Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Liga majstrov: Futbalová rozprávka. Atalanta prepísala históriu

Hráči Atalanty oslavujú po víťazstve nad Šachtarom v zápase C-skupiny Šachtar Doneck - Atalanta Bergamo 6. kola skupinovej fázy Ligy majstrov v Charkove 11. decembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Taliansky klub potreboval k postupu aj bodový zisk Manchestru City na pôde Dinama Záhreb.

Charkov 12. decembra (TASR) - Futbalisti talianskej Atalanty Bergamo sa predsa len dočkali vysnívaného postupu do osemfinále Ligy majstrov 2019/2020. V priamom súboji o postup do vyraďovacej časti zvíťazili na štadióne v Charkove nad Šachtarom Doneck presvedčivo 3:0, hoci ešte 30 minút pred koncom duelu bol stav nerozhodný.

Zverenci Giana Piera Gasperiniho pritom vstúpili do súťaže troma prehrami, po ktorých sa krčili na chvoste C-skupiny. Po domácej remíze s Manchestrom City a následnej výhre nad Dinamom Záhreb potrebovali v Charkove ukoristiť plný počet bodov. Po tejto výhre sa klub z Bergama stal vôbec prvým v histórii, ktorému sa zo základnej skupiny podarilo postúpiť po úvodných troch prehrách. "Uveril som tomu, že postúpime až v závere po našom treťom góle," uviedol Gasperini po zavŕšení historického obratu. "Dosiahli sme skvelý výsledok a sme naozaj šťastní. Je to úspech aj pre taliansky futbal," dodal 61-ročný kouč, ktorý aktuálne v Atalante trénuje už svoju štvrtú sezónu.

Úvodný gól hostí v podaní Timothyho Castagneho v 66. minúte musel odobriť až systém VAR. Prihrávajúci kapitán mužstva Alejandro Gomez sa nenachádzal v ofsajde a tak sa situácia v skupine výrazne zmenila a Atalanta vo virtuálnej tabuľke ihneď poskočila z posledného na druhé miesto. O 12 minút šiel predčasne pod sprchy za nešportové správanie domáci obranca Dodo, ktorý pri jednom zo súbojov s hosťujúcim hráčom stratil nervy. Atalanta následne po góloch Maria Pašaliča a Robina Gosensa potvrdila postup.

Po historickom úspechu klubu v rámci predchádzajúcej sezóny Serie A sa skromnému tímu podaril ďalší veľký úspech. "To čo sa nám podarilo, zostane navždy zapísané v histórii tohto klubu. Myslím si tiež, že na to nezabudne žiadny fanúšik, ktorý bol na štadióne," uviedol kapitán tímu Gomez. Tridsaťjedenročný stredopoliar vyzdvihol skromné pomery medzi hráčmi a ozajstnú silu kolektívu. "Aj napriek tomu, že medzi nami nie je žiadna veľká superstar, tvrdo sme spolu pracovali a dosiahli tento výnimočný výsledok," dodal.

Taliansky klub potreboval k postupu aj bodový zisk Manchestru City na pôde Dinama Záhreb. "Citizens" s už vopred zabezpečeným postupom v Chorvátsku zvíťazili 4:1. Zároveň so ziskom 16 bodov ovládli celú skupinu. Informovala agentúra AFP.