Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Brazucu testovali svetoví tophráči skoro tri roky v 10 krajinách

Lopty Brazuca, s ktorými sa bude hrať na MS v Brazílii. Foto: TASR/AP

Pred štyrmi rokmi sa Jabulani dostala pomerne silná kritika. Lopta v rýchlosti často menila smer a "plávala", z čoho nemali radosť najmä brankári.

Rio de Janeiro 7. júna (TASR) - Oficiálna lopta jubilejných 20. majstrovstiev sveta vo futbale sa volá Brazuca a je vyhotovená v brazílskych národných farbách - zelenej, modrej a zlatej. Výrobok firmy Adidas je zložený zo šiestich dielov a mal by mať lepšie letové vlastnosti ako jej predchodkyňa Jabulani z MS v JAR 2010.

Brazucu vyše dva a pol roka testovali desiatky mužstiev v 10 krajinách. "Je to najviac testovaná lopta v dejinách, akú sme kedy vyrobili. Pre nás bolo najdôležitejšie, že nám hráči presne povedali, čo presne chcú. Spätná väzba bola mimoriadne dôležitá. Na loptu sme aj patrične pyšní," povedal v rozhovore pre agentúru AP dizajnový riaditeľ Matthias Mecking. Medzi svetovými hviezdami, ktoré loptu podrobili detailným skúškam boli aj Lionel Messi, Iker Casillas, Bastian Schweinsteiger či Zinedine Zidane.

Pred štyrmi rokmi sa Jabulani dostala pomerne silná kritika. Lopta v rýchlosti často menila smer a "plávala", z čoho nemali radosť najmä brankári. Brazuca sa distribuovala a používala v zámorskej MLS, na Pohári Konfederácií FIFA, na MS klubov FIFA, na MS hráčov do 20 rokov, vo finále Španielskeho a Nemeckého pohára a v mnohých prípravných medzištátnych zápasoch. S loptou od minulého roka pracovali vo všetkých krajinách účastníkov finálového turnaja, priamo na MS bude k dispozícii vyše 4000 kusov na tréningy tímov a zápasy.