Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Pre Bayern je odveta so Šachtarom ako finále, Chelsea hostí Parížanov

Futbalisti Bayernu Mníchov. Foto: TASR/AP

Bayern je jasným lídrom nemeckej bundesligy a už je aj vo štvrťfinále domáceho pohára, jasnou prioritou ale zostáva úspech v Lige majstrov.

Bratislava 11. marca (TASR) - Bayern Mníchov a Chelsea Londýn vstúpia v stredu do odvetných duelov osemfinále Ligy majstrov 2014/2015 v úlohe favoritov. Bayern privíta po bezgólovej remíze v prvom stretnutí ukrajinský Šachtar Doneck, Chelsea je proti Parížu St. Germain v sľubnej pozícii po nerozhodnom výsledku 1:1 spred troch týždňov. Výkop majú obe zápolenia tradične o 20.45 h.

"Tento zápas je pre nás ako finále," vyhlásil pred duelom so Šachtarom kouč Bayernu Pep Guardiola, ktorého zverenci sa naladili sobotňajším ligovým víťazstvom 3:1 na pôde Hannoveru. "Iba jediná vec má význam a tou je naše víťazstvo. Vieme, čo musíme urobiť. Súper má extrémne rýchlych útočníkov a nesmieme im dovoliť uplatniť ich prednosti. Potrebujeme byť stopercentne pripravení, pretože jednoduché to nebude."

Bayern je jasným lídrom nemeckej bundesligy a už je aj vo štvrťfinále domáceho pohára, jasnou prioritou ale zostáva úspech v Lige majstrov. V základnej skupine súťaže ukázal bavorský veľkoklub svoju silu na domácich trávnikoch, keď vyhral všetky tri duely bez inkasovaného gólu. Pôsobivá je aj jeho aktuálna forma - v lige v uplynulých štyroch stretnutiach nastrieľal spolu 21 gólov.

Domácim ešte stále bude chýbať kapitán Philipp Lahm, hoci sa po zranení členka opäť pripojil k spoluhráčom na pondelkovom tréningu. Do najbližších zápasov ale ešte nezasiahne. "Bayern musí postúpiť, ak chce dokázať príslušnosť k európskej elite," uviedol Lahm pre magazín Kicker. "Proti mnohým súperom sme oprávnene v pozícii favorita a tak to bude aj v stredu. Je iba na nás, aby sme to dokázali aj na trávniku." Bayern prvý duel dohrával bez vylúčeného Xabiho Alonsa a v odvete tak bude absentovať, do kádra sa ale po zranení vrátil obranca Medhi Benatia.

Rumunský kouč Šachtaru Mircea Lucescu vie, že jeho zverencov nečaká v Allianz Aréne ľahká úloha a volá po silnej tímovej disciplíne. "Podľa môjho názoru je Bayern momentálne najsilnejším klubovým mužstvom na svete. Musíme na jeho kvality a mimoriadnu taktickú disciplinovanosť odpovedať rovnakou mincou a presne dodržiavať to, na čom sa v kabíne dohodneme," vyhlásil Lucescu. Podľa neho má jeho tím nevýhodu v tom, že jarná ligová súťaž na Ukrajine sa rozbehla až koncom februára. "V tomto je Bayern ďaleko pred nami. Samozrejme, navrch má aj kvalitou kádra, ale vo futbale logika nie vždy platí. Vo futbale je možné všetko..."

Do kádra Šachtaru, ktorý ťahá sedemzápasovú šnúru bez prehry v súťažných zápasoch, sa po vypršaní trestu vracia defenzívny stredopoliar Taras Stepanenko. Ukrajinský tím v sobotu v domácej najvyššej súťaži remizoval na pôde Metalistu Charkov 2:2.

Chelsea po sedemdňovom oddychu nastúpi na Stamford Bridge proti PSG s túžbou vyradiť svojho súpera z pohárovej Európy druhý rok za sebou. Vlani práve domáci duel rozhodol vo štvrťfinále o postupe londýnskeho klubu a na podporu tribún sa bude líder Premier League spoliehať aj v stredu. Chelsea po víťazstve v anglickom Ligovom pohári pred vyše týždňom túži po ďalšej trofeji. "Triumf v pohári bol skvelý, atmosféra v hľadisku i šatni úžasná. Musíme si z toho zobrať pozitívnu skúsenosť aj do Ligy majstrov, chceme ešte viac trofejí. Všetko, čo teraz máme v hlavách, je zápas proti Parížu," uviedol pre klubový web obranca Gary Cahill.

Paríž St. Germain bojuje vo francúzskej lige o špicu s Lyonom a Marseille, cez víkend si doma hravo poradil s Lensom 4:1. "Boli sme efektívni a musíme to ukázať aj v Londýne," povedal po stretnutí tréner francúzskeho majstra Laurent Blanc, ktorý zároveň kritizoval argentínskeho útočníka Ezequiela Lavezziho, pretože nepremenil stopercentnú šancu pred prázdnou bránkou. "Ak to isté urobí na Stamford Bridge, tak asi nebudem jediný, kto ho za to nepochváli..."

Blanc už môže v odvete počítať aj so stredopoliarom Yohanom Cabayem. Ten absentoval pre problémy so slabinami, ale jeho zdravotný stav mu už umožní vybehnúť na trávnik. PSG však budú v stredu chýbať brazílsky krídelník Lucas a obranca Serge Aurier, obaja ešte nie sú fit po zranení. "Vieme, že môžeme šokovať Chelsea na jej trávniku a veríme si. Pravdou je, že proti Lensu sme dali štyri góly, v Londýne ale možno ani nebudeme mať spolu toľko šancí. Preto musíme každú využiť," dodal kouč PSG.

Na Stamford Bridge sa vracia niekdajší miláčik domáceho publika David Luiz, teraz už v inom drese. Dobre pozná aj trénera súpera Joseho Mourinha, pre britské médiá ho ale odmietol glorifikovať. "Je špeciálny možno pre vás, ale nie pre mňa. Na časy v Chelsea však spomínam v dobrom, bolo to krásne obdobie s množstvom triumfov," uviedol brazílsky obranca PSG.

Odvetné zápasy osemfinále LM 2014/2015, streda 11. marca (20.45 h):
Bayern Mníchov - Šachtar Doneck /rozhoduje: William Collum (Škót.)/
/Prvý zápas: 0:0/

Chelsea Londýn - Paríž St. Germain /rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)/
/Prvý zápas: 1:1/