Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Spartak Trnava remizoval so St. Johnstone, Trenčín vypadol

David Watherspoon z Johnstone (vľavo) a Matúš Čonka v zápase 3. predkola Európskej ligy UEFA 2014/2015 medzi FC Spartak Trnava a FC St. Johnstone v Zlatých Moravciach 7. augusta 2014. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na vypredanom štadióne v Zlatých Moravciach "andeli" prehrávali po prvom polčase 0:1, keď v 41. minúte skóroval hosťujúci Steve May.

Zlaté Moravce 7. augusta (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava remizovali vo štvrtkovej odvete 3. predkola Európskej ligy UEFA 2014/2015 so škótskym St. Johnstone 1:1 a postúpili do play off, keďže v prvom súboji pred týždňom v Škótsku vyhrali 2:1. Zverenci trénera Juraja Jarábka sa tak už môžu tešiť na piatkový žreb v Nyone.

Na vypredanom štadióne v Zlatých Moravciach "andeli" prehrávali po prvom polčase 0:1, keď v 41. minúte skóroval hosťujúci Steve May. V druhom polčase vyrovnal v 83. minúte Martin Mikovič a potvrdil postup Trnavy do ďalšej fázy. Trnava tak vyrovnala svoje pohárové maximum zo sezóny 2011/2012.

Priebeh zápasu

Na vypredanom štadióne ViOn-u nastúpili v skvelej atmosfére hostia v červeno-čiernom, domáci "andeli" v bielych dresoch. Škóti nedopustili úvodný tlak Trnavy a začali ostro so snahou zlikvidovať manko z prvého zápasu. Centre do šestnástky domácich, ani nebezpečné strely Mckaya a Maya sa ale neujali, a ani odpoveď Janečku v 9. minúte, ktorého projektil zlikvidoval brankár Mannus. Trnava hnaná búrlivým kotlom trpezlivo vyčkávala na šancu, Škótska kombinácia jej problémy nerobila. No mohla v 17. minúte, keď sa do nebezpečného zakončenia dostal May, ale Rusov jeho strelu vyrazil na roh. Trnava okamžite odpovedala strelou Vlaska, ale Mannus bez problémov zasiahol. V 29. minúte mohol červeno-čierne vlny, ktoré sa rozbíjali na bielej stene stlmiť hlavičkou Schranz, ale tiesnený minul. V závere prvého polčasu prebrala aktivitu Trnava, zaujala akcia Schranza s Janečkom, ale gól nepriniesla. A tak v 41. minúte nečakane udreli hostia, strela Maya zapadla za Rusov chrbát s prispením teču domáceho obrancu Sivu.

Druhý polčas začal tiež aktivitou hostí, Trnava sa snažila otupiť snahu Škótov kombináciou, šancu si však nevedela vypracovať. Hralo sa hore-dolu, pritvrdilo sa však a pribudlo množstvo osobných súbojov. Potom opäť prebrala taktovku Trnava, ale strely Janečku ani Schranza nemali nádej na úspech, a veľkú šancu spálil v 70. minúte Vyskočil, ktorého hlavičku Mannus skvele zlikvidoval na bránkovej čiare. Ale Trnava napokon vyrovnala v 83. minúte, keď po hrubej chybe obrancu hostí a jeho zlej hlavičke sa rútil sám na brankára Mikovič a chladnokrvne nezaváhal. V nadstavenom čase ešte mohol poslať súboj do predĺženia May, v sklze ale loptu netrafil. Trnava sa tak mohla tešiť z postupu do play off.
.
odveta 3. predkola EL 2014/15:
Spartak Trnava - St. Johnstone 1:1 (0:1)
Góly:
83. Mikovič - 41. May
/prvý zápas: 2:1, do play off postúpila Trnava/

zostavy a striedania:
Spartak Trnava:
Rusov - Siva, Bortel, Tóth, Čonka - Sabo, Casado - Janečka, Vlasko (59. Vyskočil), Schranz (87. Grabež) - Mikovič (90.+ Špalek)

St. Johnstone:
Mannus - Miller, Mackay, Scobbie, B. Easton - Millar - Wotherspoon, Caddis (64. Croft), McDonald (79. O'Halloran), May - MacLean


