Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Finále Argentína - Nemecko plné rekordov

Argentínsky tím pózuje pre fotografov pred zápasom F-skupiny futbalových majstrovstiev sveta Nigéria - Argentína na štadióne Beira-Rio v brazílskom meste Porto Alegre 25. júna 2014. Foto: TASR/AP

Nemci sú v rozhodujúcom zápase rekordný ôsmykrát, Argentína po štvrtý raz.

Rio de Janeiro 11. júla (TASR) - Iba osem krajín v doterajšej histórii získalo titul futbalového majstra sveta a nezmení sa to ani v nedeľu 13. júla po finále 20. MS v Brazílii. Nemecko na bájnej Maracane v Rio de Janeiro (21.00 SELČ) zabojuje o štvrté zlato, Argentína o tretie.

Fundamentálne otázky pred vyvrcholením šampionátu sa tak dajú naformulovať nasledovne. Prekoná Lionel Messi tiene Daniela Passarellu (1978) a Diega Armanda Maradonu (1986) a dostane sa na ich úroveň do panteónu nesmrteľných argentínskych futbalových bohov? Alebo tréner Joachim Löw po dlhých 24 rokoch čakania pretlačí na svetový trón Nemecko a postaví sa hrdo k bokom kolegov Seppa Herbergera (1954), Helmuta Schöna (1974) a Franza Beckenbauera (1990)?

Víťaz v poslednom 64. súboji na turnaji nahradí na tróne svetového šampióna Španielov, obhajca sa v Brazílii lúčil už po skupinovej fáze. Doposiaľ vyhrali zlato Brazílčania 5-krát, Taliani 4-krát, Nemci 3-krát, Argentína aj Uruguaj po 2-krát, raz sa tešili Angličania, Francúzi a spomínaní Španieli.

Maracana bude dejiskom už klasickej juhoamericko-európskej vzájomnej konfrontácie vo finále, z dvadsiatich mundialov presnú polovicu obstarajú rivali z oboch kontinentov. Bilancia je lepšia pre Južnú Ameriku - 7:2. Nemci sú v rozhodujúcom zápase rekordný ôsmykrát, Argentína po štvrtý raz. Súperi sa v priamom boji o zlato stretnú tretíkrát, čo je tiež historický zápis, doteraz dve vzájomné finále hrali len títo súperi, resp. Brazílčania s Talianmi (pozn. - v 1970 a 1994 vyhrali Brazílčania). V Mexiku 1986 sa tešil výber dirigovaný Maradonom 3:2 po góloch Joseho Browna, Jorgeho Valdana a Jorgeho Burruchagu, o štyri roky neskôr v Taliansku rozplakala "Božského Diega" premenená penalta Andreasa Brehmeho, aj dve červené karty jeho spoluhráčov Pedra Monzona a Gustava Dezottiho. Nemci sa môžu počtom titulov vyrovnať najúspešnejšej európskej reprezentácii Taliansku, Argentínčania môžu odskočiť dvojnásobným majstrom sveta Uruguaju, resp. stiahnuť stratu na 5-násobných šampiónov z Brazílie. A v hre je samozrejme aj prelomenie kliatby, že ešte žiadny európsky tím nezískal zlato na americkom kontinente.

"Albiceleste" majú celkovú vzájomnú bilanciu s "Nationalelf" priaznivú - 9 výhier, 5 remíz, 6 prehier, ale na finálovom turnaji MS vyhrali v šiestich súbojoch len raz - vo finále 1986. Nemci eliminovali Argentínu vo štvrťfinále na oboch predchádzajúcich šampionátoch - v 2006 doma na penalty 4:2, pred štyrmi rokmi v JAR Maradonových zverencov prevalcovali 4:0.

