Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Nemci vyhrali nad Brazíliou 7:1, rozhodol polhodinový uragán

Nemecký stredopoliar Toni Kroos (vľavo) strieľa tretí Nemecka v semifinále MS vo futbale 2014 Brazília - Nemecko na štadióne Estadio Mineirao v brazílskom Belo Horizonte v utorok 8. júla 2014. Foto: TASR/AP

Futbalisti Nemecka sa stali prvým finalistom MS 2014 v Brazílii.

Belo Horizonte 8. júla (TASR) - Prvým finalistom MS 2014 v Brazílii sa stali futbalisti Nemecka, ktorí v utorňajšom semifinále na Estadio Mineirao v Belo Horizonte deklasovali reprezentáciu usporiadateľskej krajiny jednoznačne 7:1 (5:0). Postupne sa do streleckej listiny zapísali Thomas Müller (11. minúta), Miroslav Klose (23. minúta), Toni Kroos (24. a 26. minúta) a smrtiacu polhodinovku nemeckého tímu zavŕšil piatym gólom Sami Khedira (29. minúta). Veterán Klose dosiahol rekordný 16. presný zásah na finálových turnajoch MS, čím sa na čele historických tabuliek odpútal od brazílskej legendy Ronalda. V 69. minúte zvýšil na 6:0 striedajúci Andre Schürrle a o desať minút ten istý hráč strelil siedmy gól. V 90. minúte Oscar skorigoval na konečných 1:7.

Nemecko zabojuje pri rekordnej ôsmej finálovej účasti o štvrtý titul majstra sveta. Mužstvo Joachima Löwa využilo absenciu suspendovaného kapitána Thiaga Silvu ako aj kanoniera Neymara - dvoch kľúčových hráčov súpera - a o svojom triumfe rozhodlo už v úvodnej polhodine, v ktorej nasúkalo juhoamerickému rivalovi päť gólov. Finálovým súperom Nemecka bude v nedeľu 13. júla o 21.00 SELČ v Rio de Janeiro lepší z dvojice Argentína - Holandsko (hrá sa v stredu o 22.00 SELČ). Brazíliu čaká "iba" zápas o 3. miesto o deň skôr v sobotu o 22.00 SELČ v Brasilii proti zdolanému z druhého semifinálového súboja.

Fotogaléria: Brazília - Nemecko


Priebeh zápasu

Nemecký stredopoliar Toni Kroos (vľavo) strieľa tretí Nemecka v semifinále MS vo futbale 2014 Brazília - Nemecko na štadióne Estadio Mineirao v brazílskom Belo Horizonte v utorok 8. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Brazílčania sa po úvodnom výkope na chvíľu usadili na polovici súpera, ale z pozičnej prevahy vyťažili akurát rohový kop a nepresnú strelu Marcela. Odpoveď ich súpera na seba nenechala dlho čakať a v 8. minúte po šikovnej kombinácii pohrozili premiérovo aj hráči európskeho giganta. Na konci rýchlej akcie bol Khedira, v dobrej pozícii však trafil len chrbát svojho spoluhráča Kroosa. Nervózne minúty v podaní brazílskeho tímu rutinérsky využil Müller, ktorý v 11. minúte po dobre kopnutom rohu Kroosa nikým nestrážený poslal loptu do brány - 0:1.

Pre Müllera to bol piaty presný zásah na šampionáte, výrazne mu však k nemu dopomohol benevolentný prístup brazílskych obrancov a najmä zastupujúceho kapitána Luiza. Defenzíva "selecaa" následne nezvládla ani brejkovú situáciu Nemcov z 23. minúty, keď Klosemu dovolila na dvakrát prekonať bezmocného Julia Cesara a tešiť sa z gólového rekordu - 0:2. Horúce chvíle však na domácich hráčov ešte len čakali. Kroos si o necelú minútu nabehol na ukážkový center Lahma a jeho volej znamenal vedenie Nemecka rozdielom triedy - 0:3.

