Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Cieľom DAC je prvá trojka a účasť v európskych klubových súťažiach

Na snímke zľava tlačový manažér pre vonkajšie vzťahy futbalového klubu DAC Dunajská Streda Krisztián Nagy, hlavný tréner Bernd Storck, majiteľ klubu Oszkár Világi, športový riaditeľ Jan Van Daele a kapitán Zsolt Kalmár počas tradičnej predsezónnej tlačovej konferencie pred štartom novej sezóny Fortuna ligy v Dunajskej Strede v piatok 7. augusta 2020. Foto: TASR – Edmund Örzsik

Nálada v kabíne je výborná, hráči sa už tešia na novú sezónu.

Dunajská Streda 7. augusta (TASR) – Cieľom futbalistov DAC Dunajská Streda v novej sezóne Fortuna ligy je umiestnenie v prvej trojke a účasť v európskych klubových súťažiach. Na tradičnej predsezónnej tlačovej konferencii to zdôraznili majiteľ klubu Oszkár Világi, športový riaditeľ Jan Van Daele, hlavný tréner Bernd Storck a kapitán Zsolt Kalmár.

„Je to už siedma sezóna a pred každou vždy rozmýšľame, aké máme ciele a zázemie. V tomto ročníku sa zameriame aj na mládež. Očakávame, že dlhodobá práca prinesie ovocie. Máme už hráča, ktorý atakuje stabilný post v základnej jedenástke, prvá lastovička je tu. Pre nás sú dôležité aj výsledky mládežníckych klubov, aby tam boli dobré výsledky a mužstvá boli na popredných miestach. Keď sme dokončili infraštruktúru, povedal som, že sa musíme posilniť. Budeme sa usilovať, aby sme boli silnejší. Som rád, že nezačíname sezónu pod vedením nového trénera, ale pod vedením Bernda Storcka, ktorý už mužstvo koučoval v niekoľkých zápasoch. Pozná hráčov, aj súperov. Všetko je dané, aby sme vstúpili do nového ročníka pripravení, aby sme bojovali o popredné miesta. Prvé tri priečky musia byť samozrejmosťou, a hrať o európske klubové súťaže. Rok čo rok sme silnejší, naše ambície môžu byť aj vyššie. Tento ročník nebude celkom normálny, obmedzenia sa stále týkajú návštevnosti štadióna. Patríme medzi tých, ktorí sú takto obmedzení, záujem o naše zápasy je väčší, ako súčasne možnosti. Začíname európsku súťaž, kde je tiež obmedzenie, lebo hráme len jeden zápas. Preto ročník nebude normálny, ale dúfam, že sezónu absolvujeme úspešne a budeme spokojní s výsledkami,“ povedal na úvod Oszkár Világi, ktorý podotkol, že straty spôsobené pandémiou koronavírusu sú vysoké.

„Naša strata je v stovkách tisícoch eur, ale keď to takto bude pokračovať, bude to ešte viac. Teší nás, že predaj permanentiek bol úspešný, predali sme až 4200 permanentiek. Ďakujeme fanúšikom, že kúpili permanentky aj v ťažkom čase. Rozpočet klubu je 5,6 miliónov eur, ale táto suma bude ešte závisieť od transferov hráčov,“ dodal Világi.

Zmeny nastali aj v hráčskom kádri, šesticu odchádzajúcich futbalistov nahradili viaceré posily. „Pred dvomi mesiacmi sme predstavili trénera Storcka, za ten čas sa odohralo veľa. Spoznal tím, hráčov aj súperov. Mal priestor na to, aby sa zoznámil s prostredím. Výhodou štábu je, že tu bol už na konci minulej sezóny. Máme za sebou dobrú prípravu, proti výborným súperom. Transferové obdobie je špeciálne, trh je spomalený. Podarilo sa nám dotiahnuť štyroch hráčov. Môžem oznámiť novinku, podarilo sa nám podpísať trojročnú zmluvu s Andrijom Balićom, podarilo sa dohodnúť s Udinesem. Je to talentovaný hráč, môže byť top hráčom Fortuna ligy. Aj keď je mužstvo mladé, už má skúsenosti. Nebude to jednoduchý úvod, za 22 dní odohráme 7 zápasov,“ hodnotil zmenu v kádri športový riaditeľ Jan Van Daele.