Hlasy po zápase
Juraj Jarábek, tréner Trnavy (zdroj: RTVS):
"Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. St. Johnstone má kvalitný tím, ale ja musím pochváliť chlapcov za dnešný výkon. Oni dám dali z jednej šance gól, no zvyšok duelu sme uhrali s veľkým srdiečkom. Máme mladé mužstvo, pre ktoré je to veľká škola.".
.
Marek Janečka, kapitán Spartaka (zdroj: RTVS): "Sú to veľké skúsenosti. Málokto z nás zažil niečo podobné, je to pre nás veľké pozitívum. Užívame si to, sme šťastní, že sme to zvládli. Hoci sme v prvom polčase inkasovali gól, naďalej sme plánovali hrať pokojne. Nechceli sme začať brániť, mohlo by sa nám to vypomstiť. Trpezlivo sme čakali a vyrovnávajúci gól zaslúžene prišiel. Klobúk dole pred všetkými."
Martin Mikovič, autor gólu Spartaka (zdroj: RTVS): "Zápas bol náročný. Dostali sme sa trošku pod tlak a inkasovali gól. Cez polčas sme si povedali, že musíme začať lepšie behať a kombinovať. Našťastie sme dali gól aj my a remíza 1:1 nás posunula ďalej."
Erik Sabo, stredopoliar Trnavy: "V prvom polčase boli Škóti lepší a zaslúžene viedli. My sme si v polčase povedali isté veci a zlepšili sme sa na lopte. Strelili sme napokon gól a postúpili, čomu sa veľmi tešíme. V závere sme si nepripúšťali, že by sme inkasovali a hrali predĺženie, oni hrali vysoké lopty a podarilo sa nám ich ubrániť.".
.
Thomas Wright, tréner St. Johnstone: "Gratulujem Trnave k postupu. My sme v prvom polčase dominovali, dali prvý gól, a dúfali sme, že pridáme aj druhý, postupový. V druhom polčase sa ale súper zlepšil, my sme v jeho prvých 20 minútach neskórovali a v závere sme pykali po hrubej chybe."

Jarábek dá Mikovičovi odmenu i poza uši

Futbalová Trnava opäť poriadne zamútila vodu v pohárovej Európe, v tejto sezóne prenikla z 1. predkola Európskej ligy UEFA už do play off, v ktorom sa pobije o postup do vytúženej skupinovej fázy. Zverenci trénera Juraja Jarábka vyradili na tejto ceste maltský Hibernians, gruzínske Zestafoni a aj škótsky St. Johnstone a v piatok sa dozvedeli po žrebe v Nyone meno poslednej prekážky v snahe zahrať si v pohárovej Európe minimálne do decembra.

Trnava tak vyrovnala svoje pohárové maximum zo sezóny 2011/2012, keď ju až v play off zastavil Lokomotiv Moskva. "Andeli" pred skvelou domácou kulisou v odvete v Zlatých Moravciach mali náskok 2:1 z prvého súboja v Škótsku. Ich súper si manko uvedomoval, v prvom polčase bol lepší a strelil aj šťastný prvý gól. V druhom dejstve ale Trnava skúsene nebezpečenstvo eliminácie odvrátila, využila hrubú chybu súpera a gól Martina Mikoviča v 83. minúte spečatil jej postup pri dobre zvládnutom závere súboja. Kouč Jarábek autora domáceho gólu pochválil, ale aj pohanil: "Mikovič dostane špeciálnu odmenu, ale na druhej strane dostane aj poza uši, pretože dostal zasa úplne zbytočnú žltú kartu a v play off je out. No boli to emócie. Ale odohral dobrý zápas, veľa nabehal a ten gól nás upokojil."

Náročný program Spartaka v lige aj v Európe dáva hráčom poriadne zabrať. Stredopoliari Vlasko aj Sabo dohrali so sebazaprením, Jarábek preto avizuje zmeny v zostave v nedeľu v domácom ligovom zápase s nováčikom z Podbrezovej. "Sabo má silno narazené prsty, dúfam, že to nebude nič vážne. Povedal som, že dokiaľ nemá odtrhnutú nohu, alebo svalové zranenie, tak striedať nebudeme. Je to daň za to, že hráme prakticky trinástimi hráčmi už deviaty zápas za mesiac, nie je čas regenerovať a je to náročné, ale chlapcov to zasa posúva. V nedeľu musíme niečo vymyslieť na zápas v lige, aby si hráči do play off oddýchli."

Aj podľa Saba hrali domáci v prvom polčase horšie ako ich súper, no potom nabrali správny kurz k postupu. "Vstúpili sme do zápasu bázlivo. V prvom polčase sme nehrali to, čo sme chceli. Súper bol jasne lepší, začo si zaslúžil aj ten gól. V druhom polčase to už bolo vyrovnané. Škóti nakopávali lopty a my sme si ich pozbierali. Bolo to zaslúžene 1:1. Už v polčase sme si povedali, že toto nemôžeme pustiť," zhodnotil odvetu hráč, podľa ktorého jedným z rozhodujúcich aspektov bola aj dobrá fyzická pripravenosť Trnavy: "Škóti boli nebezpeční, ale my dobre trénujeme a makáme a to sa teraz odzrkadlilo, myslím, že sme boli lepšie fyzicky pripravení. Boli síce nepríjemní a celý zápas hrýzli, ale zvládli sme to. Sme šťastní za ten postup.