O ďalšie dve minúty si aktívny Kroos po ideálnej Khedirovej prihrávke opäť vychutnal Cesara a fanúšikovia Brazílie na tribúnach sa neubránil slzám - 0:4. Nemci zdecimovaného súpera vôbec nešetrili a Khedira po výmene lopty s Özilom v 29. minúte zavŕšil najčiernejší polčas v histórii brazílskeho futbalu piatym klincom do rakvy - 0:5. Domácim hráčom nezostalo nič iné ako dohrať zápas so cťou, ale za vysoko nepriaznivého stavu ich konsolidovaný súper v prvom dejstve do ničoho nepustil.

Dve zmeny mali zachrániť zápas

Lavička Nemecka oslavuje gól v semifinále MS vo futbale 2014 Brazília - Nemecko na štadióne Estadio Mineirao v brazílskom Belo Horizonte v utorok 8. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Brazílsky kormidelník Luiz Felipe Scolari siahol po zmene strán k dvom zmenám s cieľom zachrániť zápas a pokúsiť sa skorigovať výsledok. Čestný úspech "kanárikov" mohli zaznamenať obaja noví muži na ihrisku Ramires a po ňom dvakrát Paulinho, ale Neuer stál pevne na nohách a ich pokusy s prehľadom zneškodnil. Po hodine hry sa mohol Müller vyrovnať šesťgólovému topkanonierovi šampionátu Kolumbijčanovi Jamesovi Rodriguezovi, no Julio Cesar bol proti a jeho strelu vytlačil na roh. Zato v 69. minúte si po ďalšej hrubej chybe brazílskej obrany spravil gólovú čiarku v abnormálnom zápase aj striedajúci Schürrle - 0:6.

Brazílčania nemali fyzické ani psychické sily na to, aby aspoň zmiernili prehru a smútok miliónov fanúšikov, ktorí za nimi tri týždne vytrvalo stáli. Naopak, v 79. minúte Schürrle potrestal deň otvorených dverí súpera aj s prispením brvna druhým gólom v zápase - 0:7. Až ním sa zastavila kanonáda Nemecka, ktoré neuveriteľným spôsobom demontovalo ambície mužstva usilujúceho sa o zisk šiesteho titulu majstra sveta. Brazília dosiahla v úplnom závere aspoň čestný úspech, keď Oscar obohral Boatenga a prekonal Neuera - 1:7.

Klose prekonal Ronalda

Nemecký útočník Miroslav Klose (druhý sprava) strieľa druhý gól v semifinále MS vo futbale 2014 Brazília - Nemecko na štadióne Estadio Mineirao v brazílskom Belo Horizonte v utorok 8. júla 2014.
Foto: TASR/AP
Nemecký futbalista Miroslav Klose zaznamenal v utorňajšom semifinále v Brazílii proti domácemu tímu rekordný 16. gól v histórii finálových turnajov majstrovstiev sveta, ktorým sa v historických tabuľkách odpútal od legendárneho Brazílčana Ronalda. Kanonier Lazia Rím zvýšil v 23. minúte vedenie nemeckého tímu na 2:0.

Kloseho prvé góly na svetovom šampionáte prišli v roku 2002 v Japonsku a Kórejskej republike v premiérovom zápase proti Saudskej Arábii, keď zaznamenal hneď hetrik a potom na turnaji pridal ešte dva góly. Ďalších päť "kúskov" pridal na domácich MS 2006 v Nemecku, kde získal aj Zlatú kopačku a štyri presné zásahy dosiahol na MS 2010 v JAR. Na 20. MS v Brazílii skóroval v skupinovej fáze do siete Ghany, rekordný šestnásty zásah prišiel v semifinále proti krajine usporiadateľa.

"Zatiaľ si ani plne neuvedomujem, čo som dosiahol. Po takomto zápase sa aj ťažko o streleckom rekorde premýšľa," vyznal sa 36-ročný Klose. Aj vďaka jeho presnému zásahu uštedrili Nemci domácemu tímu zdrvujúci debakel 7:1. "Tri dni sme sa na Brazíliu pripravovali a na tréningoch skúšali, čo by mohlo na ňu platiť. A zrazu tu bol zápas a nám vyšlo úplne všetko, čo sme mali prichystané. Neskutočné, perfektné," jasal Klose. "Vyšlo nám všetko, na čo sme siahli. I mne, pretože pri góle mi lopta vyrazená brankárom putovala rovno k nohám a nemal som problém ju dopraviť do siete. Hrali sme úplne uvoľnene a ľahko," dodal pre agentúru AP kanonier, ktorý odohral za národný tím dokopy 136 zápasov a strelil v nich 71 gólov.

