Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Sterling sa odvďačil Southgateovi za dôveru, Daliča sklamal útok

Anglický futbalista Raheem Sterling (uprostred) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase základnej D-skupiny Anglicko - Chorvátsko na ME vo futbale v Londýne v nedeľu 13. júna 2021. Foto: TASR/AP

Obranca Joško Gvardiol sa stal vo veku 19 rokov najmladším hráčom, ktorý nastúpil za Chorvátsko na ME či MS.

Londýn 14. júna (TASR) - Anglickým futbalovým reprezentantom vyšiel revanš za semifinále MS 2018. V úvodnom vystúpení na EURO 2020 zdolali vo Wembley Chorvátsko 1:0 gólom Raheema Sterlinga, ktorý sa odvďačil Garethovi Southgateovi za dôveru.

Tréner Albiónu riešil dilemu, či nenasadiť Jacka Grealisha z Aston Villy. Napokon však dostal prednosť krídelník Manchestru City, ktorý v 57. minúte po kolmici Kalvina Phillipsa zabezpečil Angličanom tri body.

"Víťazstvo v úvodnom zápase na turnaji vždy poteší, ešte väčšiu radosť však mám z predvedeného výkonu. Hralo sa v horúčave, no hráči si na to rýchlo zvykli a od úvodných minút udávali tón. Chorvátom toho veľa nedovolili. Sú to vicemajstri sveta, triumf nad súperom tohto rangu má veľkú cenu. Po úspešnom štarte do šampionátu z hráčov trochu opadne napätie, nemôžeme však poľaviť v koncentrácii, lebo v skupine náš čakajú ešte ďalšie dva náročné zápasy," zdôraznil Southgate.

Sterlingovi sa v dueli s Chorvátskom splnil sen. "Vyrastal som kúsok od štadióna, dve minúty cesty odtiaľto. Vždy som sníval o tom, že keď tu nastúpim, podarí sa mi streliť gól. Skvelý pocit, že to vyšlo a pomohol som ním k zisku troch bodov. Bol to prvý zápas, potrebovali sme ho vyhrať. Zomkli sme sa ako tím, chlapci boli úžasní."

Angličania od začiatku vyrukovali s vysokým napádaním a Chorváti mali problémy s rozohrávkou. Už v 6. minúte mohol otvoriť skóre Phil Foden, ktorý si šikovne posunul loptu na ľavačku a opečiatkoval ňou pravú žrď.

"Od úvodného hvizdu sme išli do toho naplno. V prvej dvadsaťminútovke sme na ihrisku dominovali a vypracovali sme si viacero dobrých šancí. V príprave sme popracovali na pressingu a dokázali sme ho účinne použiť. Bol to z našej strany brilantný zápas," uviedol pre bbc.com stredopoliar Mason Mount.

Chorváti, ktorí sú súperom Slovenska v kvalifikácii MS 2022, sa nedokázali presadiť proti dobre organizovanej obrane súpera. Kouč Zlatko Dalič priznal, že mali problémy vyrovnať sa s náročnými podmienkami a vysokou vlhkosťou vzduchu.

"Angličania uspeli zaslúžene, blahoželám im k víťazstvu. Ich úvodný tlak sme prečkali bez ujmy a postupne sme sa dostali do rytmu, v druhom polčase však prišla chyba, po ktorej sme inkasovali. V útoku sme toho veľa neukázali. Musíme napraviť niektoré veci, som však optimista. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili zo skupiny."

Obranca Joško Gvardiol sa stal vo veku 19 rokov najmladším hráčom, ktorý nastúpil za Chorvátsko na ME či MS.

"V úvode zápasu som bol nervózny, no postupne to zo mňa opadlo. Vedeli sme, že Angličania majú svoju kvalitu. Náš výkon nebol optimálny, musíme sa zlepšiť. Reprezentovať svoju krajinu na veľkom turnaji je skvelý pocit, škoda, že pri mojom debute sme prehrali. Chcem sa však poďakovať spoluhráčom za pomoc, uľahčili mi to."