Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Calzona po remíze s Luxemburskom: Nevidím dôvod na negatíva

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona v zápase J-skupiny kvalifikácie na majstrovstvá Európy 2024 vo futbale Slovensko - Luxembursko v Trnave vo štvrtok 23. marca 2023. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pre 54-ročného Taliana to bol piaty zápas v úlohe kormidelníka slovenskej reprezentácie. Debutoval vlani v septembri pri prehre 1:2 v Lige národov s Azerbajdžanom, nasledovali tri remízy.

Bratislava 24. marca (TASR) - Slovenských futbalistov vyprevádzal po záverečnom hvizde štvrtkového zápasu kvalifikácie na ME 2024 piskot. V Trnave nedokázali streliť Luxemburčanom gól a po nevýraznom výkone a remíze 0:0 si hneď na začiatku kvalifikácie skomplikovali situáciu v J-skupine. Tréner Francesco Calzona však svojich zverencov pochválil a zdôraznil progres hráčov pod jeho vedením.

Pre 54-ročného Taliana to bol piaty zápas v úlohe kormidelníka slovenskej reprezentácie. Debutoval vlani v septembri pri prehre 1:2 v Lige národov s Azerbajdžanom, nasledovali tri remízy. S Bieloruskom v tej istej súťaži 1:1, v príprave v Čiernej Hore 2:2 a doma s Čile 0:0. Slovenskí futbalisti vnímali štart kvalifikácie na ME ako dôležitý a chceli zčať úspešne. To sa však nevydarilo. "Súper bol dobrý, nečakali sme ľahký zápas. Ich hráči sú kvalitní a výsledok je spravodlivý. Naša cesta je dlhá, nenecháme sa ovplyvniť výsledkami. Som si istý, že keby sme hrali s týmto súperom v septembri, tak prehráme 0:4. Teraz nevidím dôvod na negatíva," uviedol Calzona po zápase na tlačovej konferencii.

Hoci Luxemburčania zaznamenali v uplynulom období niekoľko dobrých výsledkov, v domácom zápase chceli Slováci svojho súpera zdolať. V rankingu FIFA je medzi oboma mužstvami rozdiel 40 miest, no na ihrisku to nebolo poznať. "Rozdiel je v tom, že oni sa zlepšili, išli hore, my sme išli dole. Ten rozdiel je stále menší a nie je veľký. Ale pre nás je čas na obnovu, mali sme dokopy 15 tréningov, tento týždeň sme mali tri. Chalani hrajú v rôznych kluboch v Európe a všade je iný systém. Potrebujeme viac času," dodal Calzona.

Na snímke vpravo stredopoliar Slovenska Ondrej Duda a obranca Luxemburska Florian Bohnert v zápase J-skupiny kvalifikácie na majstrovstvá Európy 2024 vo futbale Slovensko - Luxembursko v Trnave vo štvrtok 23. marca 2023.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


V Trnave si slovenskí futbalisti vypracovali prakticky len jednu gólovú šancu, v 59. minúte ju mal debutant v národnom drese Róbert Polievka. Jeho hlavičku však zneškodnil brankár Anthony Moris. "Chýbal nám istý postoj, ale snaha bola v poriadku, s tým som spokojný. Chalani išli z ihriska úplne vyčerpaní. Tento tím hrá tak, že nie je pod tlakom súpera. Strážime veľmi dobre šestnástku, máme menej rizikových situácií ako predtým. My sme mali pätnásť striel a z toho tri na bránu a súper päť a dve na bránu. Ale ja nemôžem dávať góly za útočníkov," konštatoval tréner.

So štvrtkovou bezgólovou remízou neboli spokojní ani diváci, na štadióne Antona Malatinského ich bolo 3523. Po zápase sa z tribún ozýval piskot. "Ja ich chápem. Ale stále hovorím, musíme vrátiť ľudí na štadión. Nesmieme toto brať ako nejakú chorobu. Chýba nám víťazstvo, ale poznáme cestu. Ja som spokojný s progresom, ktorý sme urobili. V tomto zápase sme boli v hre do poslednej minúty, len musíme byť trpezliví. Aj keby sme zvíťazili, poviem to isté. Rozdiel by bol len v tom, že by sme mali o dva body viac," uviedol Calzona.

Na snímke vpravo útočník Slovenska Róbert Polievka a kapitán Luxemburska Christopher Martins v zápase J-skupiny kvalifikácie na majstrovstvá Európy 2024 vo futbale Slovensko - Luxembursko v Trnave vo štvrtok 23. marca 2023. FOTO TASR - Lukáš Grinaj
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Ihneď po zápase sa k jeho priebehu vyjadrili aj bývalí reprezentanti Martin Škrtel a Ján Mucha. Škrtel sa pozastavil nad tým, že Calzona vyjadril spokojnosť s výkonom a na sociálnej sieti napísal: "Snáď to len tlmočník zle preložil. Inak je to horšie ako som si myslel." Podobne sa v televíznom štúdiu vyjadril aj bývalý brankár: "Spokojný? Asi som videl iný zápas." Tréner Slovákov sa na tlačovej konferencii vyjadril k obom názorom: "Tak potom asi nerozumiem futbalu."

Po neúspešnom výsledku sa 54-ročný Talian neobáva o svoju pozíciu. "Necítim žiadny tlak. Vedel som, že to nebude ľahké, ale nebál som sa ísť do toho. Nemám od zväzu žiadne ultimátum. Nič to nemení na mojom hodnotení. Pred nami je ešte dosť zápasov. Nejde o to, proti komu hráme, my rovnako študujeme a monitorujeme ostatné tímy. V našej skupine je jeden slabší a objektívne jeden najsilnejší tím. Ale o druhé miesto bude boj."

Na snímke futbalisti Slovenska a Luxemburska v úvodnom zápase kvalifikácie o ME 2024, vo štvrtok 23. marca v Trnave.
Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský


V nedeľu privítajú Slováci na Tehelnom poli reprezentáciu Bosny a Hercegoviny, ktorá vo svojom prvom zápase zdolala Island 3:0. Ak chcú uspieť, musia pridať najmä v ofenzíve. Niektoré štvrtkové individuálne výkony zhodnotil Calzona nasledovne: "Stratili sme v druhom polčase veľa lôpt. Duda bol jeden z tých, ktorý mal tento problém. Ale je pre nás dôležitý. Mne sa nepáči, keď hrá chrbtom k bráne. Musíme mu nájsť pozíciu, ktorá mu sedí najviac. Robo Polievka podal dobrý výkon, podľa očakávania. Páči sa mi jeho futbalová inteligencia. Je to hráč, ktorý nám môže vyriešiť veľa problémov, je nebezpečný a vidí pred sebou len bránu. Je priamočiary. Proti Bosne sa pripravíme sa čo najlepšie s nádejou, že zahráme lepšie možno aj zvíťazíme."