Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Brazília v dueli s Mexikom zabojuje o post lídra v A-skupine

Brazílčania sa radujú po strelení gólu Foto: TASR/AP

Mexičanov teraz čaká náročný oriešok, pretože zverenci Luiza Felipe Scolariho útočia od septembra minulého roku na jedenáste víťazstve v medzištátnych zápasoch v rade.

Sao Paulo 16. júna (TASR) - Utorkový večerný zápas na futbalových MS v Brazílii medzi domácim tímom a Mexikom veľa napovie nielen v otázke lídra A-skupiny, ale zrejme aj neskoršieho víťaza. Stretnutie o 21.00 h SELČ vo Fortaleze povedie turecký hlavný rozhodca Cuneyt Cakir.

Obe mužstvá svoje úvodné stretnutia na svetovom šampionáte vyhrali. Brazília zdolala v otváracom stretnutí Chorvátsko 3:1 a Mexiko si poradilo s Kamerunom 1:0. Mexičania však už "kanárikov" v minulosti vo veľkých zápasoch pokorili. Vo finále Pohára konfederácii FIFA 1999 (4:3) a potom aj vo finále olympijského turnaja 2012 v Londýne. V tíme Brazílie si na olympijský súboj osobne pamätajú napríklad Neymar, Oscar a Thiago Silva, na druhej strane zasa Oribe Peralta, ktorý rozhodol o víťazstve 2:1.

Mexičanov teraz čaká náročný oriešok, pretože zverenci Luiza Felipe Scolariho útočia od septembra minulého roku na jedenáste víťazstve v medzištátnych zápasoch v rade. "My vieme, že Mexiko má kvalitný tím, pričom vždy robili Brazílii problémy, takže to nebude iné ani v tom najbližšom stretnutí," cituje agentúra Reuters stredopoliara FC Chelsea Oscara. "Mexiko má veľmi dobrý prechod do ofenzívy a sú veľmi rýchli v protiútokoch. Myslím, že aj tréning pre zápasom s Mexikom bude odlišný od toho, aký sme mali pred súbojom s Chorvátskom. Mexiko hrá totiž úplne inak ako balkánsky tím."

Mexičania po vydarenom vstupe do finálového turnaja očakávajú mohutnú podporu svojich krajanov, ktorí však v "žltom mori" rozhodne nebudú mať prevahu. Navyše, Brazílčania nad Mexikom vyhrali 22 z doterajších 38 vzájomných zápasov vrátane toho minuloročného na Pohári konfederácii FIFA (2:0). Šesťkrát sa zrodila remíza a desaťkrát sa tešili z výhry Mexičania. Naposledy sa obe mužstvá stretli na svetovom šampionáte v roku 1950, Brazília vtedy triumfovala 4:0.

A-skupina, 2. kolo:

Brazília - Mexiko, utorok 21.00 SELČ, Estadio Castelao, Fortaleza, hlavný rozhodca: Cuneyt Cakir (Tur.)

pravdepodobné zostavy:

Brazília: Cesar - Alves, Thiago Silva, Luiz, Marcelo - Paulinho, Luiz Gustavo - Oscar, Neymar, Hulk - Fred

Mexico: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno - Herrera, Vazquez, Guardado, Layun - Peralta, dos Santos