Pri góle hosťujúceho Steva Maya nemohol po teči vlastného obrancu brankár Trnavy Dobrivoj Rusov veľa urobiť. Aj jeho však uspokojil najmä postup: "Gól mrzí, škoda, bola to tečovaná strela. Nebola ohrozujúca v prvom momente, asi by som ju chytil. Hlavné je, že sme postúpili. Škóti sú dobrí hlavičkári a hoci prvý zápas nás nepreverili, teraz hrali lepšie. Chvalabohu sme to ustáli a postúpili."

Možní súperi

Futbalisti Spartaka Trnava sa v play off Európskej ligy UEFA 2014/2015 môžu stretnúť s jedným z kvinteta Maccabi Tel-Aviv FC (Izr.), FC Zürich (Švaj.), CD Nacional Funchal (Port.), anglickým Tottenhamom Hotspur a ukrajinským Dnipro Dnepropetrovskom. Informovala o tom Európska futbalová únia (UEFA) na oficiálnom webe, na ktorom krátko pred piatkovým žrebom tejto fázy v Nyone zverejnila nasadenie a rozdelenie do skupín.

Trnavu UEFA zaradila do 2. skupiny po bok nenasadených tímov Asteras Tripolis (Gr.), Dinamo Minsk (Biel.), AEL Limassol (Cyp.) a chorvátskeho Hajduku Split.

"Andeli" remizovali vo štvrtkovej odvete 3. predkola EL so škótskym St. Johnstone 1:1 a postúpili do play off, keďže v prvom súboji pred týždňom v Škótsku vyhrali 2:1. Zverenci trénera Juraja Jarábka na vypredanom štadióne v Zlatých Moravciach prehrávali po prvom polčase 0:1, keď v 41. minúte skóroval hosťujúci Steve May. V druhom polčase vyrovnal v 83. minúte Martin Mikovič a potvrdil postup Trnavy do ďalšej fázy. Trnava tak vyrovnala svoje pohárové maximum zo sezóny 2011/2012.

Trenčín v Európskej lige skončil

Futbalisti AS Trenčín končia svoje účinkovanie v Európskej lige. V odvete 3. predkola prehrali na pôde anglického Hull City 1:2, čo po bezgólovej remíze z prvého zápasu znamená ich vyradenie zo súťaže.

Vypredaný KC Stadium šokoval po necelých sto sekundách hry vedúcim gólom Tomáš Malec, favorizovaný účastník Premier League ale ešte do prestávky vyrovnal presnou hlavičkou Ahmeda Elmohamadyho. Postup pre Hull zariadil až desať minút pred koncom striedajúci Sole Aluko.

Priebeh zápasu

Trenčania hneď v úvode šokovali domáceho favorita. Mišákov pokus v 1. minúte ešte nemal potrebnú presnosť, po necelých sto sekundách hry ale Kubík poslal loptu z pravej strany do šestnástky a Malec pohotovo k pravej žrdi otvoril skóre - 0:1. Zaplnený štadión stíchol a vzápätí predviedol ďalší strelecký pokus aktívnych hostí Malec. Hull sa "prebral" až po piatich minútach, rohový kop v základe debutujúceho Snodgrassa ale nebezpečie pre Volešáka neznamenal, to McGregor na druhej strane musel zasahovať proti strele Holúbeka. Až po štvrťhodine hry pohrozili aj domáci, Volešák však ukázal svoje umenie po lobe Longa. Brankár AS zachránil svoj tím parádnym zákrokom aj v 24. minúte po individuálnej akcii Sagba a zakončení Longa, na druhej strane zasa Malec hlavičkoval iba tesne nad bránku. O tri minúty sa už Hull dočkal vyrovnania, keď Brady unikol po pravej strane a jeho center poslal hlavou do siete Egypťan Elmohamady - 1:1. Domácich gól povzbudil a častejšie sa dostávali pred bránku Trenčína. Volešák ale v 37. minúte po rohu a Longovej hlavičke zblízka zázračne zachránil na čiare a keď sa neujala ani Simonova krížna strela v nadstavení, do kabín išli tímy za nerozhodného stavu.

