ich strely končili buď mimo bránky, alebo boli zblokované. "Nationalelf" sa však nikam nehrnuli, sústredili sa na defenzívu a vyčkávali na svoje šance. Jedna z nich prišla v 21. minúte, keď sa na pravej strane uvoľnil Özil, prihral na hranicu malého vápna Müllerovi, ale toho dobre zblokoval Boye. V ďalších minútach sa na oboch stranách kopili nepresnosti. V 33. minúte sa do lopty oprel Muntari, ale Neuer výborne zasiahol, na druhej strane vysunul Özil Götzeho, no ten namieril len do náručia gólmana Daudu.

Gólostroj v druhom polčase

Nemec Mario Götze sa teší so spoluhráčom Thomasom Müllerom po strelení úvodného gólu v zápase G-skupiny Nemecko - Ghana na futbalových MS v brazílskom meste Fortaleza 21. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Druhý polčas otvorili lepšie Nemci, ktorí sa v 51. minúte dostali do vedenia. Müller našiel v šestnástke Götzeho, ktorému síce príliš nevyšla hlavička, ale od jeho kolena sa lopta dostala do siete - 1:1. Favorit však viedol iba tri minúty. Ghana dokázala ihneď odpovedať a v 63. minúte už dokonca viedla. Najprv sa po podobnej akcii, ako pri prvom góle presadil hlavou A. Ayew a v 63. minúte pridal druhý gól Afričanov Gyan, ktorý sa dostal k lopte po Lahmovej chybe a prestrelil Neuera. Atraktívny ofenzívny zápas pokračoval aj v ďalších minútach, obe mužstvá sa snažili tvoriť a chceli strhnúť stretnutie na svoju stranu. Nemeckému trénerovi Joachimovi Löwovi dokonale vyšlo striedanie v 69. minúte, keď do hry poslal skúseného stredného útočníka Kloseho a ten po necelých dvoch minútach na ihrisku vyrovnal na 1:1, keď po rohu usmernil do siete hlavičku Höwedesa. V závere si obe mužstvá vypracovali niekoľko dobrých šancí, ale gól už nepadol.

Ronaldo gratuloval Klosemu

Striedajúci nemecký futbalista Miroslav Klose bol v zápase s Ghanou (2:2) na MS v Brazílii na ihrisku len dve minúty, keď uzavrel skóre duelu vyrovnávajúcim gólom. Pre Kloseho to bol súčasne 15. presný zásah na svetových šampionátoch, čím vyrovnal doterajší rekord legendárneho Brazílčana Ronalda.

Tridsaťšesťročný útočník v sobotňajšom stretnutí G-skupiny vo Fortaleze skóroval zblízka v 71. minúte, keď po rohovom kope potvrdil renomé o vynikajúcom výbere miesta pred bránou súpera. Kanonier Lazia Rím usmernil do siete hlavičku Benedikta Höwedesa, ktorý predĺžil center Toniho Kroosa a potom nasledovalo oslavné salto vpred.

"Už ani neviem, kedy naposledy som robil salto. Teraz to však bolo rozhodne na mieste. Dvadsať zápasov na majstrovstvách sveta a pätnásť gólov - to skutočne nie je zlé. Teraz je však dôležité, aby sme dobre hrali aj proti tímu USA," povedal Klose.

Klose bol pred víkendom na hranici 14 gólov, pričom túto métu v minulosti dosiahol aj legendárny nemecký kanonier Gerd Müller. Poľský rodák Klose sa stal 6. júna so 69 gólmi najlepším nemeckým reprezentačným kanonierom všetkých čias. Predchádzajúci rekord držal Müller so 68 presnými zásahmi. Pre Kloseho tak mal gól proti Ghane poradové číslo 70.

Kloseho prvé góly na svetovom šampionáte prišli v roku 2002 v Japonsku a Kórejskej republike v premiérovom zápase proti Saudskej Arábii, keď zaznamenal hneď hetrik a potom na turnaji pridal ešte dva góly. Ďalších päť "kúskov" pridal na domácich MS 2006 v Nemecku, kde získal aj Zlatú kopačku a štyri presné zásahy dosiahol na MS 2010 v JAR. Teraz sa dostal do prestížnej spoločnosti svojho krajana Uwe Seelera a brazílskej legendy Pelého, ktorí dokázali skórovať na štyroch svetových šampionátoch.

Aj Ronaldo, ktorý nazbieral svojich pätnásť gólov počas troch finálových turnajov MS v rokoch 1998, 2002 a 2006, sa pripojil ku Kloseho gratulantom na sociálnej sieti. "Vitaj v klube," napísal Ronaldo po portugalsky, anglicky aj nemecky. "Dokážem si predstaviť, akú máš teraz radosť. Aký nádherný svetový šampionát."

Klose, ktorý predĺžil kontrakt s rímskym Laziom, je jediným tradičným útočníkom v kádri nemeckého kouča Joachima Löwa. Skúsený zakončovateľ je zatiaľ vyrovnaným s tým, že v Brazílii plní úlohu "žolíka" z lavičky náhradníkov. "Som pripravený na každú úlohu, ktorú dostanem. Každý sa snaží pomôcť mužstvu, tak ako sa len dá. Ani ja nie som výnimkou," dodal Klose pre agentúru dpa.

.
G-skupina, 2. kolo:

Nemecko - Ghana 2:2 (0:0)
Góly:
51. Götze, 71. Klose - 54. A. Ayew, 63. Gyan, ŽK: Muntari, Rozhodovali: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všetci Bra.), 59.621 divákov

Zostavy:
Nemecko: Neuer - Boateng (46. Mustafi), Mertesacker, Hummels, Höwedes - Khedira (70. Schweinsteiger), Lahm, Kroos - Özil, Müller, Götze (69. Klose)
Ghana: Dauda - Afful, Boye, Mensah, Asamoah - Rabiu (78. Badu), Muntari - Atsu (73. Wakaso), Boateng (52. J. Ayew), A. Ayew - Gyan

Hlasy po zápase:
Joachim Löw, tréner Nemecka: "Bol to otvorený zápas, ktorý mal neskutočné tempo. Hráči do toho dali všetko a sú vyčerpaní. Mužstvo ukázalo dobrú morálku, keď dokázalo vyrovnať. Naša pozícia sa nezmenila, najbližší zápas chceme vyhrať a chceme zostať na čele tabuľky."

Philipp Lahm, kapitán Nemecka: "Bolo to vysiľujúcich 90 minút. Od začiatku sme neboli takí agresívni, ako by sme mali byť a proti takýmto súperom potom máte problémy. Nemôžeme byť spokojní."

Miroslav Klose, útočník a strelec vyrovnávajúceho gólu: "20 zápasov a 15 gólov, to nie je zlé. Ale dôležité je, aby sme hrali dobre proti USA."

Sami Khedira, stredopoliar Nemecka: "Z taktického hľadiska sme nesplnili to, čo sme chceli hrať. Celkovo to nebolo dobré, spravili sme málo, ale stále máme všetko vo vlastných rukách a na to sa musíme koncentrovať."

Kwesi Appiah, tréner Ghany: "Nebude ľahké sa kvalifikovať. Dnes to bol veľmi dobrý a bojovný zápas. Nemecko je jeden z najlepších tímov na svete a bolo ťažké hrať proti nim. Mali sme nejaké šance, ale keď ich nepremeníme, máme problémy."

tabuľka:
1. Nemecko 2 1 1 0 6:2 4
2. USA 1 1 0 0 2:1 3
3. Ghana 2 0 1 1 3:4 1
4. Portugalsko 1 0 0 1 0:4 0