Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

Zico chce nahradiť Blattera, prezident Venezuely navrhol Maradonu

Legendárny brazílsky futbalista Zico drží žrebovací lístok s nápisom Japonsko počas slávnostného žrebovania kvalifikáciie o postup na MS 2014 v Brazílii, 30. júla 2011 v Riu de Janeiro. Archívna foto. Foto: TASR/AP

Zico momentálne pôsobí ako tréner v Indii. Začiatkom 90-tych rokov bol v Brazílii ministrom športu.

Sao Paulo 3. júna (TASR) - Legendárny Zico nevylúčil kandidatúru na uvoľnenú funkciu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

"Prečo nie. V mojom živote išlo vždy o futbal. Zatiaľ nemám žiadnu podporu. Ak je tento post otvorený pre každého, môžem byť kandidát aj ja. Je to zatiaľ myšlienka," citovala slová 62-ročného Brazílčana agentúra dpa.

Zico momentálne pôsobí ako tréner v Indii. Začiatkom 90-tych rokov bol v Brazílii ministrom športu.

Už v utorok večer bezprostredne po oznámení rozhodnutia Josepha Blattera rezignovať na funkciu prezidenta FIFA sa rozprúdili špekulácie o možnom následníkovi. Médiá považujú za jedného z najvážnejších adeptov súčasného šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho. "Ešte nenastal čas robiť niečo iné," odpovedal Francúz na otázku o kandidatúre pred desiatimi mesiacmi.

Otvorené dvierka si svojimi vyjadreniami ponechali protivníci 79-ročného Švajčiara v poslednej voľbe. "Žiadam spoločné, celosvetové riešenie," povedal Luis Figo. V podobnom duchu reagoval aj šéf holandského zväzu Michael van Praag. "Je pripravený na novú voľbu," napísala agentúra dpa na margo jordánskeho princa Aliho bin Al-Husejna, ktorý stiahol v piatok po prvom kole voľby kandidatúru. "Je to všetko veľmi čerstvé. Vychádzam z toho, že vzniknutú situáciu musíme prehodnotiť úplne nanovo," povedal prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfganf Nierbach.

Podľa venezuelského prezidenta Nicolasa Madura by mal Blattera v šéfovskej funkcii nahradiť slávny Argentínčan Diego Maradona. "Mal by to byť on, veď dlhé roky FIFA kritizoval a oni sa mu iba vysmievali a vyhrážali sa mu," uviedol na adresu kapitána majstrov sveta z roku 1986. Maduro si zároveň neodpustil kritiku amerických vyšetrovateľov. "Odstránili Blattera, aby mohli FIFA ovládať. Majú v úmysle zobrať Rusku a Kataru majstrovstvá sveta, alebo ich aspoň sabotovať," dodal.