Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

EL: Ljungberg sa pomaly rozbieha v úlohe trénera

Lavičku "kanonierov" dočasne prevzal bývalý stredopoliar Arsenalu Freddie Ljungberg. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Arsenal sa do EL vráti na jar a dovtedy sa môže koncentrovať na stúpanie ligovou tabuľkou.

Londýn 13. decembra (TASR) - Futbalisti londýnskeho Arsenalu sa v tretej sezóne za sebou prebojovali do vyraďovacej fázy Európskej ligy. V záverečnom 6. kole F-skupiny remizovali na trávniku Standardu Liege 2:2 a okrem postupu si zabezpečili aj prvenstvo v tabuľke.

Zverenci Freddieho Ljungberga prehrávali o dva góly, no vyrovnali v rozpätí 78. a 81. minúty, keď skórovali Alexandre Lacazette a Bukayo Saka. "Som naozaj hrdý na mojich hráčov, ukázali úžasnú povahu. Povedal som im to aj po záverečnom hvizde, v náročnom prostredí sme sa vzchopili za stavu 0:2. Uverili vo vlastnú kvalitu a to nám dáva nádej do budúcnosti. Potrebujeme aj skúsenosti, ale bolo úžasné sledovať z lavičky srdce, bojovnosť a energiu. Išli si za svojím a nepoľavili," povedal na oficiálnej klubovej stránke Ljungberg, ktorý vystriedal Unaia Emeryho len koncom novembra.

Začiatok bývalého hráča Arsenalu pri prvom tíme nebol ideálny, v prvých dvoch zápasoch nedokázali jeho zverenci zvíťaziť. Obrat nastal v predchádzajúcom kole najvyššej anglickej súťaže, v ktorom otočili vývoj na pôde West Hamu United z 0:1 na konečných 3:1 vo svoj prospech. Ukončil deväťzápasovú sériu bez víťazstva a hoci ju vo štvrtok nenatiahli, hlavný cieľ splnili: "Proti West Hamu aj Standardu sme zabrali v závere. Unavili sme súpera a našli sme rozhodujúce metre, ktoré sme potrebovali na góly. Pre mňa to je časť taktiky. Je veľmi dobré, že sme skončili na prvom mieste, v uplynulom čase sme absolvovali veľa stretnutí a chcel som dať priestor aj mladším hráčom. Pre zranenia som nemal až toľko možností a už v nedeľu na nás čaká duel Premier League s Manchestrom City. Bol to trocha risk, ale veril som im a dokázali to."

Arsenal sa do EL vráti na jar a dovtedy sa môže koncentrovať na stúpanie ligovou tabuľkou. Momentálne figuruje na deviatej priečke so ziskom 22 bodov. Štyridsaťdvaročný Švéd sa bude ďalej zžívať s premiérovou funkciou hlavného trénera na najvyššej úrovni: "Zatiaľ je to mix všetkých možných emócií, no, samozrejme, prevládajú tie pozitívne. Minule sme zvíťazili a teraz sme postúpili, snažím sa pracovať najlepšie, ako viem. Niekedy to je ťažké, ale patrí to k tomu. Užívam si to, najdôležitejšie však je, že sme postúpili a môžeme sa posúvať zo dňa na deň, od zápasu k zápasu."