Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Futbal

Britská prokuratúra zváži obvinenia v kauze tragédie na Hillsborough

Na snímke futbalisti Liverpoolu držia minútu ticha na spomienku na tragédiu v Hillsborough na futbalovom štadióne v Sheffielde 15. apríla 1989 počas semifinálového zápasu Pohára FA medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest pred odvetným zápasom štvrťfinále Európskej ligy vo futbale FC Liverpool - Borussia Dortmund vo štvrtok 14. apríla 2016. V tlačenici na atribúne vtedy ušliapli 96 ľudí a viac ako 700 utrpelo zranenia. Foto: TASR/AP

Zahynulo pri nej 96 fanúšikov FC Liverpool.

Londýn 12. januára (TASR) - Britská prokuratúra zváži obvinenia voči 23 podozrivým osobám v súvislosti s tragédiou na futbalovom štadióne Hillsborough v Sheffielde v roku 1989. Zahynulo pri nej 96 fanúšikov FC Liverpool.

Obvinenia vyplynuli z dvoch separátnych vyšetrovaní, ktoré skúmali príčiny tragédie (15 obvinených) i následné marenie výkonu spravodlivosti v dôsledku údajného zakrývania zo strany polície (8 obvinených).

Vyšetrovanie prípadu obnovili až v roku 2012, keď zrušili pôvodný verdikt súdu, podľa ktorého prišli fanúšikovia o život nešťastnou náhodou. Predchádzal tomu masívny tlak a kampane zo strany príbuzných obetí. Porota v severozápadnom anglickom meste Warrington vlani v apríli napokon rozhodla, že fanúšikovia boli "nezákonne zabití" v dôsledku chýb polície a záchranných zložiek.

Tragédia sa stala počas semifinále FA Cupu medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest na štadióne Hillsborough Stadium v Sheffielde. Polícia vtedy vpustila na už preplnenú tribúnu fanúšikov Liverpoolu niekoľko tisíc ďalších priaznivcov. Vypukla obrovská tlačenica, v ktorej ušliapali 96 ľudí a viac ako 700 bolo zranených. Nešťastie potom viedlo k prijatiu rozsiahlych bezpečnostných opatrení na futbalových štadiónoch v celej Veľkej Británii.