Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Mourinho očakáva góly, nevylúčil štart Terryho

Manažér Chelsea Londýn José Mourinho (druhý sprava) gestikuluje na hráčov Foto: TASR/AP

Štatistika hovorí pre Chelsea.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Postup do vysnívaného finále Ligy majstrov 2013/2014 je pred stredajšou semifinálovou odvetou medzi futbalistami Chelsea Londýn a Atleticom Madrid na Stamford Bridge stále otvorenou záležitosťou. Po taktickej bitke a bezgólovom priebehu v prvom zápase sa teraz očakávajú aj góly, ktoré rozhodnú o účastníkovi finále v Lisabone (sobota 24. mája).

"The Blues", šampióni LM z roku 2012, v prvom súboji v Madride sústredene bránili, Atletico sa síce snažilo dobyť ich hradby, ale má na viac, ako ukázalo. Určite je ale v silách klubu, ktorý v La Lige útočí na majstrovskú korunu, domácim streliť gól, resp. postúpiť do prvého finále najprestížnejšej súťaže za posledných 40 rokov. Zápas sa môže rozhodnúť okrem ihriska aj na lavičkách, pretože pred trénermi Josem Mourinhom a Diegom Simeonem stoja náročné úlohy vyrovnať sa s citeľnými oslabeniami ich tímov. Na Vicente Calderona stratili Angličania zranených Petra Čecha a kapitána Johna Terryho, so suspendáciou do odvety skončili Frank Lampard a John Obi Mikel. Zranenia stále doliečujú Eden Hazard a Samuel Eto'o, najnovšie Mourinho nevylúčil ani štart Terryho, hoci klub ešte pred niekoľkými dňami avizoval jeho stratu do konca sezóny. Dobrou správou pre domácich je návrat stopéra Branislava Ivanoviča po odpykanom treste. Argentínsky lodivod Simeone pre trest nemôže zasa rátať s kapitánom a motorom mužstva Gabim. Chelsea v generálke na odvetu LM vyhrala ostrosledovaný duel v Liverpoole nad FC 2:0 a vrátila sa do reálneho boja o titul v Premier League, Madrid vyhral vo Valencii 1:0 a kraľuje Primera Division.

"Stále sme na obláčiku, z ktorého nechceme spadnúť dolu. Toto mužstvo hrá na takej úrovni sebavedomia, akú len ťažko vidieť," povedal po Valencii Gabi. Simeone však už myslel na Londýnčanov: "Liga je niečo iné, ako Liga majstrov. Chelsea má skvelý tím. Ukázala to aj v Liverpoole, rotovala hráčov a vyhrala 2:0. Čelíme veľmi silnému súperovi, ktorý nám to veľmi sťaží." Atletico potrebuje ukázať viac kreativity, doma často len nakopávalo lopty do 16-ky, kde ich súper s väčšou či menšou námahou odvracal. Strelecky mlčal aj kanonier Atletica Diego Costa, teraz by jeho prípadný gól z ihriska súpera mohol mať cenu zlata, resp. postupu.

Proti španielskemu tímu však stojí portugalský trénerský mág Mourinho, ktorý je špecialistom na zhadzovanie silných mužstiev z obláčikov. Očakáva sa, že na oponenta vytiahne podobnú taktiku ako v prvom súboji, alebo ako v lige na Anfield Road. Teda absolútne sústredenú obranu s rýchlym prechodom do smrtiacich brejkov. Domáci vedia, že ak chcú postúpiť bez nervov v penaltovej lotérii, musia streliť gól, v rovnakej situácii je ale aj Atletico. Ak sa dajú zdravotne do poriadku Hazard s Eto'om a Terrym, domáce šance poriadne stúpnu. "Je tu šanca, že v stredu nastúpi. Uvidíme. Po stretnutí s Atleticom som si myslel, že šanca nebude. V tomto momente je to možné," povedal Mourinho na margo Terryho. Tréner domácich má stále príležitosť ako prvý kouč vyhrať LM s troma klubmi po FC Porto a Interi Miláno.

Štatistika hovorí pre Chelsea. Tá neprehrala v LM so španielskymi klubmi v posledných šestnástich zápasoch (6 výhier a 10 remíz), naposledy s Barcelonou vo februári 2006. Jediná výhra Atletica v Anglicku z deviatich pokusov prišla v roku 1997 s Leicester City. Madrid však v tejto sezóne LM ešte neprehral.

Duel rozhoduje Talian Nicola Rizzoli.

odveta semifinále LM 2013/2014, streda 30. apríla o 20.45 SELČ:

Chelsea Londýn - Atletico Madrid

/prvý zápas 0:0, rozhoduje: Nicola Rizzoli (Tal.)/