Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

Švajčiari zdolali Ekvádor 2:1, Helvéti udreli v nadstavení

Švajčiar Haris Seferovič (v popredí) sa teší so spoluhráčom Ricardom Rodriguezom po strelení víťazného gólu v zápase E-skupiny medzi Ekvádorom a Švajčiarskom na majstrovstvách sveta vo futbale 15. júna 2014 v Brasilii. Foto: TASR/AP

Víťazný gól strelil v tretej minúte nadstavenia striedajúci Haris Seferovič.

Brasilia 15. júna (TASR) - Futbalisti Švajčiarska vyhrali vo svojom úvodnom vystúpení v základnej E-skupine na MS v Brazílii nad Ekvádorom 2:1. Helvéti otočili na Estadio Nacional de Mane Garrincha v Brasilii skóre zápasu, keď rozhodujúci gól strelil v tretej minúte nadstavenia striedajúci Haris Seferovič.

Úvodné dva góly padli padli hlavou zo štandardných situácií. Ekvádor sa najskôr presadil v 22. minúte po priamom kope zásluhou Ennera Valenciu, po zmene strán vyrovnal po rohu ďalší striedajúci hráč ekipy Ottmara Hitzfelda Admir Mehmedi.

Švajčiari mali najmä v prvom polčase výraznú hernú i streleckú prevahu, ani raz však nedokázali prekonať brankára Alexandra Domingueza a prehrávali 0:1. Ekvádor sa spoliehal na pevnú defenzívu a protiútoky, hneď po zmene strán ale inkasoval vyrovnávajúci gól a napokon nezískal ani bod.

Úvodný výkop prvého duelu v hlavnom meste Brazílie nestihli tisíce fanúšikov, pretože ich zdržali dôkladné bezpečnostné kontroly pred vstupom na Národný štadión.

V druhom kole skupinovej fázy nastúpia Švajčiari v piatok 20. júna v Salvadore (21.00 SELČ) proti Francúzsku, na Ekvádor čaká v ten istý deň o 24.00 SELČ duel s Hondurasom v Curitibe.


Skóre otvoril Ekvádor

Ekvádorskí futbalisti sa tešia z gólu Ennera Valenciu (uprostred) v zápase E-skupiny medzi Ekvádorom a Švajčiarskom na majstrovstvách sveta vo futbale 15. júna 2014 v Brasilii.
Foto: TASR/AP
V hlavnom meste Brazílie začali aktívnejšie Ekvádorčania, ale z dvoch rohov v úvodnej päťminútovke nevyťažili žiadnu nebezpečnú situáciu. Na druhej strane hrozil najmä ofenzívny pravý obranca Lichtsteiner, jeho centre do šestnástky však adresáta hľadali ťažko. Švajčiari sa po opatrnom začiatku osmelili, prevzali iniciatívu a v 12. minúte sa rútil do šance Drmič po ideálnej kolmici zo stredu poľa, no lopta ho neposlúchla a k strele sa ani nedostal. Vzápätí sa do ďalekonosného pokusu oprel Xhaka a Helvéti tak naznačili, že chcú byť na ihrisku pánmi. To po štvrťhodine potvrdil Shaqiri prvou priamou strelou do priestoru bránky. Udrelo ale na druhej strane, keď v 22. minúte poslal z priameho kopu z ľavej strany Ayovi prudký center do šestnástky priamo na hlavu v päťke nekrytého Ennera Valenciu a Ekvádor viedol 1:0. Švajčiari reagovali platonickým tlakom, proti dobre organizovanej obrane súpera sa ale statickým rozostavením nevedeli presadiť. Až v závere polčasu vystrašil Domingueza po rohu hlavičkou Behrami a ekvádorsky brankár si poradil aj so "štipľavou" strelou Inlera. Výraznú hernú prevahu ale európsky tím pred odchodom do kabín do vyrovnania nepretavil.


