Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Dostali sme poriadnu facku, skonštatoval sucho a trpko kapitán Bayernu

Na snímke vpravo argentínsky útočník Realu Madrid Angel Di Maria strieľa, vľavo stredopoliar Bayernu Philipp Lahm v odvetnom zápase semifinále Ligy majstrov Bayern Mníchov - Real Madrid v Mníchove v utorok 29. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Pre Ramosa je postup Realu cez Bayern veľkou satisfakciou, pred dvomi rokmi totiž práve on zlyhal v jedenástkovom rozstrele.

Mníchov 30. apríla (TASR) - Futbalisti Realu Madrid sú už iba krôčik od toho, aby desiatykrát zdvihli nad hlavu najcennejšiu európsku trofej. V semifinálovej odvete Ligy majstrov 2013/2014 vyškolili obhajcu trofeje a po prvý raz pokorili Bayern Mníchov na jeho pôde. Taliansky kouč "pusiniek" Carlo Ancelotti opäť potvrdil, že to na Bavorov vie. S Bayernom nikdy neprehral počas dlhoročného pôsobenia na lavičke AC Miláno a opäť ušil na nemeckého šampióna účinnú taktiku.

Real s uzdravenými Cristianom Ronaldom i Garethom Baleom sa poučil z prehry 0:2 v semifinálovej odvete s Borussiou Dortmund, v Allianz aréne podal kompaktný výkon a od úvodného výkopu kráčal pevne za svojim cieľom. Hráči Bayernu naopak pôsobili nervóznym dojmom, po dvoch gólových hlavičkách Sergia Ramosa nedokázali zareagovať na vývoj zápasu a padla na nich deka. Frank Ribery bol iba tieňom hráča, ktorý bol vlani horúcim kandidátom na zisk Zlatej lopty. Mario Mandžukič nechal vyniknúť svoj balkánsky temperament, no na hrote bol úplne bezzubý. Stopérske duo Dante, Jerome Boateng pri skvele zahratých štandardkách Luku Modriča a Angela di Mariu pohorelo a neistý bol aj brankár Manuel Neuer, ktorý prakticky nemal úspešný zákrok.

Pepemu nebolo príliš do reči

Trénerovi Bayernu Pepovi Guardiolovi po zápase nebolo príliš do reči. "Musíme prehltnúť horkú pilulku. Pre mňa i pre hráčov je ťažké stráviť takúto prehru. V prvom polčase sme hrali zle, na rozdiel od zápasov s Arsenalom Londýn a Manchestrom United sme nemali loptu vo svojej moci a nevypracovali sme si žiadnu šancu. Po tejto prehre sa určite nájdu ľudia, ktorí budú spochybňovať moju filozofiu a futbalové myšlienky, no nemám dôvod nič meniť. Stále tvrdím, že treba hrať s loptou a čo najviac útočiť," zdôraznil Guardiola pre akreditované médiá.
Zamyslený tréner Bayernu Mníchov Pep Guradiola
Foto: TASR/AP

Kapitán Bayernu Philipp Lahm nešetril kritikou do vlastných radov. "Dostali sme poriadnu facku. Zo štandardiek sme inkasovali dva rýchle góly a už sa nám nepodarilo zmobilizovať. Real potvrdil svoje kvality. Má vo svojom strede hráčov, ktorí sú veľmi silní pri rýchlych kontrách. Cítime obrovské sklamanie, vypadnúť v semifinále Ligy majstrov celkovým skóre 0:5 je veľmi trpké," povedal Lahm pre nemeckú televíznu stanicu ZDF. Holandský krídelník Arjen Robben zložil Realu kompliment. "Blahoželám Realu k predvedenú výkonu a postupu do finále. Po góloch Ramosa bolo o osude odvety prakticky rozhodnuté. Všetci sme vedeli, že Real má najnebezpečnejšie brejky na svete, čo v tomto dvojzápase aj potvrdil. Dnes to nebol náš večer. Musíme sa vyrovnať s tým, že Liga majstrov je v tejto sezóne pre nás už minulosťou."

Ancelotti opäť upiekol proti Bavorom parádnu taktiku

Tréner Realu Ancelotti napriek suverénnemu postupu do finále proti lepšiemu z dvojice Chelsea Londýn - Atletico Madrid nelietal v oblakoch. "Nie je to nič viac ako jedno víťazstvo, víťazstvo nad silným tímom a obhajcom trofeje. Tam sa to celé končí. Odohrali sme dobrý zápas, vypojili sme z hry najväčšie opory domáceho tímu a zaslúžene sme postúpili do finále. Najmä v prvom polčase to bol fantastický výkon. Hrať po 12 rokoch opäť o trofej v Lige majstrov je skvelé, som na hráčov hrdý. Podarilo sa nám splniť cieľ. Nemyslím si, že Guardiola po tejto prehre nejako zmení svoju filozofiu. Bude pokračovať v tom, čo mu prinieslo veľa úspechov ešte počas pôsobenia na lavičke Barcelony," nechal sa počuť Ancelotti.
Tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti (vľavo) objíma hlavného trénera Bayernu Mníchov Pep Guardiolu.
Foto: TASR/AP

Pre Ramosa je postup Realu cez Bayern veľkou satisfakciou, pred dvomi rokmi totiž práve on zlyhal v jedenástkovom rozstrele. "Dnešné dva góly a postup do finále sú pre mňa ako balzam. Podali sme skvelý výkon, kontrovali vývoj zápasu a Bayern sme prakticky k ničomu nepustilo," povedal stopér, ktorého v závere Ancelotti vystriedal. V prípade inkasovania žltej karty by totiž Ramos rovnako ako Xabi Alonso prišiel o lisabonské finále. Veľkú radosť z postupu Realu mal aj Bale, ktorý sa pri treťom góle zaskvel nezištnou prihrávkou na Ronalda. "Každý z nás odviedol 100-percentný výkon. Cristiano Ronaldo dnes potvrdil, že je právom najlepším futbalistom sveta. Je pre mňa obrovskou cťou hrať s ním v jednom tíme, môžem sa od neho veľa naučiť. Steliť 16 gólov v jednej sezóne Ligy majstrov, to je niečo obdivuhodné. Verím, že ešte nepovedal posledné slovo," konštatoval waleský krídelník.

Ronaldo tvrdí, že na prekonaní rekordu Lionela Messiho v počte strelených gólov v jednej sezóne LM majú veľkú zásluhu jeho spoluhráči z Realu. "Celý tím mi pomohol, aby som prekonal túto métu. Pri mojom prvom góle odviedol skvelú prácu Gareth Bale, jeho prihrávka bola geniálna. Z rekordu mám radosť, oveľa viac však túžim po triumfe v Lige majstrov. Vyhrať na pôde Bayernu nie je jednoduché, dôležité bolo, že sme strelili dva rýchle góly. Po príchode Ancelottiho je to úplne iný Real. Carlo zmenil mentalitu, jednoducho všetko," nadchýnal sa Portugalčan v rozhovore pre španielsky denník Marca.