Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Futbal

Štartuje Copa America,Messiho Argentína chce ukončiť čakanie na trofej

Lionel Messi Foto: TASR/AP Photo

Argentína si chce napraviť chuť po dvoch prehratých finále za sebou. V roku 2014 neuspeli v záverečnom zápase MS proti Nemecku, o rok neskôr vo finále kontinentálneho šampionátu nestačili na Čile.

New York 2. júna (TASR) - Od piatka budú počas troch týždňov najlepší futbalisti amerického kontinentu bojovať o triumf v Copa America. V poradí 45. majstrovstvá Južnej Ameriky budú mať tento rok rozšírený formát. K desiatim členom Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) sa pridá šesť mužstiev zo zóny CONCACAF - USA, Mexiko, Jamajka, Kostarika, Panama a Haiti.

Turnaj oslavuje storočnicu, prvý ročník sa hral v roku 1916 v Argentíne. Zatiaľ poslednú edíciu vyhrali vlani Čilania, ktorí ako organizátori podujatia vo finále zdolali Argentínu po rozstrele zo značky pokutového kopu. Doteraz sa uskutočnilo 44 turnajov, z triumfu sa tešilo osem rôznych tímov. Najviac titulov má Uruguaj - 15. Ako jediní Copa America nevyhrali zo zóny CONMEBOL hráči Ekvádora a Venezuely.

Tento rok sa turnaj po prvý raz uskutoční mimo územia Južnej Ameriky, dejiskom budú USA. Hrať sa bude v desiatich mestách - v Seattli, Chicagu, Foxborough, East Rutherforde, Philadelphii, Orlande, Houstone, Glendale, Pasadene a Santa Clare.

Zuby na trofej si brúsi najmä Argentína. Lionel Messi a spol. si chcú napraviť chuť po dvoch prehratých finále za sebou - v roku 2014 neuspeli v záverečnom zápase MS proti Nemecku a o rok neskôr vo vyvrcholení kontinentálneho šampionátu nestačili na Čile. "Tohtoročná Copa je pre nás nová príležitosť a my to chceme využiť. Vieme, že budeme pod tlakom, ale rozhodne chceme uspieť. Naša krajina tento titul potrebuje," vravel kanonier Argentíny Gonzalo Higuain.

Jedným z favoritov bude tradične aj Brazília. "Kanárici" si vlani utŕžili riadnu hanbu, keď vypadli vo štvrťfinále. Chýbať im však bude elitný útočník Neymar, ktorý uprednostnil účasť na domácej olympiáde v Riu de Janeiro. Absentovať budú aj veteráni David Luiz, Marcelo a Thiago Silva. Copu vynechá aj skúsený Kaka, ktorý vypadol z nominácie na poslednú chvíľu pre zranenie.

Trojicu hlavných ašpirantov na titul dopĺňa Uruguaj. "La Celeste" sa v úvode turnaja budú musieť zaobísť bez kanoniera FC Barcelona Luisa Suareza, ktorý sa zranil vo finále španielskeho Kráľovského pohára. Uruguajčania však majú solídnu formu, v juhoamerickej kvalifikácii o postup na MS 2018 v Rusku im v tabuľke patrí prvá priečka.

Otváracím zápasom turnaja bude piatkový duel medzi USA a Kolumbiou. A-skupinu dopĺňajú Kostarika a Paraguaj. V "béčku" sa predstavia Brazília, Ekvádor, Haiti a Peru. V základnej C-skupine figurujú Mexiko, Uruguaj, Jamajka a Venezuela a v "déčku" si zmerajú sily Argentína, Čile, Panama a Bolívia. Dva najlepšie tímy z každej skupiny postúpia do štvrťfinále.

Copa America 2016 - zloženie skupín:

A-skupina: USA, Kolumbia, Kostarika, Paraguaj

B-skupina: Brazília, Ekvádor, Haiti, Peru

C-skupina: Mexiko, Uruguaj, Jamajka, Venezuela

D-skupina: Argentína, Čile, Panama, Bolívia