Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Čech Blažek nepreceňuje postup krajanov na EURO, Dúbravkovi drží palce

Tlačová konferencia AC Sparta v Žiline 24.augusta 2010 pred odvetným zápasom play off Ligy majstrov 2010/2011 MŠK Žilina - AC Sparta Praha. Na snímke kapitán Sparty Jaromír Blažek. Foto: TASR

Bývalý vynikajúci brankár, ktorý počtom 166 vychytaných núl v lige drží ďalší rekord, sleduje pozorne aj súčasné hviezdy.

Ta' Quali 29. januára (TASR) - Český futbalový brankár Jaroslav Blažek sa rozlúčil s kariérou v drese Jihlavy, v tej dobe mal 42 rokov a päť mesiacov. Stal sa tak najstarším brankárom v histórii českej najvyššej ligy. Najviac úspechov zažil počas kariéry v drese pražskej Sparty, jej dres si obliekal aj slovenský reprezentant Martin Dúbravka. A Dúbravku Blažek pozorne sleduje aj v jeho súčasnom klube Newcastli United.

Člen klubu ligových brankárov je už druhý rok po sebe patrón zimného turnaja Tipsport Cup na Malte. "Mne sa na Malte páči. Preto som si tam zašiel aj v lete na dovolenku. Doletová vzdialenosť je dve hodiny, pre Stredoeurópana je to teda ideálne," povedal pre TASR Blažek.

Účastník troch ME a jedných MS chytá aj v súčasnosti, vo veku 47 rokov piatu ligu a okrem toho sa venuje trénovaniu. Okrem futbalu venuje aj futsalu, ale nie ako hráč. "Robím na Sparte futsal a chceli by sme patriť pod veľkú futbalovú Spartu. Moja funkcia v tomto tíme je dievča pre všetko, teda robím to, čo je potrebné. Okrem toho trénujem Bohemians, robím trénera brankárov pri mládeži."

Aktivity bývalého českého reprezentanta však siahajú aj inde, spolu s priateľkou sú veľkí fanúšikovia hokejovej Sparty. "Na hokej chodím snáď ešte častejšie, ako na futbal. V tejto sezóne som vynechal len asi dva zápasy," prezradil.

Blažek sa teší na európsky šampionát vo futbale, česká reprezentácia na ňom nebude chýbať. Bývalý reprezentant sa však na margo účasti svojich krajanov vyjadril opatrne: "Zmena u nás nastala výmenou trénera. Ten to naštartoval správnym smerom. Postup na EURO je úspech, ale nepreceňoval by som to. Teraz bola väčšia šanca dostať sa na šampionát, bude tam viac mužstiev. Viem, že Slovákov čaká baráž. Bude to zaujímavé tým, že sa to bude hrať vo viacerých štátoch, sám som na to zvedavý."

Pri zmienke o Slovákoch sa Blažek vyjadril aj na adresu Martina Dúbravku, ktorého pozná z pôsobenia v jeho bývalom klube. "Sledoval som ho v Sparte a už tam ukazoval, že má svetlú budúcnosť. Ale to sú takí brankári, ktorí cez Spartu len prebehli. Ale ja mu prajem, aby sa chytil, a aby mal skvelú kariéru. Nech pomôže slovenskému futbalu ako sa dá."

Bývalý vynikajúci brankár, ktorý počtom 166 vychytaných núl v lige drží ďalší rekord, sleduje pozorne aj súčasné hviezdy. Jeho obľúbencom je Gianluigi Buffon. "Vždy som bol jeho veľký fanúšik. Od Pavla Nedvěda mám aj jeho dres. Nech boli akýkoľvek brankári, Buffon bol vždy najlepší. A kto sa mi páči z tých mladších? Ťažko povedať. Ja mám syna, ktorý chytá za Bohemians a má veľké predpoklady. Ale je to celé o tom, ako zvládne prechod z juniorky k mužom. Musí mať aj šťastie. A takto to funguje aj pri súčasných mladých brankároch, nech je to kdekoľvek," uzavrel pre TASR Blažek.