Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Futbalisti Mexika vyhrali nad Kamerunom 1:0 na MS v Brazílii

Na snímke vľavo mexický stredopoliar Andres Guardado, vpravo hlavičkuje kamerunský stredopoliar Stephane Mbia v zápase A-skupiny MS vo futbale 2014 Mexiko - Kamerun na štadióne Arena das Dunas v brazílskom meste Natal v piatok 13. júna 2014. Foto: TASR/AP Photo

Omyly rozhodcu vykúpil Peralta.


Natal 13. júna (TASR) - Futbalisti Mexika zvíťazili v piatkovom zápase na MS v Brazílii nad Kamerunom 1:0. Do tabuľky A-skupiny si účastník stredoamerickej zóny CONCACAF pripísal tri body rovnako ako domáca reprezentácia, ktorá deň predtým v otváracom súboji v Sao Paule zdolala Chorvátsko 3:1.

Duel v Natale ovplyvnili hrubé chyby kolumbijského rozhodcu Wilmara Roldana, ktorý v prvom polčase neuznal Mexiku dva regulárne góly Giovaniho dos Santosa. V 61. minúte predsa len rozhodol o triumfe dominujúcich Mexičanov útočník Oribe Peralta.

V utorok 17. júna o 21.00 SELČ sa vo Fortaleze stretne v súboji trojbodových tímov Brazília s Mexikom, Chorváti v stredu 18. júna narazia v Manause na Kamerun (21.00).

Fotogaléria: MS vo futbale: Mexiko - Kamerun


Priebeh zápasu

Na snímke druhý zľava mexický útočník Oribe Peralta strieľa úvodný gól, vľavo prekonaný kamerunský brankár Charles Itandje v zápase A-skupiny MS vo futbale 2014 Mexiko - Kamerun na štadióne Arena das Dunas v brazílskom meste Natal v piatok 13. júna 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Pred zápasom sa v Natale ležiacom na východe krajiny pri brehoch Atlantiku spustil vytrvalý dážď, ktorý naberal na intenzite a hráči o 13-tej hodine brazílskeho času vybehli na šmykľavý trávnik. Lepšie sa s tým vyrovnali aktívnejší a priamočiarejší Mexičania, ktorí proti zatiahnutému súperovi sústrediacemu sa na brejky vedeli šikovne zakombinovať. Spočiatku len po šestnástku, keď prvým dvom propagačným pokusom Mexika chýbala presnosť a razancia. V 11. minúte po centri Herreru rozvlnil sieť dos Santos, lenže rozhodca jeho gól pre údajný ofsajd neuznal a nebolo to správne rozhodnutie. Na opačnej strane z rovnakého dôvodu neplatil ani zásah Choupoa-Motinga, v tomto prípade však išlo o správne posúdenie situácie v podaní čiarového arbitra. V 21. minúte mal najväčšiu šancu dovtedajšieho priebehu Eto'o, ktorého strela ľavačkou sa obtrela o žrď mexickej brány.

Išlo však skôr o ojedinelý výkrik "neskrotných levov", ktorí sa väčšinu času bránili náporovým krídelným akciám súpera. Vzápätí si na center zo strany dobre naskakoval Moreno, ktorý bol vo výhodnej pozícii pred odkrytou bránou súpera, ale loptu mu z hlavy vzal spoluhráč Marquez a minul cieľ. V 29. minúte boli znova v kurze kolumbijskí rozhodcovia, ktorí obrali Mexiko v krátkom čase o druhý gól. Po rohu Layuna sa lopta od hlavy jedného z obrancov Kamerunu dostala na zadnej žrdi k dos Santosovi, ktorý ju dopravil do siete, pričom v momente zakončenia v žiadnom prípade nemohol byť v postavení mimo hry. V dôsledku hrubých chýb rozhodcov namiesto 2:0 pre Mexiko svietilo na tabuli bezgólové skóre.

V úvodnej 45-minútovke "horel" Kamerun najmä na svojej pravej strane defenzívy, jeho nemecký kouč Volker Finke sa preto rozhodol poslať do hry Nounkeua namiesto Djeugoueho. Tlaku Mexika sa však Afričania nevyhli. V 48. minúte sa ocitol v šanci Peralta, ktorý vyskúšal šťastie tvrdou strelou medzi nohy Itandjeho, ale nepochodil. Útočník mexického tímu sa napokon dočkal v 61. minúte, keď zasunul do brány strelu dos Santosa, ktorú Itandje vyrazil len pred seba - 1:0. Mexiko sa zaslúžene ujalo vedenia a v ďalšom priebehu rutinovane kontrolovalo dianie na ihrisku. Súpera pustilo len do jedinej šance. V nadstavenom čase sa Moukandjo bravúrne zavesil do vzduchu a Ochoa sa musel poriadne natiahnuť, aby zabránil gólu. Loptu však za svoj chrbát nepustil a Mexiko si tak pri jubilejnom 50. štarte na svetovom šampionáte pripísalo historický prvý skalp afrického tímu.

A-skupina, 1. kolo:
Mexiko - Kamerun 1:0 (0:0)
Gól:
61. Peralta. ŽK: Moreno - Nounkeu. Rozhodovali: Roldan - Clavijo, Diaz (všetci Kol.), 37.500 divákov.

Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodriguez, Marquez, Moreno - Herrera (90.+2 Salcido), Vazquez, Guardado (69. Fabian), Layun - Peralta (74. Hernandez), dos Santos

Kamerun: Itandje - Djeugoue (46. Nounkeu), N'Koulou, Chedjou, Assou-Ekotto - Mbia, Song (79. Webo), Enoh - Moukandjo, Eto'o, Choupo-Moting

Hlasy po zápase (zdroj: dpa, L'Equipe):

Miguel Herrera, tréner Mexika: "Ukradli nám dva góly a neviem prečo. Nenechali sme sa však znechutiť zvláštnymi verdiktmi rozhodcu. Získali sme tri body, s ktorými pôjdeme do ďalšieho zápasu a bude sa nám s nimi lepšie dýchať. Úspešný vstup do turnaja je vždy veľmi dôležitý, dnes som spokojný s víťazstvom aj predvedeným výkonom."
Volker Finke, tréner Kamerunu: "Chceli sme hrať na brejky, ale narazili sme na veľmi dobre pripraveného súpera. Mexičania nás mali prečítaných, v prvom polčase si vytvoril jedinú šancu Eto'o, no mieril len do žrde. V náročných podmienkach moji hráči bojovali, ale odmeny sa nedočkali. V závere sa od nás po hlavičke Moukandja odklonilo šťastie, keď súpera podržal vynikajúcim zákrokom Ochoa."
Oribe Peralta, útočník Mexika (autor víťazného gólu): "Tvrdo sme sa na víťazstvo nadreli, vydali sme zo seba všetky sily. Toto víťazstvo venujem všetkým ľuďom, ktorí nás podporujú a veria nám. Tvoríme silný tím, zišli sme sa tu dobrá partia. Dnes nás môžu mrzieť akurát nepremenené šance, na tomto musíme popracovať. Sme však len na začiatku našej cesty."

Tabuľka A-skupiny:
1. Brazília 1 1 0 0 3:1 3
2. Mexiko 1 1 0 0 1:0 3
3. Kamerun 1 0 0 1 0:1 0
4. Chorvátsko 1 0 0 1 1:3 0