Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Futbal-MS: V prvých barážových dueloch triumfy Chorvátov a Švajčiarov

Na snímke uprostred naľavo dole hráč Chorvátska Nikola Kalinič strieľa na bránu v 1. zápase európskej baráže MS 2018 vo futbale Chorvátsko - Grécko v Záhrebe 9. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Futbalisti Chorvátska a Švajčiarska si vo štvrtok vybojovali výborné východiskové pozície v boji o postup na MS 2018 v Rusku.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Futbalisti Chorvátska a Švajčiarska si vo štvrtok vybojovali výborné východiskové pozície v boji o postup na MS 2018 v Rusku. V Záhrebe domáci výber zvíťazil v prvom stretnutí európskej baráže nad Gréckom 4:1, v Belfaste uspeli Švajčiari nad domácim Severným Írskom 1:0.

Na Maksimire sa čakala pozorná grécke defenzíva, tá ale skolabovala už v 12. minúte. To brankár hostí urobil hrubú chybu pri spracovaní lopty a musel faulovať Nikolu Kaliniča. Nariadenú penaltu bezpečne premenil Luka Modrič. Kalinič sa potom šikovne presadil v 19. minúte - 2:0. Hoci Sokratis Papastathopoulos v 30. minúte po rohu hlavou znížil, v 33. minúte po luxusnom centri Šime Vrsaljka hlavou dal tretí gól domácich Ivan Perišič. V zaujímavej partii domáci v 49. minúte po ďalšej hrubej chybe v obrane hostí strelili štvrtý gól vďaka Andrejovi Kramaričovi. Chorváti si výhru už ustrážili a doma neprehrali už v dvanástich súťažných zápasoch v rade.

Vo Windsor Parku sa v prvom polčase neurodilo veľa šancí, o čosi aktívnejší hostia mali dve, no nevyužili ich. V druhom polčase hneď na úvod perfektnou technickou strelou o centimetre minul cieľ Švajčiar Xherdan Shaqiri. V 57. minúte zahral domáci Corry Evans vo vlastnej šestnástke rukou a nariadenú penaltu premenil Ricardo Rodriguez. Keď potom domáci Josh Magennis a Chris Brunt nevyužili svoje šance, výber švajčiarskeho trénera Vladimira Petkovica si vytvoril skvelú pozíciu do domácej konfrontácie.

Odvety sú na programe v nedeľu 12. novembra v Pireu, resp. v Bazileji.

1. zápasy európskej baráže MS 2018:



Záhreb

Chorvátsko - Grécko 4:1 (3:1)

Góly:
13. Modrič (z 11 m),
19. Kalinič,
33. Perišič,
49. Kramarič - 30. Papastathopoulos,
rozhodoval: Rocchi (Tal.), 30.013 divákov.



Belfast

Severné Írsko - Švajčiarsko 0:1 (0:0)

Gól: 58. Rodriguez (z 11 m),
rozhodoval: Hategan (Rum.), 18.000 divákov.

odvety:

nedeľa 12. novembra
(18.00): Švajčiarsko - Severné Írsko /Bazilej/,
(20.45): Grécko - Chorvátsko /Pireus/