Skóre sa menilo hneď po zmene strán

Švajčiarsky futbalista Admir Mehmedi (vľavo) sa raduje z gólu v zápase E-skupiny medzi Ekvádorom a Švajčiarskom na majstrovstvách sveta vo futbale 15. júna 2014 v Brasilii.
Foto: TASR/AP
Skóre sa ale menilo hneď po zmene strán. Koučovi Hitzfeldovi vyšlo polčasové striedanie na jednotku, pretože namiesto Stockera poslal do hry Mehmediho a práve on v 48. minúte po rohovom kope Rodrigueza usmernil zblízka hlavou loptu do siete - 1:1. Odpovedať mohol o chvíľu neskôr na druhej strane Erazo, no jeho hlavička nemala dostatočnú presnosť. Ekvádor sa po strate náskoku vytiahol z obrannej ulity, čo po takmer hodine hry mohol využiť opäť Mehmedi, no Paredes jeho strelu zvnútra šestnástky zblokoval. Peknou strelou tesne nad brvno sa potom prezentoval na druhej strane Enner Valencia, v 66. minúte zasa švajčiarsky brankár Benaglio iba s námahou zlikvidoval šancu Montera z ľavej strany. Obe mužstvá sa snažili strhnúť zápas na svoju stranu - v 70. minúte sa už z gólu tešil Drmič, ale radosť Švajčiarov zastavil sporný ofsajdový verdikt rozhodcov. Shaqiri potom v dobrej šanci trafil iba bočnú sieť a na opačnej polovici Ekvádorčania nevyužili nedorozumenie brankára Benaglia s Djourouom. V záverečnej štvrťhodine mali častejšie loptu na kopačkách Švajčiari, ale skóre sa nemenilo ani po ich nebezpečnom priamom kope z 25 metrov, ani po tečovanej strane Ekvádorčana Arroya v 86. minúte. Helvéti ale udreli v posledných sekundách nadstaveného času, keď po rýchlom protiútoku sa strelou zblízka presadil striedajúci Seferovič.

.
E-skupina, 1. kolo:

Švajčiarsko - Ekvádor 2:1 (0:1)

Góly: 48. Mehmedi, 90.+3 Seferovič - 22. E. Valencia, ŽK: Djourou - Paredes. Rozhodovali: Irmatov – Rasulov (obaja Uzb.), Kočkarov (Kirg.), 68.351 divákov

Švajčiarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, von Bergen, Rodriguez - Behrami, Inler - Shaqiri, Xhaka, Stocker (46. Mehmedi) - Drmič (75. Seferovič)

Ekvádor: Dominguez - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayovi - A. Valencia, Gruezo, Noboa, Montero (77. Rojas) - E. Valencia, Caicedo (70. Arroyo)

Hlasy po zápase /zdroj: ORF/:
Ottmar Hitzfeld, tréner Švajčiarska: "Neuveriteľné, ako sme to v závere dokázali otočiť. Je to pre nás skvelý vstup do turnaja, tri body majú pre nás veľkú cenu. Úvod zápasu nám príliš nevyšiel, Ekvádorčania boli behavejší, my sme robili príliš veľa chýb a bolo z našej strany cítiť nervozitu pri vstupe do MS. Ale nespanikárili sme, aj v polčase som zdôrazňoval, že dva góly ešte môžeme dať. Podarilo sa."

Haris Seferovič, autor rozhodujúceho gólu: "Veľká vďaka patrí môjmu otcovi, ktorý má dnes narodeniny. Práve jemu venujem môj gól."

Admir Mehmedi, autor prvého gólu Švajčiarska: "Naše víťazstvo je trochu šťastné, ale nie nezaslúžené. Morálka a tímový duch boli dnes rozhodujúcim faktorom v náš prospech."

Reinaldo Ruena, tréner Ekvádoru: "V závere sme neboli dostatočne organizovaní, koncentrovaní a až príliš nás ovládali emócie. Bola to z našej strany naivita, ktorá nás obrala o zisk bodu. Hral sa intenzívny futbal a podľa mňa to bol vyrovnaný zápas. Futbal je ale taký, musíme sa z prehry dostať a zapracovať na morálke."

Antonio Valencia, stredopoliar Ekvádoru: "Toto je naozaj smutné. Takýto záver duelu bolí..."

Tabuľka:
1. Švajčiarsko 1 1 0 0 2:1 3
2. Francúzsko 0 0 0 0 0:0 0
2. Honduras 0 0 0 0 0:0 0
4. Ekvádor 1 0 0 1 1:2 0