Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Futbal

Pivarník 40 rokov po Belehrade:Ceste na vrchol predchádzalo 22 zápasov

Ján Pivarník sa v roku 1976 ako československý reprezentant stal majstrom Európy. Foto: TASR

Legendárny pravý obranca československej reprezentácie Ján Pivarník v rozhovore pre TASR priblížil, ako si s odstupom času spomína na slávne belehradské finále v roku 1976.


Bratislava 3. júna (TASR) - Štyridsiate výročie najväčšieho úspechu československého futbalu v jeho dejinách sa nezadržateľne blíži. Presne 20. júna 1976 sa Československo stalo v Belehrade majstrom Európy, keď vo finále kontinentálneho šampionátu po remíze 2:2 s NSR v predĺžení zvíťazilo v pamätnom jedenástkovom rozstrele 5:3.

Pečať na tomto jedinečnom úspechu zanechalo až osem slovenských futbalistov, ktorí nastúpili v základnej zostave na čele s kapitánom Antonom Ondrušom. V jedenástke trénerského tandemu Václav Ježek - Jozef Vengloš figurovali aj Ján Pivarník, Jozef Čapkovič, Koloman Gögh, Jozef Móder, Karol Dobiáš, Marián Masný a Ján Švehlík, z českých hráčov trojlístok Ivo Viktor, Antonín Panenka a Zdeněk Nehoda.

Legendárny pravý obranca Ján Pivarník v rozhovore pre TASR priblížil, ako si s odstupom času spomína na slávne belehradské finále. "Ceste na vrchol predchádzalo 22 zápasov, ktoré sme neprehrali. Už predtým sme v kvalifikácii odohrali veľké súboje. Portugalsko sme doma rozdrvili 5:0, vonku bolo 1:1. S Anglickom sa kvôli hmle musel na druhý deň opakovať zápas, v ktorom sme prehrávali 0:1. Nakoniec sme vyhrali 2:1 a ja som bol vtedy kapitán mužstva, na to nikdy nezabudnem."

Napriek sérii úspešných výsledkov cestovali "Čechoslováci" na šampionát skromne a v pozícii outsidera, veľké šance sa im v konkurencii Západného Nemecka, Holandska a domácej Juhoslávie nedávali. "Nemecko bolo posledným majstrom sveta a Holandsko finalistom. Domáca Juhoslávia mala silnú generáciu hráčov, z ktorých drvivá väčšina pôsobila v zahraničí a okrem toho mala za sebou temperamentných fanúšikov. Keď sme v semifinále zdolali Holandsko, nemali sme pred Nemcami rešpekt. Finále sa pre nás vyvíjalo sľubne, viedli sme 2:0. Nemci síce znížili, ale verili sme, že už to udržíme. V závere stretnutia rozhodca odpískal roh, ktorý vôbec nemal byť a súper z neho vďaka svojej buldodžej povahe vyrovnal... Neklesali sme na duchu, stále sme verili vo víťazstvo. Ustáli sme predĺženie a na rad prišiel rozstrel. Keď sa chystal kopať Panenka, išli sme za ním a povzbudili ho, že to zvládne. On s pre neho typicky stoickým pokojom odvetil: 'Nebojte se, já mu to tam šoupnu jako Viktorovi na Dukle'. Svoj 'dloubák' mal vyskúšaný v lige a rozhodol o tom, že sme boli majstri Európy. Dodnes je vďaka tej penalte slávny a mnohí hráči ho napodobňujú," rozhovoril sa Pivarník o pamätnom finále a vzápätí dodal: "Sila nášho mužstva nebola v individualitách, nemali sme Messiho alebo Ronalda. Ale boli sme silný a jednoliaty kolektív."

Zásluhu na jeho formovaní mal trénerský tandem Václav Ježek - Jozef Vengloš. "Príchodom Vengloša sme začali dosahovať lepšie výsledky, upokojila sa atmosféra v reprezentácii. Predtým mali hráči Dukly Praha pri zrazoch svoj stôl, slovanisti sedeli pri druhom, hráči z Trnavy boli tiež spolu len medzi sebou. Pamätám si, že po večeri boli povinné prechádzky, nuž Česi išli doprava, Slováci doľava, nefungovalo to tak, ako by malo. Za Vengloša také niečo neexistovalo, mužstvo ťahalo za jeden koniec povrazu a stmelila sa partia. Boli v nej zrelí hráči, medzi ktorými neexistovalo skupinkovanie a delenie podľa klubovej príslušnosti," tvrdí Pivarník. Napriek obrovskému úspechu sa žiadne veľkolepé oslavy po príchode do Prahy nekonali. "Ako sme na turnaj potichučky odišli, tak sme sa potichučky vrátili. Nedá sa to porovnať so súčasnosťou, keď niektoré mužstvo vyhrá Ligu majstrov a oslavuje s ním celé mesto a desaťtisíce fanúšikov. Teraz je však iná doba, viac sponzorov a propagácia futbalu v masmédiách prispievajú k futbalovému 'boomu'."

