Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Postup Skalice a Michaloviec musí odklepnúť prezídium ÚLK

Na snímke nové logo súťaže. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Do konca aktuálnej sezóny druhej najvyššej súťaže zostávajú ešte tri kolá.

Bratislava 28. mája (TASR) - Zloženie tímov, ktoré budú hrať v najvyššej slovenskej súťaži Fortuna lige v sezóne 2015/2016 stále nie je známe. O definitívnej podobe musí rozhodnúť Prezídium Únie ligových klubov (ÚLK). Informovala o tom ÚLK v správe na oficiálnom webe fortunaliga.sk.

V súčasnosti je známa len dvojica, ktorá ligovú elitu opúšťa. Okrem poslednej Dukly Banská Bystrica nebude s určitosťou štartovať v najvyššej súťaži ani MFK Košice. "Ich vypadnutie z Fortuna ligy je isté na základe športových výsledkov a licenčnej smernice. Košice nezískali licenciu pre ročník 2015/2016, ktorá je na základe Smernice klubového licenčného systému 2012 nutným predpokladom pre účasť v najvyššej súťaži," potvrdil fakty výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

Zvyšných desať tímov má zaručený štart v najvyššej súťaži, pri zvyšných účastníkoch však ešte stále visí otáznik. "Fortuna ligu bude v budúcej sezóne s určitosťou tvoriť zvyšných desať tímov a jeden postupujúci z druhej najvyššej súťaže - Doxxbet ligy. O doplnení fortunaligovej dvanástky bude musieť rozhodnúť Prezídium ÚLK, pričom na základe Súťažného poriadku Slovenského futbalového zväzu (SFZ) môže byť toto miesto ponúknuté druhému mužstvu Doxxbet ligy. Prezídium ÚLK však bude zasadať až po Konferencii SFZ, ktorá sa bude konať 14. júna," vysvetlil Mertinyák.

Do konca aktuálnej sezóny druhej najvyššej súťaže zostávajú ešte tri kolá a o prvenstvo sa pobijú MFK Skalica s MFK Zemplín Michalovce, ktoré majú na lídra jednobodové manko. Do úvahy stále spadá viacero možností s jedenástimi či dvanástimi mužstvami. "Alternatívy nám ponúka Súťažný poriadok SFZ. Logickou možnosťou bude ponúknuť dodatočné miesto druhému tímu z tabuľky Doxxbet ligy, to ale taktiež musí splniť podmienky v rámci tzv. skráteného licenčného konania. Ak by niektoré z postupujúcich mužstiev žiadalo o výnimku z dôvodu nesplnenia infraštruktúrnych podmienok vyplývajúcich zo smernice ‚Infraštruktúra 2018’, musí dokladovať ich splnenie do konca roka 2015, respektíve doložiť zmluvu s majiteľom štadióna, ktorý spĺňa tieto podmienky, aby sme mali garanciu, že sa nová sezóna Fortuna ligy bude môcť odohrať bez problémov. Do úvahy budeme brať športové dôsledky nášho rozhodnutia, preto osobne nepredpokladám, že by sme odohrali najvyššiu súťaž s jedenástimi mužstvami, nakoľko táto forma má svoje športové úskalia. V tejto fáze ale nemôžeme zaujať jednoznačné stanovisko," upozornil Mertinyák.