Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Francúzi oslavujú videotechnológie, systém však spôsobil chaos

Záznam z goal line technológie, ktorú premiérovo použili v zápase základnej E-skupiny Francúzsko - Honduras na MS vo futbale v brazílskom meste Porto Alegre v nedeľu 15. júna 2014. Vľavo brankár Hondurasu Noela Valladaresa, ktorý si dal vlastný gól. Foto: TASR/AP

Išlo o vôbec prvý gól na svetovom šampionáte, ktorý rozhodcovia uznali vďaka využitiu nového systému technológie na bránkovej čiare.

Porto Alegre 16. júna (TASR) - Takzvaná "goal-line" technológia priniesla v nedeľu svoje prvé ovocie, keď v zápase Francúzska s Hondurasom na MS v Brazílii rozhodla o platnosti druhého gólu "Les Bleus". Nový systém, ktorý sa prvýkrát používa na veľkom turnaji, však spôsobil aj mierny chaos a rozhorčenie stredoamerického tímu, keď ukázal dva rozdielne verdikty.

Išlo o vôbec prvý gól na svetovom šampionáte, ktorý rozhodcovia uznali vďaka využitiu nového systému technológie na bránkovej čiare. Ten správne odhalil, že lopta skončila v sieti. Po strele Benzemu v 48. minúte si dezorientovaný brankár Noel Valladares zrazil loptu tesne za bránkovú čiaru. Francúzi nakoniec zvíťazili 3:0.

Moderná technológia však nezabránila sporom v situácii, v akej by mal ktorýkoľvek rozhodca veľké problémy správne posúdiť, či išlo alebo nešlo o presný zásah. Hráči a tréner Hondurasu Luis Suarez boli nahnevaní a protestovali, keďže videozáznam ukázal dva oddelené incidenty a preto aj protichodné výsledky.

Benzemova strela sa od žrde odrazila do tela nešťastného Valladaresa a od neho za bránkovú čiaru. Sedem videokamier, ktoré sledovali pohyb lopty v okolí bránkovej čiary, potvrdili, že ju prekročila a na hodinkách Ricciho zasvietil oznam - gól.


France 3-0 Honduras | All Goals n Highlights... by f100001463044728

No problém nastal vtedy, keď systém ukazoval záznam a v momente, keď Benzemova strela trafila žrď aj verdikt - "No Goal", namiesto toho, aby dokončil celú sekvenciu s loptou za čiarou.

Táto zmena rozhnevala honduraských hráčov, ktorí sa pustili do hádky s rozhodcom Sandrom Riccim. "Nebol som nahnevaný za to, že uznali gól. Bol som nahnevaný, pretože ho neuznali. Prvý verdikt bol žiaden gól' a potom ten systém povedal, že to bol gól," vysvetľoval svoje rozhorčenie Suarez. "Takže som vôbec nevedel, čo si mám o tom myslieť. Bol to gól, alebo nie, kde je pravda?" pýtal sa na pozápasovej tlačovej konferencii.

"Najprv vidíte 'žiaden gól a potom 'gól'. Prečo neukázať iba ten druhý verdikt, potom by všetci súhlasili a nemuseli by sme počúvať posmešky z tribún. Aj ja som asi desať sekúnd pochyboval, keď som zbadal 'žiaden gól', pomyslel som si: 'Ach bože, on ho neuzná'. No potom som videl, ako lopta prešla za bránkovú čiaru," agentúra AP citovala francúzskeho obrancu Mamadou Sakha.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) reagovala na kritiku vyjadrením, že preskúma zápas, "aby zistila, či môže systém vylepšiť".