Na snímke Trenčan Stanislav Lobotka (uprostred) a hráči Hull City Tom Huddlestone (vľavo) a Yannick Sagbo (vpravo v odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy UEFA FC Hull City - AS Trenčín v britskom meste Hull 7. augusta 2014.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Hneď po zmene strán sa Hull vrhol do ofenzívy a po priamom kope Snodgrassa a koncovke Longa bol opäť v permanencii brankár hostí. Trenčín ale naznačil, že nechce iba brániť a v 50. minúte mal veľkú śancu Hajradinovič, no jeho gólovú strelu po rýchlom brejku a prihrávke Maleca zblokoval v poslednej chvíli Livermore na rohový kop. Po ňom strelu Maleca zlikvidoval gólman McGregor. Hostia pokračovali v nebojácnej hre a aktívny Simon dvakrát postavil do pozoru obranu "tigrov". V 57. minúte sa mohol hneď po príchode na ihrisko stať hrdinom tribún Rosenior, no po zmätkoch v trenčianskej defenzíve netrafil volejom loptu podľa predstáv. Hull sa tlačil dopredu, do "veľkého vápna" posielal zo štandardiek jednu loptu za druhou, ale Trenčín odolával.

Tlak sa stupňoval v záverečnej štvrťhodine, po akcii Elmohamadyho v 77. minúte však Huddlestone z dobrej pozície vnútri šestnástky poslal halfvolejom loptu tesne nad bránku. Vykúpenie pre favorita prišlo o tri minúty neskôr vďaka striedajúcim hráčom, keď sa po centri Inceho oprel volejom do lopty Aluko a trafil presne do horných poschodí bránky - 2:1. Trenčania už nenašli dostatok síl na vyrovnanie, Holúbekov priamy kop v nadstavení nebol presný, a po sympatickom výkone sa tak s pohárovou Európou lúčia.

Hull City - AS Trenčín 2:1 (1:1)
Góly:
27. Elmohamady, 80. Aluko - 2. Malec, ŽK: Long - Holúbek, Malec. Rozhodovali: Nijhuis - Van de Ven, Schaap (všetci Hol.), 21.156 divákov (vypredané)
/prvý zápas 0:0, postúpil Hull/

zostavy a striedania:
Hull City:
McGregor - Bruce (66. Ince), Chester, Davies, Elmohamady - Brady (56. Rosenior), Huddlestone, Snodgrass, Livermore - Sagbo, Long (74. Aluko)

AS Trenčín: Volešák - Čögley, Ramon, Kleščík, Holúbek - Lobotka - Kubík, Hajradinovič (74. Opatovský), Mišák (82. Mondek), Simon (90. Rundič) - Malec


Hlasy po zápase
Martin Ševela, tréner AS Trenčín:
"Som smutný z toho, že sme nepostúpili. Boli sme asi desať minút od malého zázraku, pre ktorý sme si sem prišli. Mali sme veľmi dobrý vstup do zápasu, išli sme do toho bez strachu. Dali sme gól a mali aj ďalšie šance, potom ale fyzicky dobre pripravený domáci tím do konca prvého polčasu vyrovnal. Ani za tohto stavu sme nechceli iba brániť, ale trochu nám dochádzali sily a inkasovali sme aj druhý gól. Bol to pre nás všetkých veľký zážitok, väčšina hráčov hrala na takomto štadióne prvýkrát. Ale nezľakli sa toho a som na naše mladé mužstvo hrdý."



Trenčín desať minút od senzácie

Futbalisti AS Trenčín mali vo štvrtok na dosah jedno z najväčších prekvapení v edícii Európskej ligy 2014/2015. Ešte desať minút pred koncom odvety 3. predkola boli na ihrisku Hull City postupujúcim tímom, potom ale striedajúci Sole Aluko rozhodol o víťazstve vysokého favorita 2:1. Fortunaligista ale predviedol na pôde účastníka Premier League sympatický výkon, hoci šatňa sa po zápase utápala v "smutnom" tichu.

"Je to škoda. Naozaj som smutný z toho, že sme vypadli. Boli sme asi desať minút od malého zázraku, pre ktorý sme si sem prišli," hodnotil po stretnutí kouč AS Martin Ševela. Jeho zverenci šokovali vypredaný KC Stadium hneď v úvode, keď hýrili aktivitou a odmenou bol presný zásah Tomáša Maleca už v 2. minúte. "Vôbec sme nemali obavy a nešli sme na ihrisko Hullu so strachom, pretože pred týždňom sme sa doma presvedčili, že s nimi môžeme hrať rovnocennú partiu. Vo výbornom úvode sme dali gól a mali aj ďalšie šance. Boli sme dostatočne nebezpeční..."

