Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Švajčiari a Turci zabojujú o postupovú nádej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predchádzajúci vzájomný zápas Švajčiarska s Tureckom sa odohral na ME pred trinástimi rokmi. Turci zvíťazili v Bazileji 2:1.

Baku 18. júna (TASR) - Futbalisti Švajčiarska a Turecka nastúpia v nedeľu vo vzájomnom zápase v Baku s cieľom dosiahnuť prvé víťazstvo na ME 2020. Oba tímy zároveň bojujú o tretie miesto v A-skupine, ktoré im môže, ale nemusí stačiť na postup do osemfinále.

Švajčiari majú pred vzájomným zápasom lepšiu východiskovú pozíciu. Na konte majú bod za nerozhodný výsledok s Walesom 1:1. Remíza by ich síce udržala na tretej priečke, ale v šesťčlennej tabuľke tretích tímov by sa s dvoma bodmi s veľkou pravdepodobnosťou nedostali medzi postupujúcu štvoricu.

"Je to jednoduché - musíme streliť o jeden gól viac ako súper. Mali sme analýzu predošlého zápasu a vieme, ako musíme hrať. Niekoľko dní sme sa pripravovali na Turecko a z nášho tímu cítim veľké odhodlanie.

Po prehre s Talianskom 0:3 sme boli všetci veľmi sklamaní, nielen hráči, ale celý národ. V nedeľu chceme byť na opačnej strane,"
povedal stredopoliar Švajčiarska Steven Zuber na oficiálnej stránke Európskej futbalovej únie.

Turci potrebujú na udržanie si postupovej nádeje víťazstvo, ktorým by sa posunuli na tretie miesto. Švajčiari po remíze s Tureckom nestačili na rozbehnutých Talianov, ktorým podľahli 0:3. Favoritovi síce vzdorovali, ale nedokázali prekvapiť jeho obranu. Turci podľahli Taliansku (0:3) aj Walesu (0:2) a hrozí im, že na ME skončia rovnako ako v roku 2016 už v základnej skupine. Aj vtedy prehrali prvé dva zápasy a ani následné víťazstvo nad Českom ich pozíciu nezlepšilo.

"Chcel by som sa ešte ospravedlniť za prehru s Walesom. Veľmi sme sa snažili, ale proste to nestačilo. Stále máme pred sebou jedno vystúpenie, urobíme maximum pre víťazstvo nad Švajčiarskom," vyhlásil turecký obranca Umut Meras.

Predchádzajúci vzájomný zápas Švajčiarska s Tureckom sa odohral na ME pred trinástimi rokmi. Turci zvíťazili v Bazileji 2:1. Tréner Turecka Senol Günes sa narodil presne v deň prvého vzájomného zápasu Turecka so Švajčiarskom. V prípravnom stretnutí 1. júna 1952 vyhralo Švajčiarsko v Ankare 5:1.

A-skupina:

ŠVAJČIARSKO - TURECKO /nedeľa o 18.00 SELČ, Olympijský štadión v Baku/

Rozhodcovia: Slavko Vinčič - Tomaž Klančnik, Andraž Kovačič (všetci Slov.)

Predpokladané zostavy:

Švajčiarsko: Sommer - Elvedi, Schär, Akanji - Mbabu, Xhaka, Freuler, Rodriguez - Shaqiri - Embolo, Gavranovič

Turecko: Cakir - Müldür, Demiral, Söyüncü, Meras - Ünder, Ayhan, Yokuslu, Kahveci, Calhanoglu - Yilmaz


Tabuľka:

1. Taliansko 2 2 0 0 6:0 6*

2. Wales 2 1 1 0 3:1 4

3. Švajčiarsko 2 0 1 1 1:4 1

4. Turecko 2 0 0 2 0:5 0

*istý postup do osemfinále