Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Futbal

Chorvátsku vyšiel ťah s trénerom, Island najmenším štátom MS

Futbalisti Islandu, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Futbalisti Islandu potvrdili priamy postup z I-skupiny triumfom na vlastnej pôde 2:0 nad nováčikom kvalifikačných cyklov z Kosova.

Kyjev 10. októbra (TASR) - Útočník chorvátskej futbalovej reprezentácie Andrej Kramarič čakal na otvorenie streleckého účtu v kvalifikácii majstrovstiev sveta až do pondelňajšieho záverečného stretnutia I-skupiny. Na Ukrajine sa presadil hneď dvakrát. Víťazstvo 2:0 poslalo Chorvátsko do baráže a zarmútilo slovenských fanúšikov, ktorí dúfali v nerozhodný výsledok. Jedine ten by pomohol zverencom Jána Kozáka.

V Kyjeve sa hralo bez gólov do 62. minúty, keď Kramarič hlavičkou zužitkoval center kapitána Luku Modriča. Poisťujúci zásah pridal o osem minút neskôr do prázdnej domácej bránky po prihrávke Ivana Rakitiča. "Budem si pamätať tento večer, ale ešte máme pred sebou dva náročné zápasy. Pociťovali sme fyzickú i psychickú únavu, dobre sme sa však pripravili. Hrali sme trpezlivo, Ukrajinci museli otvoriť hru, vyčkávali sme na naše šance. Mne sa ich podarilo využiť. Ľudia v Chorvátsku sa tešia, takto treba pokračovať. Škoda duelu s Fínskom, mohli sme to vyriešiť už skôr. Konečne však prichádzame domov s úsmevom," citovala útočníka nemeckého Hoffenheimu stránka index.hr.

Chorvátskemu futbalovému zväzu (HNS) vyšiel ťah so zmenou hlavného trénera pred posledným vystúpením v skupine. Zlatko Dalič nahradil Anteho Čačiča po domácej remíze 1:1 s Fínskom. "Náš cieľ bol nechať na ihrisku srdcia a to sme aj urobili. Predviedli sme vyspelý výkon bez paniky a náhlenia. Gratulujem chalanom, ale nič ešte nie je hotové, spravili sme iba polovicu. Musíme sa nachystať na baráž," vyhlásil Modrič. Jeho partia sa meno súpera dozvie na žrebe v utorok 17. októbra, zrejme ním bude jedna reprezentácia z kvarteta Grécko, Švédsko, Severné Írsko, Írsko.

Island nemá starosti s barážou. Priamy postup z I-skupiny potvrdil triumfom na vlastnej pôde 2:0 nad nováčikom kvalifikačných cyklov z Kosova, o ktorý sa postarali legionári z najvyššej anglickej súťaže Gylfi Sigurdsson a Johann Gudmundsson. Island sa na záverečný turnaj MS prepracoval premiérovo v histórii a stal sa najmenším účastníkom. Na ostrove žije približne 335.000 obyvateľov, po prvý raz bude na svetovom šampionáte krajina s menšou než miliónovou populáciou. Islanďania pokračujú v sympatickom dojme z minuloročných majstrovstiev Európy, kde v osemfinále vyradili favorizovaných Angličanov.

"Prvé pivo po záťahu nechutí najlepšie. Najťažšie bolo opätovne sa naštartovať po obrovskej party, akú sme zažili na ME vo Francúzsku. Navyše, ocitli sme sa v skupine s Chorvátskom, Tureckom, Ukrajinou a Fínskom. Sú kvalitnejší než ukazuje ich pozícia v tabuľke. Tento úspech nie je koniec, ale iba zastávka na dlhej ceste do cieľa," povedal kouč Islandu Heimir Hallgrimsson, ktorý pracuje na čiastočný úväzok ako zubár.