Historické poradie strelcov na MS: 16 gólov - Miroslav Klose (Nem., 2002-2014), 15 - Ronaldo (Braz., 1994-2006), 14 - Gerd Müller (Nem., 1970-74), 13 - Just Fontaine (Fr., 1958), 12 - Pelé (Braz., 1958-70), 11 - Sándor Kocsis (Maď., 1954)


Semifinále MS v Brazílii:
Brazília - Nemecko 1:7 (0:5)
Góly:
90. Oscar - 11. Müller, 23. Klose, 24. a 26. Kroos, 29. Khedira, 69. a 79. Schürrle. ŽK: Dante. Rozhodovali: Rodriguez - Torrentera, Quintero (všetci Mex.), 57.000 divákov.

Hlasy (zdroj: kicker.de, dpa)

Joachim Löw, tréner Nemecka: "Fantastický večer! Kompliment všetkým hráčom. Streliť sedem gólov Brazílii vyzerá naozaj neuveriteľne, že sa vôbec niečo také dá dokázať. Ukázali sme svetu našu silu, tento turnaj ide podľa našich predstáv, ale musíme sa dobre pripraviť na finále. Nechceme sa zastaviť pod vrcholom, chceme titul."

Miroslav Klose, autor rekordného 16. gólu na MS: "Mal som dosť priestoru, dnes brazílska defenzíva nebola celkom vo svojej koži. To sú však starosti súpera, našou úlohou bolo zodpovedne sa pripraviť na ťažký zápas. Napokon sme ho rozhodli v prvom polčase. Vyšlo nám ozaj všetko, do čoho sme kopli."

Thomas Müller, útočník Nemecka: "Nečakali sme takýto ľahký postup. Ušetrili sme nejaké sily na finále, dáme do neho v nedeľu všetko a pokúsime sa priniesť domov trofej. Nemám preferencie, čo sa týka finálového súpera."

Julio Cesar, brankár Brazílie: "Nemôžem tomu uveriť. Je to ťažká rana. Po prvom góle sme sa zosypali. Som smutný, všetci sme zdrvení z takejto prehry... Radšej by som bol, keby sme prehrali 0:1 po mojej hrubej chybe ako 1:7 po tomto priebehu."

Luiz Felipe Scolari, tréner Brazílie: "Nie je dôvod sa domnievať, že s Neymarom by to bolo rozdielne. Nemecký tím bol fantastický, dostali sme sedem gólov, ak by hral Neymar, pravdepodobne by to dopadlo rovnako. Ospravedlňujeme sa Brazílii a jej ľudu, ktorý sme tak sklamali."

Dante, obranca Brazílie: "Cieľ - získať titul - sme nesplnili. Bola to lekcia. Na zápas sme sa poctivo pripravovali, no v priebehu niekoľkých minút prišiel náš 'blackout' a bolo po všetkom. Sme smutní. Je nám to ľúto, za brazílsky ľud, za naše rodiny, ale vrátiť späť sa to nedá. Môžeme poprosiť akurát o odpustenie."

David Luiz, stopér Brazílie: "Ospravedlňujeme sa, veľmi sa ospravedlňujeme. Chceli sme iba priniesť ľuďom radosť, no stal sa presný opak... Je to deň veľkého smútku a zároveň jedna z najtvrdších životných lekcií."

Brazília: Cesar - Maicon, Luiz, Dante, Marcelo - Gustavo, Fernandinho (46. Paulinho) - Hulk (46. Ramires), Oscar, Bernard - Fred (70. Willian)
Nemecko: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels (46. Mertesacker), Höwedes - Schweinsteiger, Khedira (76. Draxler) - Müller, Kroos, Özil - Klose (58. Schürrle)