Rekordná Argentína

Na snímke tréner Argentíny Alejandro Sabella dáva pokyny hráčom v zápase 2. kola F-skupiny MS vo futbale 2014 Argentína - Irán na štadióne Mineirao v brazílskom meste Belo Horizonte v sobotu 21. júna 2014.
Foto: TASR/AP
Tréner Argentíny Alejandro Sabella staví na kapitána Messiho. Na reprezentačnej scéne sa olympijský víťaz a majster sveta do 20 rokov dlho nevedel presadiť naplno. Štvornásobný najlepší hráč sveta podľa FIFA má s FC Barcelona ohromné množstvo trofejí, no tá najcennejšia mu s Argentínou chýba. "Zostáva už len jeden krok. Užime si to," napísal na sociálnej sieti Messi, ktorý v Brazílii strelil v skupinových dueloch štyri góly, ale vo vyraďovačke strelecky mlčí. V semifinále boli strojcami jedenástkového postupu (0:0 pp, 4:2 rozstrel z 11 m) neúnavný Javier Mascherano a brankársky hrdina Sergio Romero. Pred Sabellom stojí mimoriadne ťažká úloha nájsť recept na nemecký systém s kvalitnou defenzívou, s pružným stredom poľa a potentným útokom. Veď Thomas Müller strelil na MS už 5 gólov a Miroslav Klose prekonal Ronalda v počte gólov na šampionátoch. "Mám veľký obdiv voči nemeckému futbalu. Nemecko bolo vždy futbalová veľmoc. Tento zápas bude extrémne náročný," povedal pred finále Sabella, ktorému bude pravdepodobne chýbať zranený stredopoliar Angel Di Maria. Ten si vo štvrťfinále s Belgickom privodil svalové zranenia, v semifinále ho dobre nahradil Enzo Perez.

Argentína ešte pred semifinále vyrovnala rekord finálových turnajov MS s piatimi výhrami za sebou, v Brazílii všetky súboje po semifinále vyhrala o jeden gól. V F-skupine 2:1 nad Bosnou, 1:0 nad Iránom a 3:2 nad Nigériou, v osemfinále a štvrťfinále 1:0 nad Švajčiarskom, resp. Belgickom. V terajšom mužstve Juhoameričanov je deväť hráčov, ktorí zažili debakel v Kapskom Meste 3. júla 2010 - Sergio Romero, Martin Demichelis, Javier Mascherano, Lionel Messi, Angel di Maria, Sergio Agüero, Maxi Rodriguez, Gonzalo Higuain do hry aj zasiahli, Mariano Andujar bol brankárskou dvojkou. Messi, Mascherano a Rodriguez zažili aj vyradenie v 2006. Na nemeckej strane pred 4 rokmi boli v hre Manuel Neuer, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Jerome Boateng, Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, Mesut Özil, Lukas Podolski, Miroslav Klose aj Toni Kroos.

Prvoradá disciplína

Semifinále Brazília - Nemecko 1:7 vstúpilo do dejín. Po úplnom "zatmení" brazílskej defenzívy po polhodine viedol tím z Európy 5:0, v druhom polčase pridal ešte dva góly a v závere už len dovolil skorigovať bezmocným a šokovaným domácim. Napriek tomu sa Nemci sústredili iba na výkon a súpera nezosmiešňovali parádičkami. Finále ale bude iný príbeh. Argentína pôsobila na turnaji oveľa organizovanejšie ako domáci, Nemci na druhej strane majú schopnosti, ako prekonať hociktorú obranu na svete, aj keď budú útočiť do plných. "Argentína je silná v defenzíve, je kompaktná a výborne organizovaná. Majú aj skvelé individuality a hráčov ako Messi a Higuain. Musíme sa výborne pripraviť. Tešíme sa do Ria," povedal Löw. V nemeckom tíme panuje tradičná vysoká disciplína a organizácia, aj absolútna súdržnosť a pokora. Keď Löw oznámil Mertesackerovi, že proti Francúzsku hrať nebude, ten iba povedal: "Jasné tréner. Viem, čo je mojou úlohou v mužstve. Teraz budem podávať spoluhráčom vodu."

Nemci v základnej G-skupine zdolali Portugalsko 4:0 a USA 1:0, s Ghanou remizovali 2:2. V osemfinále vyradil Alžírsko 2:1 pp a vo štvrťfinále Francúzov 1:0. Šokujúci boj o finále bude pre Brazíliu ešte väčšou traumou ako "Maracanzo" z roku 1950. Aj po ňom sa ale Löw snažil zachovať si nadhľad a odstup. "Aj napriek vysokému víťazstvu a postupu, musíme zostať pri zemi a pripraviť sa na ďalší krok. Žiadna eufória. Nechceme sa zastaviť pod vrcholom, chceme titul," uviedol vtedy Löw.

finále MS v Brazílii:

NEMECKO - ARGENTÍNA, nedeľa 13. júla, 21.00 SELČ, Maracana, Rio de Janeiro

pravdepodobné zostavy:

Nemecko: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - Müller, Kroos, Özil - Klose

Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Perez, Mascherano, Biglia - Messi, Lavezzi - Higuain.