Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Do korupčnej kauzy je zapletený aj Chovanec, nechal vymeniť rozhodcu

Na archívnej snímke Jozef Chovanec. Foto: TASR - Michal Svítok

Národné centrum proti organizovanému zločinu (NCOS) zadržalo v piatok podpredsedu FAČR Berbra s ďalšími osemnástimi osobami a začalo vykonávať úkony trestného konania.

Praha 19. októbra (TASR) - Do českej korupčnej aféry je pravdepodobne zapletený aj bývalý dlhoročný československý futbalový reprezentant Jozef Chovanec. Výkonný výbor Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) ho v pondelok odvolal z postu predsedu komisie rozhodcov FAČR. Roman Berbr rezignoval na všetky svoje funkcie v asociácii.

Berbr je od nedele vo väzbe. „Ako predseda výkonného výboru som prijal rezignáciu Romana Berbra na funkcie podpredsedu asociácie, člena výkonného výboru a predsedu plzenského krajského zväzu," povedal predseda FAČR Martin Malík podľa webu idnes.cz.

Český portál lidovky.cz zverejnil v pondelok niekoľko informácií z policajných zdrojov, ktoré popisujú obvinenia voči športovému manažérovi Slavoja Vyšehrad Romanovi Rogozovi. "Za asistencie spolupáchateľov a ďalších aktérov kauzy Romana Berbra a Michala Kánika sa pokúsil ovplyvniť minimálne tri zápasy uplynulého ročníka druhej ligy. Na schôdzke na štadióne Evžena Rošického zariadil prostredníctvom Jozefa Chovanca zmenu v pôvodnej nominácii na duel s tímom Sk Líšeň a dosadil dohodnutého rozhodcu," píše sa vo zverejnenom spise. Chovanca by podľa informácii českých médií mali odvolať z komisie rozhodcov.

VV FAČR odvolal okrem Chovanca aj podpredsedu komisie rozhodcov Martina Wilczeka a členov Pavla Mareša s Jiřím Kurešom. V komisii zostal jedine Tomáš Bárta, ten je v nej ako zástupca profesionálnych súťaží 1. a 2. ligy, ktoré riadi Ligová futbalová asociácia.

Národné centrum proti organizovanému zločinu zadržalo v piatok Berbra s ďalšími osemnástimi osobami a začalo vykonávať úkony trestného konania. Tri osoby sú podozrivé zo sprenevery a podplácania, tri z prijatia úplatku v prospech organizovanej skupiny, trinásť ľudí vyšetrujú za prijatie úplatku.

„Je to útok na samotnú podstatu futbalu. Zásah bude veľký u nás doma aj v zahraničí. Tieto udalosti ma nenechávajú pokojným. Z chýb sa treba poučiť, chyby sa stali, nesmieme sa pred nimi skrývať. Mrzí ma, že sa chýb dopúšťam aj ja," dodal Malík, ktorý tiež uvažoval o rezignácii.