DAC odohral dva prípravné zápasy proti silným francúzskym mužstvám. Olympique Marseille zdolal 2:1, od OGC Nice utŕžil debakel 0:6.

„Moja príprava sa začala už začiatkom júna, keď som prišiel do klubu. Som šťastný, že som mohol prísť už v júni, spoznal som prostredie. Mal som viac času preniesť na mužstvo nový štýl. Bolo dôležité, aby som spoznal mužstvo a doplnil ho vhodnými hráčmi. Budeme mať anglické týždne, potrebujeme širší káder. Čo sa týka prípravy, v prvom týždni boli tréningy zamerané na detaily. Chcel som odohrať zápasy proti silným súperom, čo je dôležité pre Európsku ligu. Proti Marseille sme odohrali dobrý zápas, potešil nás výsledok. V Rakúsku sme našli výborné prostredie, robili sme tvrdo aj fyzicky, to sa prejavilo aj proti Nice. Už sme však naladení na ligu a na Sereď. S ňou sme naposledy doma remizovali 0:0, čaká nás ťažký zápas. Našim cieľom je vyhrať všetky domáce stretnutia. Tešíme sa, že fanúšikovia môžu byť s nami na štadióne. Verím, že našu kvalitu dokážeme preniesť do víťazstiev.“ hodnotil prípravu Storck, ktorý podrobnejšie rozanalyzoval jednotlivé príchody.

„Jannik Müller je stredný obranca, má veľa skúseností, prišiel z druhej Bundesligy. Sidneyho Friedeho poznám z Herthy Berlín, boli sme spolu aj v Mouscroune. Yhoan Andzouana je výborný krídelník, môže hrať na pravej aj na ľavej strane. Sebastián Nebyla je hráčom do budúcnosti, ofenzívny stredopoliar, ktorý je technicky zdatný.“


Nálada v kabíne je výborná, hráči sa už tešia na novú sezónu. „Máme za sebou náročné týždne, denne s dvomi tréningami. Veľmi sa tešíme na začiatok sezóny, bude to ťažký mesiac, keďže za 22 dní odohráme 7 zápasov. Verím, že môžeme byť ešte úspešnejší, ako sme boli v minulej sezóne. Chceme sa dostať do prvej trojky a pobiť sa o titul. Tešíme sa, že môžeme naplniť 50 percent kapacity štadióna. Ešte viac by sme sa tešili, ak by bol plný celý štadión. Fanúšikovia nám dodávajú vždy obrovskú motiváciu.“ povedal kapitán Zsolt Kalmár.

Zmeny v kádri:

Príchody: Jannik Müller (Dynamo Dráždany), Sidney Friede (Hertha Berlín), Yhoan Andzouana (K.S.V. Roeselare), Sebastián Nebyla (West Ham United), Jorge Mendez, Matúš Malý, Sainey Njie (DAC U19)

Odchody: Adrián Slančík (Senica), Milan Šimčák (Senica), Dušan Lalatović (Partizan Belehrad), Lorenco Šimič (Sampdoria), Rocardo Phillips (Michalovce, hosť.), Lukáč Čmelík (ukončenie zmluvy)

Káder DAC pre sezónu 2020/2021:

Brankári: Benjamin Száraz, Martin Jedlička

Obrancovia: Danylo Beskorovainyi, Jannik Müller, Dominik Kružliak, Eric Davis, Matúš Malý, Cesar Blackman

Stredopoliari: Andrija Balić, Máté Vida, Andrej Fábry, Zsolt Kalmár, Sainey Njie, Sidney Friede, András Schäfer, Jorge Mendez, Martin Bednár, Sebastian Nebyla

Útočníci: Zuberu Sharani, Eric Ramirez, Jakub Švec, Yhoan Andzouana, Marko Divkovič