Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Brazílčania smútia, v súboji o tretie miesto prehrali s Holandskom 0:3

Smutní futbalisti Brazílie po treťom góle v zápase o 3. miesto na MS vo futbale 2014 Brazília - Holandsko (0:3) na Národnom štadióne v brazílskej Brasilii v sobotu 12. júla 2014. Foto: FOTO TASR/AP

Futbalisti Holandska si z Brazílie odnášajú bronzové medaily.

Brasilia 12. júla (TASR) - Futbalisti Holandska získali v sobotu na 20. MS v Brazílii bronzové medaily po triumfe 3:0 nad domácou reprezentáciou. Góly "Oranjes" dali už v 3. minúte z penalty Robin van Persie a v 16. minúte aj nepokrytý Daley Blind. V nadstavenom čase duelu ešte tretí úder domácim zasadil Georginio Wijnaldum.

Brazília hrala o bronz štvrtýkrát, v roku 1978 zdolala Talianov, v roku 1974 podľahla Poľsku a v roku 1938 zvíťazila nad Švédmi. Holanďania hrali o 3. miesto druhýkrát, v roku 1998 prehrali s Chorvátmi. Teraz si tak zapísali zisk ich prvého bronzu.

Smutným hrdinom domácich sa stal brankár Julio Cesar, ktorý inkasoval na finálových turnajoch v drese "kanárikov" jeho 16. a 17. gól, čí prekonal negatívny zápis brankárskeho kolegu Taffarela. Ten lovil na MS loptu spoza vlastného chrbta 15-krát.

Tréner domácich Luiz Felipe Scolari urobil v základnej zostave šesť zmien oproti potupe v semifinále (1:7) s Nemeckom. Po treste sa vrátil kapitán Thiago Silva, na hrote Freda vymenil Jo. Marcela nahradil Maxwell, zo zostavy vypadli Hulk, Bernard a Fernandinho a prišli Ramires, Willian a Paulinho. Kouč Holanďanov Louis van Gaal vymenil Nigela de Jonga Jordym Clasiem, a keďže sa v rozcvičke zranil Wesley Sneijder, poslal do hry Jonathana de Guzmana. Priamo na štadión prišiel spoluhráčov osobne povzbudiť zranený Neymar, ktorý sedel počas zápasu na lavičke 5-násobných majstrov sveta.



Domáci začali tam, kde skončili v súboji s Nemeckom. V 3. minúte inkasovali gól od van Persieho z penalty, keď alžírsky rozhodca Haimoudi po zákroku Thiaga Silvu, ktorý stiahol Robbena na hranici 16-ky, nenariadil priamy kop a nevylúčil domáceho kapitána, ale odpískal jedenástku a dal mu len žltú kartu. Do rozhodenej brazílskej obrany Holanďania zaútočili dobre aj v 16. minúte, po prihrávke Robbena do zrejme tesného ofsajdu a centri de Guzmana do 16-ky Luiz hlavou odvrátil len ku Blindovi, ktorý komfortne prestrelil bezmocného Cesara. Hralo sa aj vďaka rýchlym gólom úplne otvorene, Brazílčania sa síce snažili niečo vymyslieť, ale nedarilo sa im prelomiť herný kŕč. Ani v 38. minúte, keď loptu po centri Oscara nezasunul loptu do holandskej siete nik z tria nabiehajúcich "kanárikov".

V druhom polčase sa v 60. minúte k strele odhodlal Ramires, ale minul ľavú žrď Cillessenovej brány. Neujal sa ani priamy kop Luiza v 63. minúte, ktorý holandský brankár v pokoji zlikvidoval. V 82. minúte sa nepískala ďalšia penalta po zákroku Fernandinha na Robbena. Holanďania v závere súperovi ani nedovolili vytiahnuť vyšší pressing, domáci sa oň ani nijak zvlášť nepokúsili. Naopak, tretí úder zasadil domácim v nadstavenom čase ešte Wijnaldum po centri Janmaata a tak strieborný tím z MS 2010 v JAR s prehľadom dokráčal k medailám, tentoraz bronzového lesku, i v Brazílii.

Holandský obranca Daley Blind (vľavo) strieľa druhý gól Holandska v zápase o 3. miesto na MS vo futbale 2014 Holandsko – Brazília na Národnom štadióne v brazílskej Brasílii v sobotu 12. júla 2014.
FOTO TASR/AP


Hlasy po zápase

Arjen Robben, útočník Holandska: "Máme veľkú radosť. Je to česť hrať v tomto mužstve. Bronz sme si zaslúžili. Viac ako súper. Najmä ak sa pozriete na to, ako sa hráči, ktorí sa dostali na ihrisko, ešte raz vzchopili a odovzdali sme všetko."

Thiago Silva, kapitán Brazílie: "Myslím si, že sme si takto nezaslúžili skončiť na turnaji. Musíme sa ospravedlniť fanúšikom, na konci nás vypískali, čo je úplne normálne. Pretože sú aj oni veľmi sklamaní. Je to veľmi ťažké."

Oscar, stredopoliar Brazílie: "Čo na toto povedať. Dúfali sme, že získame bronz. Ale nepodarilo sa to, nebol to opäť náš deň. Prehrali sme, nie je čo hodnotiť. Stratili sme zápas v pár minútach, a potom sme sa iba naháňali. Sme všetci smutní, ľudia sú smutní, ale snažili sme sa až do konca."