Hull dostal "späť do hry" Egypťan Ahmed Elmohamady, ktorý ešte do prestávky vyrovnal presnou hlavičkou. Trenčín ale ani remízový stav 1:1 nebránil, naďalej staval domácu obranu do pozoru. Na druhej strane držal AS nad vodou parádami brankár Miloš Volešák, stupňujúci tlak v závere ale napokon vyústil do rozhodnutia - v 80. minúte zachránil Hull od blamáže po ďalšom centri do šestnástky Aluko. "Súper bol silný na lopte, veľmi dobre fyzicky pripravený a ešte do konca polčasu dokázal vyrovnať. Aj cez polčas sme ale hráčov nabádali, aby boli ofenzívni a nebezpeční smerom hore, a aby skúsili streliť aj druhý gól. S remízovým stavom sme sa neuspokojili, nechceli sme iba brániť. V druhej časti druhého polčasu nám ale už dochádzali sily, tempo bolo predsa úplne iné ako v našej lige a domáci dali rozhodujúci druhý gól. Chceli sme s tým ešte niečo urobiť, hrali sme vabank, ale prišli iba pološance a vyrovnať sa nám už nepodarilo," vysvetľoval Ševela.

Kormidelník Trenčanov ale pozápasové ticho v šatni prerušil a hráčom ďakoval za odvedený výkon. Slovenský zástupca na Ostrovoch rozhodne nesklamal. "Bol to pre nás všetkých veľký zážitok hrať na takom krásnom štadióne pred plnými tribúnami. Pre väčšinu chlapcov to bolo prvýkrát, ale je potešiteľné, že sa nezľakli ani atmosféry ani súpera a som na moje mladé mužstvo hrdý. Ak budeme takto ďalej pracovať, tak verím, že nie poslednýkrát sme sa dostali do Európskej ligy a na takéto náročné zápasy. Ďakujem aj fanúšikom, ktorí merali dlhú cestu do Anglicka a vytrvalo nás povzbudzovali. Aj keď sme nepostúpili, verím, že sme im pripravili pekný zážitok. V takejto atmosfére bolo radosť hrať futbal. Chlapcov do každého zápasu vedieme s tým, aby si išli po víťazstvo. Aj teraz odohrali výborný zápas a nie je im čo vyčítať, ale v kabíne bolo po zápase ticho. Chlapci boli smutní, no na ihrisku odovzdali všetko a nemajú sa za čo hanbiť," tvrdí Ševela.

Skóre odvety otvoril už po necelých stop sekundách hry Malec. "V strede poľa sme fantasticky získali loptu, Fero Kubík vie, kde mi to má poslať, ja som si tam správne nabehol a som rád, že som to tak trafil. Radosť bola neopísateľná, nevedel som v prvej chvíli kam sa rozbehnúť. Skvelý pocit, len škoda, že to nebol postupový gól. Vymenil by som ho za to, aby sme mohli ísť ďalej," opísal moment z úvodu zápasu trenčiansky útočník. Aj on po zápase ľutoval, že heroický výkon nevyústil do postupu. "Mám zmiešané pocity. Do šatne sme prišli všetci dolámaní a mali sme hlavy dole. Tréner nás ale povzbudil, že sa nemáme za čo hanbiť, a že sme odviedli parádny výkon. Ľudia nám zatlieskali, len škoda, že ten bonbónik v podobe postupu nám ušiel. Ale asi až neskôr pochopíme, čo sme dosiahli. Naozaj sa nemusíme hanbiť. Možno sme mohli streliť druhý gól, alebo neinkasovať ešte do polčasu na 1:1, ale Hull ukázal svoju silu a fyzickú dispozíciu. Dali nám dva góly z centrov, keď sme loptu nedokázali odkopnúť do bezpečia. V tom boli lepší," dodal Malec.

Tréner Hullu Steve Bruce priznal, že mal v závere malú dušičku. "Je jasné, že keď bol 15 minút do konca nerozhodný stav, mal som strach, že stroskotáme na prvej prekážke. Ale snažili sme sa až do konca, tlačili sme a dokázali sme rozhodnúť. Nebolo to prvýkrát, čo sme ukázali v závere mentálnu silu. Mali sme otrasný štart do zápasu, až postupne sme sa do toho dostali a zahodili aj tri-štyri čisté šance. Bola to pre nás dobrá lekcia. Nebolo to vôbec ľahké, chvíľami sme prepadali frustrácii, ale musíme sa pozerať dopredu a tešiť sa na žreb. Ďakujem fanúšikom za podporu, bolo nádherné vidieť 'plný dom' a sľubujem, že nabudúce budeme hrať lepšie."