Pivarníka aj s odstupom času teší, že sa na počesť ME 1976 konajú rôzne exhibičné a spomienkové akcie. V marci pri príležitosti vyhlásenia výsledkov ankety o českého Futbalistu roka 2015 uviedli partiu z Belehradu do siene slávy českého futbalu. "Bola to veľkolepá akcia, na ktorej sa zúčastnil aj český prezident Miloš Zeman a ďalšie osobnosti spoločenského, kultúrneho a športového života. Na Slovensku sme si tento úspech pripomenuli nedávnou exhibíciou na Myjave. Vítam podujatia tohto charakteru a vnímam ich ako osvieženie krásnej minulosti," povedal pre TASR Pivarník, ktorému titul majstra Európy veľmi pomohol v jeho trénerskej kariére. "V zahraničí sa každý pozeral na to, kde si v minulosti hral a čo si dosiahol. Keď som prichádzal do arabského futbalu, kde som potom dlhé roky pôsobil, pomohlo mi, že som mal v životopise napísané - majster Európy. Ľahšie som si získal dôveru a rešpekt," dodal.

Úspech československého tímu z ME 1976 podčiarkuje aj skutočnosť, že až šesť jeho hráčov sa dostalo do najlepšej jedenástky šampionátu.



Fakty z ME 1976:

semifinále:

Záhreb

Holandsko - Československo 1:3 pp (1:1, 0:1)

Góly: 77. Ondruš (vl.) - 19. Ondruš, 114. Nehoda, 118. Veselý, ČK: 78. Neeskens, 114. van Hanegem - 59. Pollák. Rozhodoval: Thomas (Wal.), 25.000 divákov.

zostavy:

Holandsko: Schrijvers - Suurbier, Rijsbergen (37. van Hanegem), van Kraay, Krol - Neeskens, van der Kerkhof, Jansen - Rep (67. Geels), Cruyff, Rensenbrink. Tréner: G. Knobel

ČSSR: Viktor - Pivarník, Čapkovič (106. Jurkemik), Ondruš, Gögh - Dobiaš, Pollák, Panenka - Masný, Móder (91. Veselý), Nehoda. Tréneri: Ježek a Vengloš



Belehrad

Juhoslávia - Západné Nemecko 2:4 pp (2:2, 2:0)

Góly: 19. Popivoda, 30. Džajič - 64. Flohe, 82., 115. a 119. Müller



o 3. miesto:

Záhreb

Holandsko - Juhoslávia 3:2 pp (2:2, 2:1)

Góly: 27. a 107. Geels, 39. van der Kerkhof - 43. Katalinski, 82. Džajič



finále

Belehrad

Československo - Západné Nemecko 2:2 pp (2:2), 5:3 v rozstrele z 11 m

Góly: 8. Švehlík, 25. Dobiaš - 28. Müller, 89. Hölzenbein. Rozhodoval: Gonella (Tal.), 40.000 divákov.

rozstrel: Masný 1:0, Bonhof 1:1, Nehoda 2:1, Flohe 2:2, Ondruš 3:2, Bongartz 3:3, Jurkemik 4:3, Hoeness nedal, Panenka 5:3

zostavy:

ČSSR: Viktor - Pivarník, Čapkovič, Ondruš, Gögh - Panenka, Dobiaš (94. Veselý), Móder - Masný, Švehlík (80. Jurkemik), Nehoda. Tréneri: Ježek a Vengloš

NSR: Maier - Vogts, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Dietz - Wimmer (46. Flohe), Beer (80. Bongartz), Bonhof - Hoeness, Müller, Hölzenbein. Tréner: Schön



Najlepšia jedenástka ME 1976: Ivo Viktor - Ján Pivarník, Ruud Krol, Anton Ondruš, Franz Beckenbauer - Rainer Bonhof, Jaroslav Pollák, Antonín Panenka, Dragan Džajič - Zdeněk Nehoda, Dieter Müller