Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Futbal

Historický triumf pre Severné Írsko po 34 rokoch

Fanúšikovia Severného Írska čakajú na začiatok zápasu C-skupiny medzi Ukrajinou a Severným Írskom na majstrovstvách Európy vo futbale v predmestí Lyonu Décines-Charpieu 16. júna 2016. Foto: TASR/AP

Hráči proti Ukrajine nastúpili s čiernymi páskami na rukávoch na znak úcty voči 24-ročnému Darrenovi Rodgersovi, ktorý sa zabil po páde z tribúny počas zápase Severné Írsko - Poľsko.


Lyon 17. júna (TASR) - Dlhých 34 rokov čakali fanúšikovia futbalovej reprezentácie Severného Írska na výhru ich tímu na veľkom podujatí. Vo štvrtok sa však "zeleno-biela armáda" dočkala, keď po výhre 2:0 nad Ukrajinou na EURO 2016 dosiahla svoj premiérový triumf na európskych šampionátoch.

Predchádzajúci veľký výsledok dosiahli Severní Íri na MS 1982, keď šokovali Španielsko. "Bolo to dlhé čakanie a my sme ho dnes ukončili. Už pred štartom šampionátu sme sa ako hráči medzi sebou rozprávali, že tu chceme urobiť dobrý výsledok. Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo. O pár rokov, keď ukončím kariéru, budem na tento deň spomínať ako na niečo extra špeciálne," usmieval sa 36-ročný stopér Gareth McAuley, ktorý prudkou hlavičkou krátko po zmene strán otvoril skóre. Gólovú poistku pridal v nadstavenom čase striedajúci Niall McGinn. Radosť z víťazstva zatienila správa o smrti už druhého severoírskeho fanúšika, ktorý skonal počas zápasu. "Sú dôležitejšie veci ako futbal. Jeho smrti je nám veľmi ľúto," povedal šéf exekutívy národnej futbalovej asociácie Patrick Nelson.

Hráči proti Ukrajine nastúpili s čiernymi páskami na rukávoch na znak úcty voči 24-ročnému Darrenovi Rodgersovi, ktorý sa zabil po páde z tribúny počas zápase Severné Írsko - Poľsko. "Výhru venujeme aj jemu," dodal McAuley.

Severní Íri predviedli proti Ukrajine bojovný výkon a v ďaždivom počasí dosiahli zaslúžené víťazstvo. "Ešte nikdy som sa na lavičke necítil tak hrdo ako dnes. Hráči ukázali odhodlanie, snahu a bojovné srdce. Nič viac som od nich nemohol chcieť," uviedol tréner Michael O'Neill.

Severní Íri majú blízko k postupu do osemfinále, v záverečnom vystúpení v skupine si zmerajú sily s Nemeckom.