Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Argentínu proti Iránu spasil Messi, víťazný gól strelil v 91. minúte

Lionel Messi sa teší z víťazného gólu do siete Iránu Foto: TASR/AP

Futbalisti dvojnásobných svetových šampiónov z Argentíny zvíťazili v F-skupine na MS v Brazílii nad Iránom 1:0 a postúpili do osemfinále.

Belo Horizonte 21. júna (TASR) - Futbalisti dvojnásobných svetových šampiónov z Argentíny zvíťazili v F-skupine na MS v Brazílii nad Iránom 1:0 a postúpili do osemfinále. O víťazný gól juhoamerického tímu sa v nadstavenom čase druhého polčasu postaral kapitán Lionel Messi, na ktorého strelu spoza šestnástky brankár Haghaghi nedosiahol. Argentína nastúpi na svoje tretie stretnutie na šampionáte v stredu 25. júna o 18.00 proti Nigérii, Irán bude hrať v rovnaký deň v rovnakom čase proti Bosne a Hercegovine.

Futbalisti Argentíny nastúpili do stretnutia v pozícii favorita a do vedenia mohli ísť v 13. minúte. Higuaín bol v dobrej pozícii, ale brankár Haghighi zmaril jeho príležitosť. Argentínčania si vypracovali dve sľubné príležitosti aj v 22., resp. 24. minúte, ale ani tvrdá strela Agüera a hlavička di Maríu skóre nezmenili. Irán držal krok s favoritom stretnutia, ktorý neskóroval ani po Messiho priamom kope a následnom nepresnom zakončení hlavou v podaní Garaya v 36. minúte. Gólový úder mohli juhoamerickému tímu Iránčania zasadiť v 42. minúte. Nekounamova hlavička minula argentínsku bránku len o pár centimetrov.

Neodpískaná penalta

Pozorná obrana Iránčanov veľa súperovi nedovoľovala ani v druhom polčase. Naopak, v 53. minúte mal veľkú šancu Ghoochanneijhad, ktorý spracoval center z pravej strany, ale jeho príležitosť zmaril brankár Romero. O minútu neskôr zaujala situácia v pokutovom území Argentíny, keď Zabaleta poslal na trávnik Dejagaha, Iránčania sa však penalty dožadovali márne.

Iránčan Dejagaha sa dožaduje penalty po faule Argentínčana Zabaletu v pokutovom území
Foto: TASR/AP
.
Romerove čarovné zákroky

V 60. minúte skúsil skóre otvoriť individuálnou akciou argentínsky kapitán Messi, ale ľavačkou tesne minul Haghighiho bránku. O sedem minút neskôr diváci tlieskali efektnému zakončeniu Dejagaha, ktorý zakončoval hlavou, no najmä výbornému zákroku Romera, ktorý loptu vytlačil tesne nad bránku. Messi dal o sebe znovu vedieť v 73. minúte, ale z priameho kopu trafil len bočnú sieť bránky Iránu. Argentínčanom sa však nedarilo prekvapiť obranu súpera, ktorý zároveň hrozil viacerými brejkami. V 86. minúte unikol obrancom Argentíny Ghoochanneijhad, jeho strelu stihol Romero zmariť.

Zákrok brankára Argentíny Romera
Foto: TASR/AP
.
Spasiteľ Messi

Rozhodujúci moment zápasu napokon prišiel v prvej minúte nadstaveného času. Kapitán Argentíny Messi sa uvoľnil na hranici šestnástky a technickou strelou obstrelil brankára Haghighiho.

F-skupina, 2. kolo:
Argentína - Irán 1:0 (0:0)
Gól:
90+1. Messi, ŽK: Nekounam, Shojaei. Rozhodovali: Mažič (Srb.) - Djurdjevič (obaja Srb.), Hautata (Tah.) , 57.698 divákov

Zostavy:
Argentína: Romero – Zabaleta, Mascherano, Garay, Rojo – F. Fernández, Gago, di María (90+ Biglia) – Messi, Agüero (76. Lavezzi), Higuaín (78. Palacio)

Irán: A. Haghighi – Hosseini, Sadeghi, Montazeri, Pooladi – Shojaei (76. Heydari), Timotian, Nekounam, Haji Safi (88. R. Haghighi) – Dejagah (85. Alireza), Ghoochanneijhad

Hlasy po zápase (zdroj: ČT Sport, Reuters)
Alejandro Sabella, tréner Argentíny: "V prvom polčase sme mali 4-5 dobrých príležitostí na strelenie gólu. Aj v druhom sme súpera tlačili, no ten hrozil mnohými protiútokmi. Už to s nami vyzeralo zle, ale v zostave s Messim je možné všetko. Irán bol pracovitý súper, ktorý nám dal zabrať."

Carlos Queiroz, tréner Iránu: "Nie som sklamaný, skôr naopak. Som veľmi spokojný s výsledkom a aj s hrou, pretože sme hrali veľmi dobre. O výsledku rozhodli dve veľké postavy zápasu - hlavný rozhodca a Lionel Messi. Obaja mali na víťazstve Argentíny významný podiel."

Sergio Romero, brankár Argentíny: "Boli sme nervózni. V zápase s Nigériou musíme byť pokojnejší a hrať lepšie."

tabuľka:
1. Argentína 2 2 0 0 3:1 6
2. Nigéria 1 0 1 0 0:0 1
3. Irán 2 0 1 1 0:1 1
4. Bosna a Hercegovina 1 0 0 1 1:2 0