Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

FORTUNA LIGA: V Žiline na jar bez posíl, v príprave prehrali len raz

Na snímke vľavo tréner MŠK Žilina Pavol Staňo, kapitán futbalového družstva MŠK Žilina Miroslav Káčer a športový manažér Karol Belaník počas tlačovej konferencie futbalového klubu MŠK Žilina dňa 13. februára 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V príprave sa už tradične okrem domácich podmienok pripravovali "Šošoni" aj v Dubaji. V siedmich zápasoch prehrali len raz.

Žilina 13. februára (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina majú za sebou zimnú prípravu pod taktovkou nového trénera Pavla Staňa. Rovnako ako minulý rok, ani tentokrát nedošlo v kádri k početnejším zmenám. Tou najväčšou bol odchod reprezentačného útočníka Róberta Boženíka do Feyenoordu Rotterdam.



V príprave sa už tradične okrem domácich podmienok pripravovali "Šošoni" aj v Dubaji. V siedmich zápasoch prehrali len raz, dvakrát remizovali a vyhrali štyri stretnutia. "Ja môžem potvrdiť, že príprava prebehla podľa očakávania. Súperi nás dobre preverili. Vidíme, kde sa môžeme posunúť a čo ešte musíme ešte zdokonaliť. Myslím si, že mužstvo je na ligu pripravené veľmi dobre," zhodnotil tréner Staňo.



Žilinčania najprv zdolali doma Podbrezovú 6:0. Následne zvíťazili aj v Ostrave s Baníkom. Na sústredení v Dubaji ich preverili tímy z Uzbekistanu, Kazachstanu, Lotyšska a Malajzie. Na záver prípravy v generálke porazili doma poľský tím GKS Tychy 6:2. Pred prílišným optimizmom varoval športový manažér tímu, Karol Belaník: "Medzinárodná konfrontácia bola dobrá, ale niekedy naozaj neviete, v akej fáze prípravy sú vaši súperi, prestriedajú sa tam dve jedenástky. Hráva sa bez divákov, na vedľajších ihriskách, takže chýba majstrovský náboj, ktorý pre nás príde až v nedeľu. Ale ja som presvedčený o tom, že sme dobre pripravení. Určite sa urobilo maximum pre to, aby sa zlepšila kvalitatívna zložka a výkonnosť mužstva. Verím, že to ukážeme od najbližšieho zápasu, ktorý hráme so Zlatými Moravcami.“

Tím okrem spomínaného Boženíka opustil aj stredopoliar Ivan Diaz, ktorý sa dohodol s Plzňou na hosťovaní do konca sezóny. V hre je aj prípadná opcia na prestup. Dvaja hráči z projektu, Roland Gerebenits a Peter Chríbik, ktorí sa nepresadili do A-tímu, strávia jarnú časť sezóny v Pohroní. Naopak, dve mladé nádeje by mali dostať šancu v Áčku. "Vytiahli sme hráčov z projektu, sú nimi Iľko a Kaprálik. V príprave mali premiéru a na základe ich výkonnosti, schopností a potenciálu do budúcnosti ostali v kádri,“ prezradil Belaník. Aj oni by mali pomôcť v boji o európske poháre. O motiváciu sa Belaník nebojí: "Ciele sú dané a nemenné, v prvej fáze sezóny sme sa chceli dostať do prvej šestky, aby sme mali možnosť konfrontovať sa s najlepšími. To sa nám podarilo v predstihu, takže verím, že v ďalších zápasoch budeme podávať dobré výkony. Verím, že budeme motivovaní, aby sme sa po minuloročnom jarnom nezdare kvalifikovali do pohárovej Európy."

Jarnú časť sezóny začnú Šošoni v nedeľu, keď doma privítajú Zlaté Moravce. "Chlapci, ale aj ja sa už veľmi tešíme na prvé ligové kolo. Je to výzva, je to úplne iné ako prípravné zápasy. Sme plní očakávania. Duch v šatni je veľmi dobrý, je tam chuť trénovať a pobiť sa o výsledok,“ uviedol tréner Staňo.

"Najdôležitejšie bude zastabilizovať naše výkony. Na jeseň sme mali výborný úvod, potom prišla slabšia pasáž a nakoniec víťazstvo v Senici. V dlhodobej súťaži je však dôležité, aby bola krivka výkonnosti stabilná,“ dodal kolu Belaník.

odchody: Róbert Boženík (Feyenoord Rotterdam), Ivan Diaz – (hosťovanie do konca sezóny vo Viktorii Plzeň)

Káder MŠK Žilina pre jarnú časť sezóny:



brankári: Miloš Volešák, Samuel Petráš, Dominik Holec
obrancovia: Filip Kaša, Branislav Sluka, Jakub Kiwior, Vladimír Majdan, Adam Kopas, Kristián Vallo, Martin Králik, Ján Minárik, Benson Anang, Besir Demiri
stredopoliari: Patrik Myslovič, Miroslav Káčer, Miroslav Gono, Vahan Bichakhchyan, Ján Bernát, Enis Fazlagič, Jakub Paur
útočníci: Lukáš Jánošík, Michal Tomič, Dávid Ďuriš, Filip Balaj, Dawid Kurminowski, Adrián Kaprálik, Patrik Iľko