Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

LIGA MAJSTROV: Škrtelov Fenerbahce sa v 3. predkole stretne s Monacom

Slávna trofej určená pre víťaza futbalovej Ligy majstrov Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Futbalisti slovenského šampióna AS Trenčín sa v prípade postupu do 3. predkola Ligy majstrov 2016/17 stretnú s úspešnejším z dvojice Legia Varšava - Zrinski Mostar.

Nyon 15. júla (TASR) - Futbalisti slovenského šampióna AS Trenčín sa v prípade postupu do 3. predkola Ligy majstrov 2016/17 stretnú s úspešnejším z dvojice Legia Varšava (Poľ.) - Zrinski Mostar (BaH) (prvý zápas 1:1-pozn.). Rozhodol o tom piatkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

Úradujúci slovenský majster vystupoval ako nenasadený tím v prvej skupine majstrovskej vetvy. Za súperov mohol dostať Olympiacos Pireus, resp. úspešnejších z dvojíc Celtic Glasgow - Lincoln Red Imps, APOEL Nikózia - The New Saints či Dinamo Záhreb - Vardar Skopje.

V prípade postupu by Trenčín hral prvý duel proti súperovi z Poľska, resp. Bosny a Hercegoviny na domácej pôde, teda v Žiline. V drese poľského majstra pôsobí stále slovenský reprezentant Ondrej Duda, o ktorého služby sa ale eminentne zaujíma Hertha Berlín.

Zverenci trénera Martina Ševelu v úvodnom zápase 2. predkola zvíťazili na pôde slovinského majstra Olimpija Ľubľana 4:3, odveta je na programe 20. júla o 20.15 h v Žiline. Duely nasledujúcej kvalifikačnej fázy sa odohrajú 26. a 27. júla (prvé stretnutia), resp. 2. a 3. augusta (odvety).

Od 3. predkola sa účastníci rozdelili do tzv. majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V majstrovskej vetve sa tímy nemôžu stretnúť s klubmi krajín z prvých dvanástich miest v päťročnej klasifikácii UEFA. Už ôsmy rok za sebou sa teda LM hrá týmto systémom, ktorý dáva aj klubom s nižším renkingom väčšiu šancu dostať sa do vytúženej hlavnej fázy. V sezóne 2010/11 sa to podarilo futbalistom MŠK Žilina. Tím českého trénera Pavla Hapala sa po 1. FC Košice a Artmedii Petržalka stal len tretím klubom zo Slovenska, ktorému sa podaril prienik do skupiny LM.

V nemajstrovskej, resp. ligovej vetve boli nasadenými klubmi Šachtar Doneck, Ajax Amsterdam, Anderlecht Brusel, Fenerbahce Istanbul so sloveským duom Martin Škrtel a Miroslav Stoch, resp. Sparta Praha, nenasadenými boli PAOK Solún (Róbert Mak), Steaua Bukurešť, AC Monaco, Young Boys Bern a FK Rostov. Sparta dostala bývalého európskeho majstra Steaua Bukurešť z Rumunska, na ktorom v minulej sezóne v 2. predkole stroskotal práve Trenčín. Slávny holandský Ajax Amsterdam si zahrá o postup s PAOK, turecký Fenerbahce sa pobije o play off s francúzskym AS Monaco.

Zdolaní v oboch vetvách 3. predkola postúpia do play off EL 2016/17. Tento ročník je už 62. v elitnej európskej súťaži, resp. 25. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Finále sa bude hrať v Cardiffe na Millenium Stadium v sobotu 3. júna 2017.

Reakcia z tábora AS Trenčín na žreb 3. predkola:
Róbert Rybníček, generálny manažér AS Trenčín: "Samozrejme, najprv sa do 3. predkola treba dostať. Tam si už nenavyberáte, sú tam mnohé atraktívne mužstvá. My sme mohli dostať aj Celtic, čo by bolo tiež mimoriadne atraktívne. Myslím si, že ak by sa podarilo postúpiť nám aj Legii Varšava, porovnanie slovenského majstra s poľským by bolo veľmi zaujímavé. Ak sa nám to podarí, prvý zápas by sme hrali na domácej pôde. A to v Žiline, s ktorou sme už dopredu dohodnutí na spolupráci, čo sa týka nášho účinkovania v pohárovej Európe."


Žreb 3. predkola LM 2016/17:

majstrovská vetva:
Rosenborg Trondheim (Nór.)/IFK Norrköping (Švéd.) - The New Saints (Wal.)/APOEL Nikóza (Cyp.)
Vardar Skopje (Mac.)/Dinamo Záhreb (Chor.) - Dinamo Tbilisi (Gruz.)/FK Alaškert (Arm.)
Olympiakos Pireus (Gréc.) - Hapoel Beer-Sheva (Izr.)/Šeriff Tiraspol (Mold.)
Žalgiris Vilnius (Lit.)/FK Astana (Kaz.) - Lincoln Red Imps (Gib.)/Celtic Glasgow (Škót.)
Olimpija Ľubľana (Slovin.)/AS TRENČÍN (SR) - Zrinjski Mostar (BaH)/Legia Varšava (Poľ.)
Viktoria Plzeň (ČR) - FK Karabach (Azer.)/F91 Dudelange (Lux.)
Astra Giurgiu (Rum.) - FC Crusaders (Sev. Ír.)/FC Kodaň (Dán.)
BATE Borisov (Biel.)/SJK Seinäjoki (Fín.) - FC Dundalk (Ír.)/FH Hafnarfjördur (Isl.)
Ludogorec Razgrad (Bul.)/Mladost Podgorica (ČH) - FC Valletta (Malta)/Crvena Zvezda Belehrad (Srb.)
Partizani Tirana (Alb.)/Ferencváros Budapešť (Maď.) - FC Salzburg (Rak.)/FK Liepaja (Lot.)

ligová vetva:
Ajax Amsterdam (Hol.) - PAOK Solún (Gréc.)
Sparta Praha (ČR) - Steaua Bukurešť (Rum.)
Šachtar Doneck (Ukr.) - Young Boys Bern (Švaj.)
FK Rostov (Rus.) - Anderlecht Brusel (Belg.)
Fenerbahce Istanbul (Tur.) - AS Monako (Fr.)


Vizitky možných súperov AS Trenčín v majstrovskej vetve 3. predkola futbalovej Ligy majstrov 2016/17:

ZRINJSKI MOSTAR (BOSNA A HERCEGOVINA)
celý názov: Hrvatski športski klub Zrinjski Mostar
rok založenia: 1905
prezývka: Plemiči
štadión: Stadion pod Bijelim Brijegom (25.000 divákov)
predseda klubu: Marin Raspudič
tréner: Vinko Marinovič
najväčšie úspechy: štvornásobný majster Bosny a Hercegoviny, víťaz domáceho pohára 2007/2008

LEGIA VARŠAVA (POĽSKO)
celý názov: Legia Warszawa SA
rok založenia: 1916
prezývka: Wojskowi
štadión: Stadion Wojska Polskiego (31.103 divákov)
predseda klubu: Boguslaw Lesnodorski
tréner: Besnik Hasi (Alb.)
najväčšie úspechy: jedenásťnásobný majster Poľska, rekordný osemnásťnásobný víťaz domáceho pohára, štvornásobný víťaz domáceho superpohára, víťaz ligového pohára (2002), semifinalista Ligy majstrov (1970) a Pohára víťazov pohárov (1991)