Louis van Gaal, tréner Holandska: "Toto je najlepší tím, s akým som pracoval. Cesta však vôbec nebola jednoduchá. Brazílčania mali k dispozícii o jeden deň voľna naviac, no my sme dobre zachytili úvod zápasu. Som hrdý na hráčov."

Luiz Felipe Scolari, tréner Brazílie: "Nemyslím si, že by sme hrali zle. Chlapci tvrdo bojovali od začiatku, vytvárali si šance. Prehrať 0:3 nie je príjemné. O mojej budúcnosti pri reprezentácii rozhodne konfederácia."

MS v Brazílii, o 3. miesto:

Brazília - Holandsko 0:3


Góly: 3. van Persie (z 11 m), 16. Blind, 90.+1 Wijnaldum, ŽK: Thiago Silva, Fernandinho, Oscar - Robben, de Guzman.
Rozhodcovia: Haimoudi (Alž.) - Achik (Mar.), Etchiali (Alž.), 69.600 divákov.

ZOSTAVY
Brazília: Cesar - Maicon, Thiago Silva, Luiz, Maxwell - Gustavo (46. Fernandinho), Paulinho (57. Hernanes) - Ramires (73. Hulk), Oscar, Willian - Jo
Holandsko: Cillessen (90.+3 Vorm) - Kuyt, de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind (71. Janmaat) - Wijnaldum, de Guzman, Clasie - Robben, van Persie

Poradie strelcov na 20. MS vo futbale v Brazílii po zápase o bronz (63 zo 64 zápasov, 170 gólov):
6 gólov: James Rodriguez (Kol.)
5 gólov: Thomas Müller (Nem.)
4 góly: Lionel Messi (Arg.), Neymar (Braz.), Robin van Persie (Hol.)
3 góly: Enner Valencia (Ekv.), Karim Benzema (Fr.), Arjen Robben (Hol.), Xherdan Shaqiri (Švajč.), Andre Schürrle (Nem.)
2 góly: Islam Slimani, Abdelmoumene Djabou (obaja Alž.), Tim Cahill (Austr.), Wilfried Bony, Gervinho (obaja P.Slon.), André Ayew, Asamoah Gyan (obaja Ghana), Jackson Martinez (Kol.), Mario Mandžukič, Ivan Perišič (obaja Chorv.), Memphis Depay (Hol.), Ahmed Musa (Nig.), Clint Dempsey (USA), Luis Suarez (Urug.), Alexis Sanchez (Čile), Bryan Ruiz (Kost.), Mats Hummels (Nem.), David Luiz a Oscar (obaja Braz.), Toni Kroos, Miroslav Klose (obaja Nem.)
1 gól: Yacine Brahimi, Sofiane Feghouli, Rafik Halliche (všetci Alž.), Marcos Rojo, Angel Di Maria, Gonzalo Higuain (všetci Arg.), Mile Jedinak (Austr.), Marouane Fellaini, Dries Mertens, Divock Origi, Jan Vertonghen, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku (všetci Belg.), Edin Džeko, Vedad Ibiševič, Miralem Pjanič, Avdija Vršajevič (všetci Bos.), Thiago Silva, Fernandinho, Fred (všetci Braz.), Charles Aranguiz, Jean Beausejour, Jorge Valdivia, Eduardo Vargas (všetci Čile), Joel Campbell, Oscar Duarte, Marco Ureňa (všetci Kost.), Mario Götze, Mesut Özil, Sami Khedira (všetci Nem.), Wayne Rooney, Daniel Sturridge (obaja Angl.), Olivier Giroud, Blaise Matuidi, Moussa Sissoko, Mathieu Valbuena, Paul Pogba (všetci Fr.), Giorgios Samaras, Andreas Samaris, Sokratis Papastathopoulos (všetci Gréc.), Carlo Costly (Hond.), Reza Ghoochannejhad (Irán), Mario Balotelli, Claudio Marchisio (obaja Tal.), Keisuke Honda, Šindži Okazaki (obaja Jap.), Joel Matip (Kam.), Pablo Armero, Juan Cuadrado, Juan Quintero, Teofilo Gutierrez (všetci Kol.), Ivica Olič (Chorv.), Andres Guardado, Javier Hernandez, Rafael Marquez, Oribe Peralta, Giovani dos Santos (všetci Mex.), Leroy Fer, Stefan de Vrij, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, Daley Blind, Georginio Wijnaldum (všetci Hol.), Peter Odemwingie (Nig.), Cristiano Ronaldo, Nani, Silvestre Varela (všetci Portug.), Alexander Keržakov, Alexander Kokorin (Rus.), Blerim Džemaili, Admir Mehmedi, Haris Seferovič, Granit Xhaka (všetci Švajč.), Juan Mata, Fernando Torres, David Villa, Xabi Alonso (Všetci Šp.), Koo Ja-Cheol, Lee Keun-Ho, Son Heung-Min (Kór.), John Brooks, Jermaine Jones, Julian Green (všetci USA), Edinson Cavani, Diego Godin (obaja Urug.), Angel Di Maria (Arg.)

vlastné góly (5): Sead Kolašinac (BaH), Marcelo (Braz.), Noel Valladares (Hond.), John Boye (Ghana), Joseph Yobo (Nig.)