Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Americkí vyšetrovatelia obvinili i Valckeho, obohatil sa o 10 miliónov

Jerome Valcke Foto: TASR/AP

Valcke z dôvodu vyšetrovania zrušil svoju účasť na otváracom ceremoniáli svetového šampionátu žien v Kanade.

New York 2. júna (TASR) - Do rozsiahleho korupčného škandálu z radov vrcholných funkcionárov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) je podľa všetkého zapojený aj súčasný generálny sekretár organizácie Jerome Valcke.

Ako informovala agentúra Reuters, americkí vyšetrovatelia veria, že Valcke bol súčasťou reťazca, ktorý si rôznymi finančnými transakciami od sponzorov či marketingových firiem posúval veľké obnosy peňazí. Valcke sa mal takýmto spôsobom obohatiť najmenej o 10 miliónov dolárov. Francúzsky funkcionár je spomenutý vo federálnej žalobe, ktorej spis leží na súde v Brooklyne. Práve on mal pomáhať pri presunoch peňazí bývalému členovi exekutívy FIFA Jackovi Warnerovi.

Valcke z dôvodu vyšetrovania zrušil svoju účasť na otváracom ceremoniáli svetového šampionátu žien v Kanade. "Pán Valcke namiesto toho odcestuje do Zürichu a bude nápomocný pri riešení vzniknutej situácie," uviedla pre agentúru AP hovorkyňa FIFA Delia Fischerová.

Niekoľko vrcholných funkcionárov FIFA zatkli americkí vyšetrovatelia minulý týždeň a obvnili ich z korupcie a úplatkárstva. MS žien začína v sobotu, domáca Kanada hostí v Edmontone Čínu.