Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Žilina postúpila do 2. predkola EKL

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zverenci Pavla Staňa nastúpia najskôr na ihrisku cyperského Apollonu Limassol.

Gori 15. júla (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina si zahrajú v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy. Vo štvrtkovom odvetnom stretnutí 1. predkola prehrali na ihrisku FC Dila Gori 1:2, pred týždňom však gruzínskeho súpera deklasovali doma 5:1.

Zverenci Pavla Staňa nastúpia najskôr na ihrisku cyperského Apollonu Limassol (22. júla). V odvete 2. predkola, ktorá je na programe 29. júla, budú mať výhodu domáceho prostredia. Meno prípadného súpera v 3. predkole sa dozvedia na pondelkovom žrebe.

Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina: „Kvalita na strane súpera bola viditeľná. Boli sme donútení dostať sa do bloku, kde sme pracovali zo všetkých síl. Každý, kto rozumie futbalu, videl, že Dila Gori má takisto kvalitných futbalistov. Postupom času sme sa sústredili na to, aby sme neinkasovali a nedostali súpera do tempa. Myslím si, že prvý polčas rozhodol o tom, že sme boli úspešní, nakoľko nám Dila nestrelila gól. Naopak, strelili sme ho my a súper to už mal veľmi ťažké otočiť. My sa však tešíme z postupu, takéto zápasy sú pre nás dôležité. Treba priznať, že Gori hralo na riziko, no nám sa nepodarilo dostať do potrebného tempa. Na druhej strane, brániť výsledok je pre nás dobrá skúsenosť, keďže doteraz sme hrali skôr otvorené partie. Aj v bloku treba vedieť pracovať, a aj to sa musíme naučiť."

Vahan Bičachčjan, autor gólu MŠK Žilina: „Vedeli sme, že súper má kvalitu a že to nebude jednoduché. Vôbec sme sa na domáci výsledok nesústredili, no nakoniec nám pomohol. Hrali sme kompaktnejšie a defenzívnejšie ako normálne. Síce sme hrali z bloku, no podľa mňa sme kontrolovali hru a čakali sme na protiútoky. Nemali sme mnoho síl, ale nakoniec sme skórovali my po penalte. V druhom dejstve to bolo znovu ťažké. Súper mal veľkú kvalitu, čo väčšina ľudí nevie. My však vieme, že sme nastúpili proti dobrému mužstvu s dobrými hráčmi, ktorí vedia hrať futbal s loptou aj bez lopty. Podarilo sa nám však postúpiť, čo je najdôležitejšie a veľmi sa z toho tešíme. Netreba zabúdať na domácu výhru. Za mojím gólom stála dobrá tímová práca, keď sme sa dostali do šestnástky a tam prišiel jasný faul. Bez faulu by sme možno skórovali tiež. Som rád, že nám tento presný zásah do šatne pomohol a dodal nám aj energiu do druhého polčasu. Ďakujem chalanom, že sme to dnes odmakali bez lopty. Teraz cestujeme domov, musíme dobre zregenerovať a sústrediť sa na ďalšieho súpera. Na Cypre nás čaká kvalitné a skúsené mužstvo. V Európe si však nemôžeme vyberať slabého súpera. Máme svoje ciele a ideme skúsiť bojovať, vyhrať a postúpiť aj tam."



2. zápas 1. predkola EKL:

FC Dila Gori - MŠK Žilina 2:1 (0:1)

Góly: 58. Camara, 70. Wanderson - 45.+5 Bičachčjan (z 11 m). Rozhodovali: Milanovič - Djorovič, Grujič (všetci Srb.), ŽK: Maisašvili, Kapanadze, Bidzinašvili, Santos, Čiteišvili, Mosiašvili - Fazlagič, Sluka, Minárik, Gono

/prvý zápas 1:5, do 2. predkola postúpil MŠK Žilina/

FC Dila Gori: Gugešašvili – Čiteišvili, Etou, Maisašvili, Wanderson – Mosiašvili, Santos – Gudušauri (56. Bugridze), Bidzinašvili, Camara (82. Madinga) - Kapanadze (56. Zubak)

MŠK Žilina: Petráš – Anang, Minárik, Kiwior, Sluka – Myslovič (46. Bernát), Fazlagič (46. Gono), Bičachčjan (71. Slebodník) – Kaprálik (80. Kopas), Jibril (65. Rusnák), Ďuriš



Žilinčania vstupovali do odvety s luxusným štvorgólovým náskokom, napriek tomu nechceli na ihrisku súpera nič podceniť. Zvolili defenzívnu taktiku a boli to domáci, ktorí sa od úvodných minút viac tlačili dopredu. V prvom polčase si vďaka aktivite vypracovali niekoľko sľubných šancí. Nebezpečnú strelu Bidzinašviliho spoza šestnástky zlikvidoval Petráš, žilinský brankár predviedol svoje umenie aj pri zakončení Santosa. Hostia ustáli aj situáciu z 30. minúty, keď Camara v dobrej pozícii netrafil loptu ideálne. V nadstavenom čase Maisašvili fauloval vo vlastnej šestnástke Ďuriša a Bičachčjan premenenou jedenástkou poslal fortunaligistu do vedenia.

Brankár Gori bol na začiatku druhého polčasu dvakrát v permanencii. Najskôr zneškodnil strelu Bičachčjana a potom aj pokus Sluku z druhej vlny. Napriek prakticky bezvýchodiskovej postupovej situácii sa Gruzínci nevzdali a dokázali otočiť skóre. Do veľkej miery im k tomu pomohol pasívny prístup súpera, ktorý sa stiahol do obrannej ulity. V 58. minúte si Camara v pokutovom území šikovne spracoval loptu a prekonal Petráša. V 70. minúte sa domáci ujali vedenia, keď na Wandersonov tečovaný pokus nemal žilinský brankár šancu zareagovať. Na zdramatizovanie postupového boja sa už hráči Dily Gori nezmohli, pre Žilinčanov je však výkon z Gruzínska varovanie pred konfrontáciou s kvalitnejším súperom.