Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Van Gaalov superťah, Holandsko spasil náhradný brankár

Holandský brankár Tim Krul chytá jedenástku v penaltovom rozstrele vo štvrťfinále Holandsko - Kostarika na MS vo futbale v brazílskom meste Salvador 5. júla 2014. Foto: TASR/AP

Tima Krula postavil tréner Holanďanov medzi žrde pred záverečným jedenástkovým rozstrelom, ktorý sa stal hrdinom zápasom, keď chytil druhý a piaty pokus Kostaričanov.

Salvador 6. júla (TASR) - Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Louis van Gaal vymyslel v sobotňajšom štvrťfinálovom súboji s Kostarikou (0:0 pp, 4:3 v rozstrele z 11 m) ťah, ktorý nemá v histórii majstrovstiev sveta obdobu. Pred záverečným jedenástkovým rozstrelom vystriedal brankársku jednotku, keď dovtedy neomylne chytajúceho Jaspera Cillesena nahradil medzi žrďami Tim Krul. Ten chytil druhý a piaty pokus Kostaričanov a stal sa tak hrdinom zápasu.

"To skutočne nie je normálne. Celý zápas sedíte na lavičke a potom vyjdete na ihrisko a vychytáte penalty. Je to niečo neuveriteľné," rozplýval sa Krul, ktorý v zápase odchytal iba 44 sekúnd v predĺžení a lopty sa dotkol až pri strelách zo značky pokutového kopu. V nich zlikvidoval dva pokusy súpera a rozhodol o postupe svojho tímu do semifinále.

Holandský brankár Tim Krul (vľavo) strieda svojho kolegu Jaspera Cillessena v predĺžení štvrťfinále Holandsko - Kostarika na MS vo futbale v brazílskom meste Salvador 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Cilessen strážil holandskú bránu doposiaľ vo všetkých zápasoch a minútach šampionátu. Pred sobotňajším rozstrelom však nečakane dostal príležitosť Krul, ktorý pritom nie je známy ako penaltový expert. V drese anglického Newcastlu zneškodnil podľa štatistík iba dve z 20-tich jedenástok. Na svoju úlohu sa vraj pripravoval veľmi dlho. "Študovali sme kostarické penalty v osemfinále proti Grécku a mohli ste vidieť, že si Krul vyberal správnu stranu. Som skutočne hrdý na to, že sa nám práca vyplatila, že to fungovalo," pochvaľoval si van Gaal.

"Pozerali sme sa na kostarické jedenástky v zápase s Gréckom, ale bolo to o čakaní na správnu chvíľu. S Fransom sme to tvrdo trénovali," uviedol Krul na adresu trénera holandských brankárov Fransa Hoeka. Táto dvojica sa na prípadný rozstrel pripravovala dlhých sedem týždňov. Starostlivá práca sa vyplatila. "Tá výmena bol skvelý trik. A je za tým množstvo prípravy," povedal po žiarivom debute na MS Krul, ktorý pred každou penaltou pokrikoval na kostarických hráčov a prehováral im do duše.

K rošáde pravdepodobne prispel aj fakt, že Cillessen počas svojej profesionálnej kariéry ešte nikdy nechytil pokutový kop. O taktickom variante trénera van Gaala nemal brankár Ajaxu Amsterdam, ktorý pred striedaním vychytal v jedinej kostarickej šanci Marca Ureňu, ani potuchy. "Krul vedel, že by mohol nastúpiť, ale Cilessenovi sme o tom nepovedali. Nechceli sme ho tým rozptyľovať a narušiť jeho prípravu na zápas," vysvetlil van Gaal pre agentúru dpa. Krul o svojej šanci vedel. "Ale i tak je to nezvyčajné. Sedíte na lavičke, premýšľate o predĺžení a jedenástkovom rozstrele a zrazu máte zachrániť postup do semifinále. Neviem, čo k tomu povedať, jednoducho splnený sen," radoval sa brankár Newcastlu United.

I keď je novým holandským hrdinom, miesto medzi žrďami v semifinále proti Argentíne mu to nezaistí. "Niet pochýb o tom, kto bude chytať ďalší zápas. Bude to Cillessen," vyhlásil van Gaal, ktorý po MS v Brazílii zasadne na striedačku Manchestru United.

Holandský tréner Louis van Gaal (uprostred) dáva pokyny svojim zverencom pred začiatkom predĺženia vo štvrťfinále Holandsko - Kostarika na MS vo futbale v brazílskom meste Salvador 5. júla 2014.
Foto: TASR/AP