Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

FC Liverpool získal FA Cup, vo finálovom rozstrele zdolal Chelsea

Futbalista Chelsea Londýn Christian Pulišič (vpravo) strieľa počas finálového zápasu Pohára FA Chelsea Londýn - FC Liverpool v Londýne v sobotu 14. mája 2022. Foto: FOTO TASR/AP

Duel vo Wembley skončil v riadnom hracom čase i predĺžení bezgólovou remízou.

Londýn 14. mája (TASR) - Futbalisti FC Liverpool získali druhú tohtosezónnu trofej. V sobotňajšom finále Pohára FA zdolali FC Chelsea 6:5 v jedenástkovom rozstrele po tom, ako sa duel vo Wembley skončil v riadnom hracom čase i predĺžení bezgólovou remízou. Rozhodujúcu jedenástku premenil v siedmej sérii Konstantinos Tsimikas.

Zopakoval sa scenár februárového finále Ligového pohára, v ktorom sa medzi týmito dvoma súpermi na rovnakom mieste takisto zrodil výsledok 0:0 a v ktorom sa Liverpool radoval po jedenástich sériách rozstrelu. V druhom polčase mohol Chelsea dostať do vedenia Marcos Alonso, z priameho kopu trafil z ostrého uhla brvno. V záverečnej desaťminútovke riadneho hracieho času trafili žrď aj Liverpoolčania Luis Diaz a Andrew Robertson. V predĺžení si už vyčerpané mužstvá nevypracovali gólové šance. V druhej sérii rozstrelu nedal Cesar Azpilicueta a v piatej mohol rozhodnúť Sadio Mane. Ani on však nepremenil svoj pokus, výhodu vrátil Liverpoolu Mason Mount a Tsimikas už nezaváhal.

Tréner Jürgen Klopp skompletizoval zbierku všetkých významných trofejí od nástupu na lavičku LFC v roku 2015. Jeho zverenci naháňali v tomto ročníku štyri tituly, 28. mája nastúpia vo finále Ligy majstrov proti Realu Madrid. Dve kolá pred koncom Premier League zaostávajú za vedúcim Manchestrom City o tri body. Úspech v FA Cupe však neprišiel zadarmo, v prvom polčase striedal pre zranenie Mohamed Salah, do predĺženia už nezasiahol Virgil van Dijk a pre kŕče nedohral ani Robertson. Najstaršia futbalová súťaž na svete slávila v tejto sezóne 150 rokov od svojho založenia.

Pohár FA - finále:

Wembley

FC Chelsea - FC Liverpool 0:0 pp, 5:6 v jedenástkovom rozstrele



Klopp napodobnil Fergusona a naďalej sníva o quadruple



Jürgen Klopp je iba druhý tréner v histórii, ktorý s jedným anglickým klubom dokázal vyhrať štyri veľké futbalové trofeje. K Lige majstrov, Premier League a Ligovému poháru pridal s FC Liverpool aj triumf v Pohári FA a napodobnil tak Alexa Fergusona, ktorému sa rovnaký "kúsok" podaril v Manchestri United. Po sobotňajšej dráme vo Wembley a triumfe 6:5 v rozstrele z bieleho bodu nad Chelsea nemecký kormidelník vyzval svojich zverencov, aby v sezónnom finiši ešte zabojovali o zisk quadruple.

Vyhrať štyri najvýznamnejšie súťaže v jednej sezóne sa doteraz ešte žiadnemu anglickému klubu nepodarilo. Liverpool má polovicu úlohy splnenú (Ligový pohár, FA Cup), v Paríži sa 28. mája stretne s Realom Madrid vo finále Ligy majstrov a stále živí aj teoretickú šancu na triumf v Premier League. Dva kolá pred koncom zaostáva za lídrom Manchestrom City o tri body. "Quadruple. Je skvelé, že o ňom vôbec môžeme hovoriť. Je to šialené. Bude to však neuveriteľne ťažké," vyhlásil Klopp, ktorého zverenci sa v utorok predstavia v lige v Southamptone. Na City čakal už v nedeľu súboj na pôde West Hamu.

Vo Wembley sa v sobotu zopakoval scenár februárového finále Ligového pohára, v ktorom sa medzi rovnakými súpermi na rovnakom mieste takisto zrodil výsledok 0:0 a v ktorom sa napokon Liverpool radoval po jedenástich sériách rozstrelu. Tentoraz sa nečakaným hrdinom drámy z bieleho stal grécky obranca Konstantinos Tsimikas, ktorý rozhodol premeneným pokusom na 6:5 a strelil svoj vôbec prvý gól v drese Liverpoolu. Za Chelsea predtým zaváhali Cesar Azpilicueta a Mason Mount, v drese LFC iba Sadio Mane.

Daňou za víťazstvo boli zranenia dvoch opôr Liverpoolu - v prvom polčase striedal pre zranenie Mohamed Salah, do predĺženia už nezasiahol obranca Virgil van Dijk. Klopp si nemyslí, že zo zostavy vypadnú dlhodobo, ale ich štart v dueli so Southamptonom je neistý. "Neviem, či budú v utorok k dispozícii. Vôbec teraz neviem, s kým môžem počítať, určite budeme musieť urobiť niekoľko zmien," tvrdí Klopp, ktorý do Liverpoolu priniesol prvý Pohár FA od roku 2006. "Táto trofej patrí celému klubu, je to pre nás obrovský úspech. Podľa výkonu ste videli, čo táto trofej pre hráčov znamená. Bol to už zápas číslo 60 v náročnej sezóne a ukázať v tejto fáze takýto futbal je absolútne neuveriteľné. Chelsea si rovnako zaslúžila trofej, ale vyhrať môže iba jeden. Penalty sú lotéria a my sme to zvládli."

Chelsea je prvý tím v histórii, ktorý prehral tri za sebou idúce finále Pohára FA. V roku 2019 podľahla v súboji o trofej Arsenalu 1:2, vlani Leicesteru 0:1. "Samozrejme, že sme smutní a sklamaní, ale zároveň som na chlapcov hrdý. Ukázali sme, že s nimi môžeme hrať vyrovnanú partiu, ale rozdiel je v tom, že Liverpool dokáže takéto výkony opakovať častejšie a my sa o to iba snažíme. To je hlavný rozdiel a sankcie voči nášmu klubu to neuľahčili. Ale sezóna sa ešte neskončila, ešte máme pred sebou cieľ skončiť tretí v lige," uviedol kouč "The Blues" Thomas Tuchel. Jeho zverenci nezískajú v sezóne žiadnu domácu trofej, uspeli však v európskom Superpohári i na MS klubov.

Iba druhýkrát v dejinách Pohára FA sa stalo, že finálový duel sa skončil aj po predĺžení bez gólov. Doteraz jediným bol súboj Arsenalu s Manchestrom United v roku 2005 v Cardiffe, v ktorom napokon uspel v rozstrele Arsenal. Ten je so 14 titulmi najúspešnejší klub v najcennejšom domácom pohári, nasleduje Manchester United (12), Liverpool, Chelsea a Tottenham majú po 8 víťazstiev v FA Cupe.